• Anonym (signaturen)

    Man får inte slå tjejer?

    "En kille får aldrig slå en tjej" 

    Denna mening har nog alla hört talas om. Vissa ser det som ren fakta. 
    Varför anser vissa det? För att tjejer är svagare individer? 

    Om en taning, liten kille på 30kg, slår en stor, stark tjej på 100kg, 
    är det då mer okej? Eftersom killen är den svagare i detta sammanhang? 

    Nu pratar vi om ett slag, ingen brottningsmatch. Varför skulle det vara
    värre att ge en tjej ett slag på käften, än en kille? Bara för att tjejer är svagare
    rent fysiskt, betyder det inte att det skulle ge mer skada, göra mer ont, för 
    tjejen att bli slagen, än för killen.

    Själva fysiska biten är oftast kortvarig, ett slag gör ont en stund, sen går det över. Värre med den psykiska. Ett slag kan leda till långvarig psykisk ohälsa. Trauma, ångest, räddsla.. Har tjejer svagare psyke än killar? Nej, oftast tvärtom faktiskt. Med andra ord, rent teoretiskt, generellt, så skulle en tjej klara av att hantera ett slag, bättre än en kille. Troligen skulle tjejen få betydligt bättre stöttning också efter händelsen av vänner och familj, medans killen skulle vara få höra "de var ju bara ett slag, släpp det" 

    När man ger ett slag till någon, så är det som ett straff. Någon anser att någon annan gjort fel, och anser sig ha rätt till att skada den andra människan som straff. Om en kille och en tjej gör exakt samma fel, varför ska tjejen få komma undan, medans killen ska bli slagen? 

    Men vad finns det för argument till att man inte får slå tjejer? 
    Finns nog inga vettiga. Oftast är det män som säger det, och dom vet nog
    inte ens själva egentligen.. Nu pratar vi inte om desperata singel män som fjäskar och skänker sig till feminsm, i hopp om att kvinnor ska falla för dem. 

    Jag anser att våld är alltid fel, oavsett vad. Så länge det inte är självförsvar. 
    Att ta till våld, är ett bevis på psykisk svaghet. Finns inga ursäkter.
    Läs den meningen igen, innan ni kommenterar att jag stöttar kvinnomisshandel eller liknande patetiska argument. 

  • Svar på tråden Man får inte slå tjejer?
  • Anonym (.......)
    Enfunderare skrev 2020-05-20 20:54:45 följande:

    Det låter inte korrekt att den vanligaste dödsorsaken bland unga kvinnor är våld från män. Var har du fått det ifrån?

    Enligt BRÅ dog totalt 25 kvinnor av våld och dråp 2019, både unga och gamla. Det dog alltså färre i trafikolyckor, sjukdomar, självmord?

    Det är inte otroligt att kvinnor oftare utnyttja psykisk misshandel. Vad gäller fysiskt våld i nära relationer är män lika ofta som kvinnor offer enligt två studier utförda av Sahlgrenska i Göteborg.

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=5667696


    nck.uu.se/kunskapsbanken/amnesguider/vald-i-nara-relationer/mans-utsatthet-for-vald-i-nara-relationer/

    "Både svensk och internationell forskning visar att grovt och upprepat våld i heterosexuella parrelationer i de flesta fall handlar om mäns våld mot kvinnor. Samtidigt visar undersökningar att även hetero- och homosexuella män utsätts för våld av sina partner och andra familjemedlemmar.

    Det finns studier där män och kvinnor rapporterar lika stor utsatthet för våld av en partner. Men forskning visar att det rör sig om olika typer av våld.

    Våldets karaktär

    Det är vanligare att män som utsätts för våld i nära relationer uppger att de har utsatts för psykiskt snarare än fysiskt våld. Det kan handla om verbala angrepp (förlöjligande och mobbning), isolering (social eller ekonomisk), svartsjuka, hot om fysiskt våld, hot om skilsmässa och förstörelse av personlig egendom.

    Kvinnor utsätts oftare än män för grovt, upprepat och kontrollerande våld från en partner. När det gäller lindrigare former av våld (som att bli knuffad, få saker kastade på sig eller bli dragen i håret) drabbas män och kvinnor i liknande utsträckning. 

    I jämförelse med män är det också vanligare att kvinnor utsätts för sexuellt våld i nära relationer. Men män utsätts också för sexuellt våld (framför allt i samkönade relationer) som kränkande sexuella handlingar, våldtäktsförsök och våldtäkt.

    En annan kartläggning från Brå 2014 visade att kvinnor och män i lika stor utsträckning varit utsatta för våld i nära relation under det studerade året, 2012.

    Även om utsattheten under 2012 verkade jämnt fördelad mellan kvinnor och män i kartläggningen var det vanligare att kvinnor utsatts för grövre våld och hade betydligt större behov av hjälp och stöd, framför allt sjukvård. Det var också vanligare att kvinnor utsatts för upprepat fysiskt och psykiskt våld i en nära relation."
  • Anonym (ingen)

    I min värld slåss normala människor inte alls, vare sig offret är kvinna, man eller barn. (Skulle vara i extrem självförsvarssituation där man inte kan ta sig loss och polisanmäla etc, men det var väl inte vad som avsågs här.) Rent moraliskt tycker jag det är extra fult att slå den som har mindre möjlighet att försvara sig (vilket en svagare tjej gentemot en starkare kille vanligen har). Det där att inte slå just tjejer har jag nog inte hört sedan jag var barn, för många år sedan, visste inte att någon /yngre/ sade så fortfarande.

  • Anonym (Misshandlad förut)

    Det är aldrig ok.Men kvinnor är oftast fysiskt svagare ,det är faktum .Jag har inte gått nån utbildning om självförsvar tyvärr och jag väger drygt 50 kg.Med andra ord hade jag ingen chans då och kände hur stark en man kan vara.Det måste man själv gått igenom ,annars kan man inte förstå.

  • Anonym (Q)

    Här är en som tycker att det är viktigt att lära sig att slåss i självförsvar, både för killar och tjejer. Lika självklart som att det är ok att försvara sig (eller någon annan) är det lika förkastligt att vara den som tar till våld först. Ja och det bästa självförsvaret är förstås att undvika situationen till att börja med.

  • Anonym (A)
    Anonym (Hedvig) skrev 2020-05-21 12:08:44 följande:
    Man får inte slå någon. Inte tjejer. Inte killar. Inget där emellan. Så enkelt är det.
    Håller med
  • mammabitch

    Det är aldrig ok att ta till våld, utom möjligen i kampsport där båda är införstådda med reglerna.....
    Men det ännu mer förkastligt att utöva våld mot någon som är i fysiskt underläge och inte kan försvara sig(oavsett kön) , det är inte bara olagligt och dumt utan tyder på en väldigt dålig självkontroll och moral.

  • Anonym (N)

    Man ska inte slå någon, oavsett. Aldrig nånsin, förutom vid självförsvar.

  • Anonym (Jämställdhet på riktigt)
    Anonym (.......) skrev 2020-05-21 14:30:41 följande:
    Enligt studier som finns begås de allra flesta våldsbrott av män, det ser vi även i brottsstatistiken. Och det våld som utövas i nära relationer utövar män majoriteten av det grova våldet, och våldet kvinnor utövar handlar i de flesta fall om psykisk misshandel.

    pt.se/opinion/debatt/mans-vald-framsta-dodsorsaken-till-kvinnors-dod-7240278.aspx

    "Minst var tredje kvinna i världen blir slagen, våldtagen eller på annat sätt utsatt för våld under sin livstid. Detta våld är den främsta orsaken till kvinnors (mellan 16 och 44 år) död före cancer, trafikolyckor och till och med krig (Europarådet). I Sverige dödas cirka 17 kvinnor varje år av en nuvarande eller före detta partner.

    Våldet mot kvinnor har ökat och i cirka 80 procent av fallen är kvinnan bekant med gärningsmannen. Dessutom finns det ett stort mörkertal - uppemot 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer kommer aldrig till polisens kännedom, det vill säga endast 20 procent anmäls. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik från 2011 polisanmäldes 27 972 fall av misshandel av kvinnor över 18 år och i 12 471 av fallen var kvinnan i nära relation med förövaren.

    Många tror att det bara handlar om det synbara våldet, om knytnävar och blåmärken, om sparkar och slag men det kan också ske i form av kränkningar, isolering och psykologisk nedbrytning och det är oftast ännu svårare att värja sig mot. Ibland förekommer också hot mot närstående, barn och husdjur. Oftast pågår våldet under en längre period och ökar i kraft med tiden. Oavsett hur våldet ser ut så är syftet detsamma, mannen vill utöva makt och kontroll genom att skada och skrämma. Våldet mot kvinnor drabbar inte bara den utsatta kvinnan utan också barnen.

    Våld mot kvinnor sker ofta i hemmet och alldeles för ofta tvingas barn bevittna våldet eller själva bli utsatta. Uppemot 

    200 000 barn i Sverige upplever varje år att pappa slår mamma (Rädda Barnen). Vart tionde barn har någon gång upplevt våld i hemmet och fem procent upplever det ofta. Barn som själva blivit utsatta för våld eller upplevt det i familjen kan få mycket svåra psykiska men. De känner sig maktlösa, litar inte på vuxna och anstränger sig för att dölja våldet i familjen för andra.

    Samhällets kostnader för våld mot kvinnor i nära relationer uppgår i Sverige till cirka 3 000 miljoner kronor varje år (Socialstyrelsen). Och i denna summa finns inte kostnaderna för tandvård, läkemedel, barnens skador, smärta och lidande med, inte heller kostnaderna för psykiatrisk vård, som sannolikt är mest omfattande. I en engelsk studie motsvarar kostnaderna för smärta och lidande mer än tio gånger så mycket som för fysisk vård. I Norrbotten kostar mäns våld mot kvinnor 17 miljoner enligt länsstyrelsen."
    Ett debattinlägg från en politiker är knappast en källa värt namnet. Tittar man på socialstyrelsens statistik över dödsorsaker:
    (På sidan finns en länk till tabellerna i Excel)
    så ser man att i Sverige 2018 så var det 12 kvinnor son dog av "Mord, dråp och annat övergrepp av annan person". Man kan ju tänka på att de även kan ha förekommit kvinnor bland förövarna, men låt oss utgå frän att alla var män för sakens skull. 
    Det är fler som dör i transportolyckor (22), Medfödda "fel" (20 st), Sjukdomar i andningsorgan (16 st), Sjukdomar i nervsystem, ögon, öron (22 st)...
    Vi kan även vara lite extra konspiratoriska och räkna med "Skadehändelser med oklar avsikt" som var 47 stycken. Inräknat dessa, där vi alltså egentligen inte har en aning om det var en man inblandad över huvud taget, det kan ha var en vanlig olycka utan förövare alls, då är vi uppe i 59 kvinnor under 2018.
    Samtidigt har 222 kvinnor mellan 16 och 44 "tumörer" som dödsorsak under 2018.
    Skulle det se markant olika ut i resten av världen?
  • Anonym (Jämställdhet på riktigt)
    Anonym (Jämställdhet på riktigt) skrev 2020-05-22 19:18:34 följande:
    Ett debattinlägg från en politiker är knappast en källa värt namnet. Tittar man på socialstyrelsens statistik över dödsorsaker:
    (På sidan finns en länk till tabellerna i Excel)
    så ser man att i Sverige 2018 så var det 12 kvinnor son dog av "Mord, dråp och annat övergrepp av annan person". Man kan ju tänka på att de även kan ha förekommit kvinnor bland förövarna, men låt oss utgå frän att alla var män för sakens skull. 
    Det är fler som dör i transportolyckor (22), Medfödda "fel" (20 st), Sjukdomar i andningsorgan (16 st), Sjukdomar i nervsystem, ögon, öron (22 st)...
    Vi kan även vara lite extra konspiratoriska och räkna med "Skadehändelser med oklar avsikt" som var 47 stycken. Inräknat dessa, där vi alltså egentligen inte har en aning om det var en man inblandad över huvud taget, det kan ha var en vanlig olycka utan förövare alls, då är vi uppe i 59 kvinnor under 2018.
    Samtidigt har 222 kvinnor mellan 16 och 44 "tumörer" som dödsorsak under 2018.
    Skulle det se markant olika ut i resten av världen?
    Ett förtydligande: Siffrorna från socialstyrelsen gäller kvinnor 15-44, ett år mer än politikerns siffror alltså. Det framgick inte tydligt att jag filtrerat på samma åldersintervall som politikern skriver om (utan källa, att lite vagt peka på Europarådet är ju bara pinsamt)
Svar på tråden Man får inte slå tjejer?