Inlägg från: Anonym (.......) |Visa alla inlägg
  • Anonym (.......)

    Man får inte slå tjejer?

    Våld är illa oavsett. Men med tanke på att mäns våld mot kvinnor är den vanligaste dödsorsaken bland unga kvinnor, och kvinnor dessutom har sämre chanser att försvara sig pga att de är fysiskt underlägsna män biologiskt sett så kan jag tycka att kvinnomisshandel är bland det värsta man kan göra efter barnmisshandel.

    Försvarar inte misshandel av män men du kan väl ändå hålla med om att det är värre att misshandla någon som är fysiskt svagare och inte har samma förutsättningar till självförsvar fysiskt sätt jämfört med att slå till någon på käften? Män utövar i betydligt större utsträckning grovt fysiskt våld än vad kvinnor gör, men kvinnor utövar oftare psykisk misshandel.

  • Anonym (.......)
    Anonym (eee) skrev 2020-05-20 16:35:05 följande:

    Man får inte slå någon, kön spelar ingen roll! 

    Det talesättet du refererar till är ju från "förr" man sa så. 


    Man säger så fortfarande eftersom många är av åsikten att det är fegt att ge sig på någon som är svagare och inte kan försvara sig.
  • Anonym (.......)
    Enfunderare skrev 2020-05-20 20:54:45 följande:

    Det låter inte korrekt att den vanligaste dödsorsaken bland unga kvinnor är våld från män. Var har du fått det ifrån?

    Enligt BRÅ dog totalt 25 kvinnor av våld och dråp 2019, både unga och gamla. Det dog alltså färre i trafikolyckor, sjukdomar, självmord?

    Det är inte otroligt att kvinnor oftare utnyttja psykisk misshandel. Vad gäller fysiskt våld i nära relationer är män lika ofta som kvinnor offer enligt två studier utförda av Sahlgrenska i Göteborg.

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=5667696


    Enligt studier som finns begås de allra flesta våldsbrott av män, det ser vi även i brottsstatistiken. Och det våld som utövas i nära relationer utövar män majoriteten av det grova våldet, och våldet kvinnor utövar handlar i de flesta fall om psykisk misshandel.

    pt.se/opinion/debatt/mans-vald-framsta-dodsorsaken-till-kvinnors-dod-7240278.aspx

    "Minst var tredje kvinna i världen blir slagen, våldtagen eller på annat sätt utsatt för våld under sin livstid. Detta våld är den främsta orsaken till kvinnors (mellan 16 och 44 år) död före cancer, trafikolyckor och till och med krig (Europarådet). I Sverige dödas cirka 17 kvinnor varje år av en nuvarande eller före detta partner.

    Våldet mot kvinnor har ökat och i cirka 80 procent av fallen är kvinnan bekant med gärningsmannen. Dessutom finns det ett stort mörkertal - uppemot 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer kommer aldrig till polisens kännedom, det vill säga endast 20 procent anmäls. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik från 2011 polisanmäldes 27 972 fall av misshandel av kvinnor över 18 år och i 12 471 av fallen var kvinnan i nära relation med förövaren.

    Många tror att det bara handlar om det synbara våldet, om knytnävar och blåmärken, om sparkar och slag men det kan också ske i form av kränkningar, isolering och psykologisk nedbrytning och det är oftast ännu svårare att värja sig mot. Ibland förekommer också hot mot närstående, barn och husdjur. Oftast pågår våldet under en längre period och ökar i kraft med tiden. Oavsett hur våldet ser ut så är syftet detsamma, mannen vill utöva makt och kontroll genom att skada och skrämma. Våldet mot kvinnor drabbar inte bara den utsatta kvinnan utan också barnen.

    Våld mot kvinnor sker ofta i hemmet och alldeles för ofta tvingas barn bevittna våldet eller själva bli utsatta. Uppemot 

    200 000 barn i Sverige upplever varje år att pappa slår mamma (Rädda Barnen). Vart tionde barn har någon gång upplevt våld i hemmet och fem procent upplever det ofta. Barn som själva blivit utsatta för våld eller upplevt det i familjen kan få mycket svåra psykiska men. De känner sig maktlösa, litar inte på vuxna och anstränger sig för att dölja våldet i familjen för andra.

    Samhällets kostnader för våld mot kvinnor i nära relationer uppgår i Sverige till cirka 3 000 miljoner kronor varje år (Socialstyrelsen). Och i denna summa finns inte kostnaderna för tandvård, läkemedel, barnens skador, smärta och lidande med, inte heller kostnaderna för psykiatrisk vård, som sannolikt är mest omfattande. I en engelsk studie motsvarar kostnaderna för smärta och lidande mer än tio gånger så mycket som för fysisk vård. I Norrbotten kostar mäns våld mot kvinnor 17 miljoner enligt länsstyrelsen."
  • Anonym (.......)
    Enfunderare skrev 2020-05-20 20:54:45 följande:

    Det låter inte korrekt att den vanligaste dödsorsaken bland unga kvinnor är våld från män. Var har du fått det ifrån?

    Enligt BRÅ dog totalt 25 kvinnor av våld och dråp 2019, både unga och gamla. Det dog alltså färre i trafikolyckor, sjukdomar, självmord?

    Det är inte otroligt att kvinnor oftare utnyttja psykisk misshandel. Vad gäller fysiskt våld i nära relationer är män lika ofta som kvinnor offer enligt två studier utförda av Sahlgrenska i Göteborg.

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=5667696


    nck.uu.se/kunskapsbanken/amnesguider/vald-i-nara-relationer/mans-utsatthet-for-vald-i-nara-relationer/

    "Både svensk och internationell forskning visar att grovt och upprepat våld i heterosexuella parrelationer i de flesta fall handlar om mäns våld mot kvinnor. Samtidigt visar undersökningar att även hetero- och homosexuella män utsätts för våld av sina partner och andra familjemedlemmar.

    Det finns studier där män och kvinnor rapporterar lika stor utsatthet för våld av en partner. Men forskning visar att det rör sig om olika typer av våld.

    Våldets karaktär

    Det är vanligare att män som utsätts för våld i nära relationer uppger att de har utsatts för psykiskt snarare än fysiskt våld. Det kan handla om verbala angrepp (förlöjligande och mobbning), isolering (social eller ekonomisk), svartsjuka, hot om fysiskt våld, hot om skilsmässa och förstörelse av personlig egendom.

    Kvinnor utsätts oftare än män för grovt, upprepat och kontrollerande våld från en partner. När det gäller lindrigare former av våld (som att bli knuffad, få saker kastade på sig eller bli dragen i håret) drabbas män och kvinnor i liknande utsträckning. 

    I jämförelse med män är det också vanligare att kvinnor utsätts för sexuellt våld i nära relationer. Men män utsätts också för sexuellt våld (framför allt i samkönade relationer) som kränkande sexuella handlingar, våldtäktsförsök och våldtäkt.

    En annan kartläggning från Brå 2014 visade att kvinnor och män i lika stor utsträckning varit utsatta för våld i nära relation under det studerade året, 2012.

    Även om utsattheten under 2012 verkade jämnt fördelad mellan kvinnor och män i kartläggningen var det vanligare att kvinnor utsatts för grövre våld och hade betydligt större behov av hjälp och stöd, framför allt sjukvård. Det var också vanligare att kvinnor utsatts för upprepat fysiskt och psykiskt våld i en nära relation."
  • Anonym (.......)
    Anonym (Jämställdhet på riktigt) skrev 2020-05-22 19:18:34 följande:
    Ett debattinlägg från en politiker är knappast en källa värt namnet. Tittar man på socialstyrelsens statistik över dödsorsaker:
    (På sidan finns en länk till tabellerna i Excel)
    så ser man att i Sverige 2018 så var det 12 kvinnor son dog av "Mord, dråp och annat övergrepp av annan person". Man kan ju tänka på att de även kan ha förekommit kvinnor bland förövarna, men låt oss utgå frän att alla var män för sakens skull. 
    Det är fler som dör i transportolyckor (22), Medfödda "fel" (20 st), Sjukdomar i andningsorgan (16 st), Sjukdomar i nervsystem, ögon, öron (22 st)...
    Vi kan även vara lite extra konspiratoriska och räkna med "Skadehändelser med oklar avsikt" som var 47 stycken. Inräknat dessa, där vi alltså egentligen inte har en aning om det var en man inblandad över huvud taget, det kan ha var en vanlig olycka utan förövare alls, då är vi uppe i 59 kvinnor under 2018.
    Samtidigt har 222 kvinnor mellan 16 och 44 "tumörer" som dödsorsak under 2018.
    Skulle det se markant olika ut i resten av världen?
    Fast nu handlade min länk inte enbart om hur det ser ut i Sverige, utan även hur det ser ut i resten av världen. Och om man ser till dödsorsakerna i VÄRLDEN så är mäns våld mot kvinnor den främsta dödsorsaken bland unga kvinnor.
  • Anonym (.......)
    Anonym (Tjejer får inte heller slå tjejer.) skrev 2020-05-23 11:48:57 följande:

    Mansjouren är inte bara för män som slår, utan även för män som blir slagna. Ville bara upplysa om det.

    Jag tror inte det är motsvarande för kvinnor, kvinnojouren är för slagna, de som slår vet jag inte vart de skall vända sig till.


    Fast de flesta män som hör av sig till mansjouren har blivit slagna av andra MÄN!
  • Anonym (.......)
    Panduro skrev 2020-05-23 20:22:31 följande:

    Jag tror att många här missförstår tråden. Mångs pratar om att det var så "förr i tiden", och att barnen idag lär sig att inte slåss överhuvudtaget.

    Men våldet mellan man och kvinna, där är det en extrem obalans. Våldet mot mannen, av kvinnan, skrattas ofta bort och förminskas. Finns trådar i diverse tjejgrupper på facebook där kvinnor med ett skratt (och roade reaktioner) berättar hur de slagit sin partner, ofta med ursäkter som pms eller graviditetshormoner. Få män skulle våga polisanmäla om man fått stryk, eller ett slag, av en kvinna. "Ingen riktig man slår en kvinna". Hur ofta hör man "Ingen riktig kvinna slår en man"? Snarare "Vilken jävla tiger hihihi som kan sin man på käften när de bråkade".


    Det är inte så konstigt eftersom våldets karaktär skiljer sig så mycket åt. En mans slag kan vara direkt dödligt för både kvinnor och andra män. Och speciellt för kvinnor som eftersom de är fysiskt svagare och inte har samma förmåga till självförsvar. Dessutom är mäns våld mot kvinnor den främsta dödsorsaken hos unga kvinnor. Här kan du läsa mer om skillnader mellan våldets karaktär:

    nck.uu.se/kunskapsbanken/amnesguider/vald-i-nara-relationer/mans-utsatthet-for-vald-i-nara-relationer/

    "Både svensk och internationell forskning visar att grovt och upprepat våld i heterosexuella parrelationer i de flesta fall handlar om mäns våld mot kvinnor. Samtidigt visar undersökningar att även hetero- och homosexuella män utsätts för våld av sina partner och andra familjemedlemmar.

    Det finns studier där män och kvinnor rapporterar lika stor utsatthet för våld av en partner. Men forskning visar att det rör sig om olika typer av våld.

    Våldets karaktär

    Det är vanligare att män som utsätts för våld i nära relationer uppger att de har utsatts för psykiskt snarare än fysiskt våld. Det kan handla om verbala angrepp (förlöjligande och mobbning), isolering (social eller ekonomisk), svartsjuka, hot om fysiskt våld, hot om skilsmässa och förstörelse av personlig egendom.

    Kvinnor utsätts oftare än män för grovt, upprepat och kontrollerande våld från en partner. När det gäller lindrigare former av våld (som att bli knuffad, få saker kastade på sig eller bli dragen i håret) drabbas män och kvinnor i liknande utsträckning. 

    I jämförelse med män är det också vanligare att kvinnor utsätts för sexuellt våld i nära relationer. Men män utsätts också för sexuellt våld (framför allt i samkönade relationer) som kränkande sexuella handlingar, våldtäktsförsök och våldtäkt. 

    En annan kartläggning från Brå 2014 visade att kvinnor och män i lika stor utsträckning varit utsatta för våld i nära relation under det studerade året, 2012.

    Även om utsattheten under 2012 verkade jämnt fördelad mellan kvinnor och män i kartläggningen var det vanligare att kvinnor utsatts för grövre våld och hade betydligt större behov av hjälp och stöd, framför allt sjukvård. Det var också vanligare att kvinnor utsatts för upprepat fysiskt och psykiskt våld i en nära relation."
  • Anonym (.......)

    pt.se/opinion/debatt/mans-vald-framsta-dodsorsaken-till-kvinnors-dod-7240278.aspx

    "Minst var tredje kvinna i världen blir slagen, våldtagen eller på annat sätt utsatt för våld under sin livstid. Detta våld är den främsta orsaken till kvinnors (mellan 16 och 44 år) död före cancer, trafikolyckor och till och med krig (Europarådet). I Sverige dödas cirka 17 kvinnor varje år av en nuvarande eller före detta partner.

    Våldet mot kvinnor har ökat och i cirka 80 procent av fallen är kvinnan bekant med gärningsmannen. Dessutom finns det ett stort mörkertal - uppemot 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer kommer aldrig till polisens kännedom, det vill säga endast 20 procent anmäls. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik från 2011 polisanmäldes 27 972 fall av misshandel av kvinnor över 18 år och i 12 471 av fallen var kvinnan i nära relation med förövaren."

  • Anonym (.......)
    Anonym (Jämställdhet på riktigt) skrev 2020-05-23 20:42:01 följande:
    Varför fortsätter du påstå det fetade ("Dessutom är mäns våld mot kvinnor den främsta dödsorsaken hos unga kvinnor.") ?
    Jag har ju motbevisat dit självsäkra påstående som du inte klarat av att belägga med någon som helst fakta via mina länkar. Är du helt faktaresistent? 
    Är du faktaresistent?

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/jamstalldhetens-paradox_GQ02A323

    "Enligt en rapport från Europarådet är misshandel den vanligaste dödsorsaken för kvinnor mellan 15 och 44 år. Under år 2001 anmäldes över 9 000 fall av sexualbrott i Sverige, varav drygt 2 000 var våldtäkt. Samma år anmäldes ca 20 400 fall av kvinnomisshandel och ca 1 500 brott mot kvinnofridslagen. Våld mot kvinnor förekommer i alla samhällsklasser, oavsett inkomst och utbildning. Samtidigt har vår svenska jämställdhet blivit världsberömd."
  • Anonym (.......)
    Anonym (Jämställdhet på riktigt) skrev 2020-05-23 20:52:35 följande:

    Du kanske inte läste mitt svar på det, det där är ju samma länk du postat tidigare. En politiker som skrivit ett debattinlägg utan att referera till källor för sina påståenden. Du borde vara lite källkritisk.

    Jag har presenterat siffror från WHO. Du kanske känner till dem? World Health Organisation? De har ett gott renmommé, om man säger så. Det här skrev jag tidigare till dig:

    På WHOs sidahttps://apps.who.int/gho/data/node.wrapper.MGHEMORTCAUSEå kan du filtrera:För kvinnor 15-29 så är dödsfall i samband med graviditet/födsel fem (5) gånger så vanligt, Självmord tre (3 gånger) "Interpersonal violence" kommer först på åttonde plats, långt efter diarrésjukdomar, tuberkulos, HIV/Aids....För kvinnor 30-49 så är inte mäns våld ens med på top tio-listan över dödsorsaker.

    Så, sluta nu sprida fake news, bli lite källkritisk och ta till dig fakta. 


    Ditt inlägg gäller kvinnor i åldersgruppen 15-29 år, min gäller kvinnor i åldersgruppen 16 och 44 år.

    Så, sluta nu sprida fake news, bli lite källkritisk och ta till dig fakta! Och framför allt, SLUTA FÖRMINSKA MÄNS VÅLD MOT KVINNOR genom att avfärda fakta.

    Mäns våld mot kvinnor är ett vanligt, växande och allvarligt samhällsproblem som INTE ska förringas.
  • Anonym (.......)
    Anonym (Jämställdhet på riktigt) skrev 2020-05-23 21:07:54 följande:

    Men läs vad jag skriver, snälla du. Du kan titta på siffrorna för 15-29 OCH på siffrorna för 30-49. Det är ganska enkel matematik att förstå att om det kommer på plats 8 för 15-29 och lägre än plats 10 för 30-49 så kan det omöjligt vara den vanligaste dödsorsaken för gruppn 16-44 (eller 15-49, då)

    Jag tar gärna till mig fakta, men du har ju inte presenterat någon. Bara inlägg från politiker som de gjort utan källhänvisningar.

    Det är inte att förminska mäns våld mot kvinnor att presentera konkreta fakta som de från WHO. Mäns våld mot kvinnor ÄR ett allvarligt problem, men kampen mot det tjänar inte på att man överdriver eller fantiserar ihop siffror.


    Nu såg jag att min källa verkar vara från 2001, och DÅ var mäns våld mot kvinnor den främsta dödsorsaken bland unga kvinnor. Det är fortfarande en vanlig dödsorsak, men kanske inte den vanligaste längre. Men det spelar ingen roll, mäns våld mot kvinnor får aldrig förringas.
Svar på tråden Man får inte slå tjejer?