• Elin P
    Fri 15 May 2020 19:36
    5026 visningar
    19 svar
    19
    5026

    Ständig kamp med vår 2,5-åring

    Är hon antingen för övertrött eller inte tillräckligt trött tänker jag? Sover hon på dagen? Min son på drygt 3 år har varit svår att lägga på kvällen nu ett tag men vi slutade helt med sömn på dagen för någon vecka sedan och han somnar direkt vid 19-tiden nu på kvällen vilket är helt magiskt skönt!

    Lite tips/idéer :

    - Vänta tills hon är riktigt trött innan ni lägger henne. Vad händer om ni påbörjar läggningen 30 minuter eller en timme senare? Hellre det än att kämpa en timme.

    - "Ge upp" ett tag och låt henne somna med er i soffan eller i knät när hon är tillräckligt trött.

    - Ge henne känslan av att hon bestämmer för att undvika bråk. Tex genom att köpa flera olika tandborstar och låt henne välja, lika med pyjamas. Finns roliga appar som kan locka till tandborstning som ni kanske kan testa. Locka henne och lek istället.

  • Elin P
    Sat 16 May 2020 23:13
    #8
    elalaroné skrev 2020-05-16 19:46:37 följande:

    Knepet som är effektivast är att vara kontinuerlig i det man gör.

    Hade jag varit dig hade jag inte diskuterat eller talat med barnet. Ger henne förhandlingsutrymme bara! Det är trögt. Hon vet redan vad som gäller. 

    Men för att ge dig praktisk hjälp som hjälper till:

    När du sätter henne på straffstolen, gå! Ge henne en varnande blick och lämna rummet. Hon kommer skrika och bete sig illa. Om hon sticker, sätt tillbaka henne.

    Tillslut blir hon trött. Kolla till henne med ca 3 minuters mellanrum men skriker hon då går du inte in i rummet. Stäng dörren och var utanför.

    Du ska absolut inte tolerera  detta beteende. Du ORKA ta varje strid, annars blir det inte kul om några år...

    Vill hon inte sova?! Nähä, gäller samma. Lägg henne, släck lampan och GÅ UT UR RUMMET. Du ger henne annars förhandlingsutrymme. Barn är kloka och lär sig snabbt- på båda bra och dåliga saker. Börja hon gå upp, leka eller gå iväg. Ner med henne i sängen utan att tala med henne. Gå ut ur rummet.

    Fungerar och ger barnet trygghet <3


    Man kan fråga sig om en 2-åring förstår ens varför hon sitter på straffstolen? Jag tror inte alls på såna metoder längre (testade en del sådant då min äldsta son var liten men har nu lärt mig och läst mer och känner mig klokare). Straff som inte är direkt kopplade till det som hänt lär inte barnet någonting utan skapar bara förvirring och riskerar att kränka barnet. Nej hellre analysera jobbiga situationer varför det blir som det blir och istället ta vuxet ansvar och göra en ändring av situationen. Jag tror inte heller på hårda tuffa läggningsmetoder utan hellre mycket kärlek, vara med barnet tills hen somnar.

    Boken "Barn som bråkar" av Bo Heljskov är mycket bra och har hjälpt mig hitta nya tankar om detta.
  • Elin P
    Sun 17 May 2020 08:42
    #11
    lövet2 skrev 2020-05-16 23:55:22 följande:

    Jag fick lära mig en mycket bra och enkel regel en gång, när man har ett barn i trotsåldern; "Bråka aldrig om mat, sömn eller toaletten, för du kan aldrig vinna!". Mycket sant.

    Sedan är det ofta så, att det är föräldrarna som startar de flesta bråken. En massa onödiga bråk dessutom. Så hur gör man?

    Bråk om pyjamasen - onödigt. Vill hon inte ha pyjamas, så strunta i den. Sover du själv i pyjamas? Det gör inte jag i alla fall. Blöja/trosor räcker om hon inte vill ha något mer.

    Bråk om tandborstning - nja, hon måste ju borsta tänderna, men du kan försöka göra det roligt i stället för att bråka. En batteritandborste, en rolig tandkräm, sjunga till tandborstningen osv.

    Bråk om läggning - varför? Ta henne till sängen, läs en saga och stanna kvar. Vill du inte ligga eller sitta på sängen, så ta en stol. Låt en nattlampa vara på, så hon slipper vara mörkrädd. Då kan du sitta och läsa eller lösa korsord. Annars kan du ha hörlurar och lyssna på podd eller musik. Försök inte tvinga henne att sova. Du kan säga att hon måste ligga i sängen men inte att hon måste somna. En vacker dag (kväll) slår hon sig till ro utan gnäll, och då kan du börja fundera på att vänja henne vid att somna själv.

    Varför har du ett straffställe och kallar henne elak? Hon är inte elak för att hon är arg. En arg unge i den åldern kan inte behärska sig. Om hon försöker kasta något, så tar du av henne det hon vill kasta. Spottar hon, så ta henne till badrummet och låt henne spotta i tvättstället. Tala om att det är där hon får spotta. Annars kan det räcka bara att resa sig och gå när barn vill slåss, sparkas eller spotta. Du drar gränsen för vad du kan acceptera. Du vägrar att bli misshandlad, och därför går du därifrån. Det begriper barn väldigt fort.


    Du kommer med väldigt kloka råd Lövet. Jag brukar också hantera nattning på det viset att jag finns där men ser till att sysselsätta mig själv under tiden barnet ska somna.
Svar på tråden Ständig kamp med vår 2,5-åring