• LFF

    Tvillingar 2020

    Belinday skrev 2020-05-13 19:27:49 följande:

    Hej

    Jag väntar mina första barn, tvillingar. Bf 12 nov. Finns de några mer blivande tvillingmammor där ute ?


    Grattis och välkommen till en galen och omtumlande värld. Nu är mina tvillingar 6,5 år gamla men de är mina första (och enda) barn. Det har varit en galen tid, omtumlande och rolig men även jobbig periodvis.
  • LFF
    Belinday skrev 2020-05-26 11:57:04 följande:

    Hej på er vad roligt grattis till er båda . Jag kan tänka mig att det verkligen inte kommer bli lätt första tiden. Framför allt om det är ens första barn helt oerfaren.

    Är era enäggs eller 2 äggs? ????


    Fördelen med att ha tvillingar som första barn är att man inte har något att jämföra med. Så det blir liksom "normalt" för en att "jonglera" med två. 
  • LFF
    Belinday skrev 2020-05-26 15:05:38 följande:
    Ja det kan jag tänka mig, men folk runt omkring är bra duktiga på att tala om hur jobbigt och svårt det kommer bli för oss som väntar två. Så ibland blir man orolig hur man ska klara det men sen tänker jag att tvillingmammor blir riktiga supermammor som klarar allt.
    Våra tvillingar är ju våra enda barn och ja, det kan vara sjukt jobbigt men även galet kul. 

    Och en hemlighet, om man förbereder sig för det värsta så blir det mesta rätt lätt Det är ju det som är skillnaden mellan att vänta en eller två. De som får enlingar får höra hur underbart det är och hur lätt det är och mysigt etc. När de sen får en bebis som inte faller in i mallen så blir det ju sjukt jobbigt. Som flerlingsförälder får man (nästan) bara höra hur jobbigt det är, hur stressad man blir, hur slitsamt det är vilket gör att för de allra flesta så blir det mycket enklare. 

    Sen är det också en helt annan sammanhållning mellan flerlingsföräldrar än enlingsföräldrar enligt min erfarenhet. Flerlingsföräldrar är generellt sett betydligt mer stöttande i sina grupper på nätet än det jag läser bland enlingsföräldrar.

    Det finns en väldigt trevlig grupp på Facebook som heter "Vi som har eller väntar tvillingar eller fler" där alla har erfarenhet av att just ha och vänta mer än en bebis i magen samtidigt. 
  • LFF
    nattfjäril89 skrev 2020-05-26 16:19:15 följande:
    Är mina första barn också. Kändes överväldigande först men nu ser jag framemot det. Tror det löser sig och vi kommer båda vara hemma lite i starten och hjälpas åt i så fall. Tvåäggs vad de vet men de ändrar ju sig ibland efter vad jag förstått. Om skiljeväggen är väldigt tunn osv. Dina?
    Belinday skrev 2020-05-26 16:44:34 följande:
    Spännande våra är också 2 äggs dom va helt säkra på det på skiljeväggen var tjock fick gå på exra ultraljud bara för att ta reda på det.

    Ja det underlättar nog om båda kan vara hemma i början. Har ni eller skall ni ta reda på kön ?
    Alla flerlingsgraviditeter ger extra ultraljud. Om det är bedömt som tvåäggs blir det färre extra ultraljud men ändock fler än en enlingsgraviditet. Om det är tydligt tvåäggs så ändras det aldrig till enäggs. Däremot så kan det vara som så att det ändå är enäggstvillingar eftersom om ägget delar sig under de första 3-4 dagarna så får fostren helt separata säckar och moderkakor och ser ut som tvåäggstvillingar på ultraljud. En hyfsat stor del samkönade "tvåäggspar" är egentligen enäggstvillingar.

    Om ni planerar att vara hemma samtidigt båda två så kom ihåg att ni inte behöver använda dubbeldagar utan kan ta ut dagar för varsitt barn. Det gäller även när ni är lediga när barnen blir lite äldre om ni har dagar kvar.



  • LFF
    nattfjäril89 skrev 2020-05-27 09:08:56 följande:
    Tack så mycket för tipset om dagarna! Dålig koll på hur det fungerar så måste sätta mig in i det.
    Ja, det är lite krångligt. 

    Mina grabbar är som sagt 6,5 år nu (födda november 2013) och 2014 ändrade man ju om reglerna lite. Så ni får ju bara spara ett begränsat antal dagar till barnen är 4 år men de dagar ni får spara får ni spara tills barnen är 12.

    Man får ju tyvärr inte dubbelt antal dagar för att man får två barn på en gång utan det är bara 90 SGI dagar och sen 90 lägstadagar som man får extra. Men istället så kan man ju som sagt ta dagar för varsitt barn.

    Under de första 12 månaderna behöver man inte ta ut några dagar alls om man inte behöver ekonomiskt utan SGI skyddas ändå. Efter att barnet/barnen fyllt 1 år måste man ta ut 5 dagar per vecka för att skydda SGI. När man tagit ut ett visst antal dagar på SGI-nivå så kan man även ta ut lägstadagar på helgerna utan att man behöver ta ut föräldradagar på fredagar eller måndagar även fast man är ledig på helger.

    Försök följa barnens rytm när de är små. Om ni vill att de ska vara synkade i mat och sömn, väck den som sover när den ena vaknar, mata båda samtidigt (om man flaskar, dubbelamning tyckte jag var krångligt) etc. Mina killar var synkade från start så vi behövde bara följa deras rytm (bajsade den ene så visste man att inom 5 minuter behövde man byta på nästa). 

    Känn er inte dåliga om ni inte kan amma 100% (eller ens 10%). Jag kämpade i 4 månader och mådde inte bra även om vi flaskade också. 

    Om de är väldigt lika som bebisar, ha något som märker ut vem som är vem och för gärna dagbok på hur mycket de äter och när. Mina blev magsjuka (influensa) när de var 5 månader. Då förde vi mat- och bajsdagbok där allt skrevs ner på klockslaget. Hur mycket vätskeersättning fick de och när, när bytte vi bajsblöja, när fick de ersättning och hur mycket åt de, när kräktes de och vem gjorde vad. Och hur var tempen! Det var en enorm trygghet för oss för att ha koll för man blir förvirrad av att hela tiden vara på spänn.

    I början är det inte nödvändigt med varsin spjälsäng. De flesta tvillingar gillar att vara nära i början och stör inte varandra när de sover. Det dröjde till de var iaf 3-4 månader innan mina började störa varandra i sömnen och behövde varsin säng.
  • LFF
    nattfjäril89 skrev 2020-06-24 08:23:06 följande:
    Ja helt klart i slutet av november iaf pga igångsättning och sådant :) Är i vecka 16 nu om man räknar utifrån det som jag gör nu, 7/12 innan. Så kul med att få veta könen! Kunde de se helt säkert eller osäkra på någon av dem? Ska få tid på semestern nu snart så får se då :)
    Du ska alltid räkna efter fullgången BF, inget annat Även om det blir tidigare igångsättning.
  • LFF
    Waiting for you skrev 2020-06-24 11:05:16 följande:

    Spännande att få veta könen! Jag har inte mitt rul förens i början på augusti så får vänta lite till.

    Vi beställde vagn i förra veckan! Väldigt tidigt men kändes skönt att ha det gjort, vi ska inte hämta ut den förens i november.

    Vet ni om det är enäggs eller tvåäggs? Eller ja, Belinday vet ju att du ska ha tvåäggs eftersom det är en av varje :) visste du det innan? Till oss har de sagt att man inte kan se det innan de föds, om de inte har olika kön. Men det verkar som många andra vet mkt tidigare om de är enäggs eller inte. Det spelar ju egentligen ingen roll men är nyfiken på om de har samma kön eller inte!


    Det man kan se är om de delar yttre fostersäck eller inte. Om de delar yttre fostersäck så är det enäggstvillingar. Om de delar fostersäck(ar) så delar de även moderkaka och kan drabbas av TTS.

    Om de inte delar yttre fostersäck så har de varsin moderkaka och det är den minst riskfyllda av flerlingsgraviditeter (=färre ultraljud, men fler än vid en enlingsgraviditet).

    Om ägget delar sig under de första dagarna efter befruktning så får de helt separata fostersäckar och ser ut som "tvåäggstvillingar". Är de då samkönade så går det inte att säga om de är enäggs eller tvåäggs utan DNA-test (om de inte är väldigt olika utseendemässigt). 

    Därav så pratar sjukvården typ aldrig om tvåäggs eller enäggs. De pratar om DCDA (di-choriotisk, di-amniotisk = helt separata fostersäckar samt varsin moderkaka), MCDA (mono-choriotisk, di-amniotisk = gemensam moderkaka, separata inre fostersäckar), MCMA (mono-choriotisk, mono-amniotisk = gemensam moderkaka, gemensam inre fostersäck).

    Mina killar har varit väldigt lika fram till nu, snart 7 år gamla. De är sannolikt tvåäggs, bedömda som DCDA vilket syns tydligt på bilden från vårt första VUL

  • LFF
    Waiting for you skrev 2020-06-25 10:47:15 följande:
    Att det alltid ska vara så olika! Våra har tjock skiljevägg, de ligger i varsin hinnsäck. Ändå har både privata och min vanliga bm sagt att de inte kan se om det är enäggs eller inte. Men verkar som att det är tvåäggs då :)

    Haha ja jag lär också gråta! Bara av att få se dem :)
    Nej, det kan man inte se. Se min förklaring ovan

    Om ägget delar sig under de första 3-4 dagarna så får fostren varsina fostersäckar och moderkakor även om de är enäggstvillingar. De är alltså DCDA, den minst riskfyllda av tvillinggraviditeterna.
Svar på tråden Tvillingar 2020