Inlägg från: Anonym (Kvinnan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kvinnan)

    Partner som lägger sig i ens klädsel..

    Påbörjar inlägget med att jag VET att i de allra flesta förhållanden så lägger man sig inte i den andres klädsel, jag vet det.

    Men jag undrar om det finns kvinnor här vars män bestämt/försökt bestämma över er klädsel och hur ni isåfall löst problemet tillsammans/hur du själv tagit tag i problemet? Har det kunnat lösas ens på ett vettigt sätt eller är det bara att bita i det sura äpplet (om det är uteslutet att lämna, menar jag)? Skulle uppskatta råd (förutom att lämna, återigen).

  • Svar på tråden Partner som lägger sig i ens klädsel..
  • Anonym (Kvinnan)
    Avenia skrev 2020-05-23 00:24:23 följande:

    Det finns inget du kan göra förutom lämna. För det är ett av de första vanliga tecknen på en narcissistisk, kontrollerande partner. Det kommer att bli mer psykisk misshandel och kontrollbehov. Vilka du träffar, vad du lagar för mat, hur du pratar, hur din blick är, vem och vad du tittar på med mera. Förtjänar du inte bättre?


    Fast så är det inte. Vi har varit tillsammans i 9 år och gifta i 6 år, plus en dotter. Så det är inte en ny relation där kontrollbehovet ökar lite i taget. Han har alltid varit sådan, men tycker det har blivit jobbigare den senaste tiden då han är så bestämd.
  • Anonym (Kvinnan)
    Shameless skrev 2020-05-23 00:39:16 följande:

    På vilket sätt stör han sig på din klädsel? Går du t ex i mjukisbyxor ute på stan så kan jag förstå han lite men annars så är det ju bara överdrivet.


    Han tycker att jag "klär mig som en hora" trots att jag klär mig täckande. Han gillar inte att mina former syns men har ju rumpa och bröst så det går inte att se platt ut även om jag bär långa kläder.

    Skulle jag ens ta på mig mjukisbyxor så måste jag ha en lång kofta över och inte ens då skulle det vara okej utan blir tjafs och får höra det ena och det andra.

    Vet ju att detta inte är normalt i de flesta förhållandena men måste ändå finnas par som haft dessa problem och kunnat hitta en lösning ihop, eller att kvinnan t.ex löst det på ett sätt. Jag vet inte. Vet bara att jag inte tänker lämna iallafall och vill helst bara slippa dessa diskussioner dag in och dag ut.
  • Anonym (Kvinnan)
    Shameless skrev 2020-05-23 00:58:23 följande:

    Wow, snacka om att ha en förlegad kvinnosyn! Men låter du han alltid bestämma över din klädsel? Hur reagerar han om du skulle ignorera hans protester och gå klädd i det du vill? Blir det bråk då?

    Jag tror nog det blir svårt att ändra det här mönstret efter så lång tid.


    Jag har oftast försökt undvika konflikter och bara gjort som han sagt. Ibland vägrar jag och då säger han att om jag inte byter om så stannar jag hemma isåfall. Slutar tillsist ändå med att det blir som han vill för jag orkar inte bråka.

    Ja, det bästa hade ju varit att sätta stopp från början men nu när det har gått så lång tid så kanske det redan är kört. När jag dessutom tar upp det med honom så är hans enda lösning på problemet att jag ska "sluta trotsa så blir allt bra". Vilket är så provocerande egentligen, men kanske borde försöka ta upp det med honom när han inte är arg istället.
  • Anonym (Kvinnan)
    fornminne skrev 2020-05-23 05:56:45 följande:

    Han har varit så här från början och den här mannen skaffade du barn med? Jag menar inte att låta anklagade, men hur blev det så här? NI ska inte lösa det tillsammans, HAN ska lägga av eller så ska DU lämna honom. Hur är han i övrigt? Försöker han styra och ställa med annat också?


    Jag fattar att det är mitt fel som inte satte stopp från början, så du är inte anklagande. Hade dock inte samma kropp som jag har nu så det var ingen större grej då (klädde mig med långa kläder och sedan var det ok).

    Ja han är rätt kontrollerande allmänt men inget som är allvarligt direkt, förutom just det här med klädseln.
  • Anonym (Kvinnan)

    Ni som nämner vår dotter; Hon är knappt 4 och förstår ingenting än. Självklart får hon ha på sig "lättklätt", han är inget monster.

    Däremot när hon kommer upp i tonåren kan jag tänka mig att det inte kommer bli lika lättklätt, men absolut inte som han förväntar sig av mig då jag som sagt inte haft lika stor problem innan (min kropp har förändrats mer på den senaste tiden). Innan var det okej med långa kläder, nu klagas det på att det inte räcker och det är det jag försöker komma på en lösning för då jag inte vill lämna.

    Dessutom för dotterns skull så spelar det ingen roll ifall jag lämnar honom eller inte, vi kommer ju isåfall ha gemensam vårdnad och han lär fortsätta uppfostra henne?

  • Anonym (Kvinnan)
    Anonym (Linn) skrev 2020-05-23 09:59:09 följande:

    Jag förstår att detta har blivit det normala för dig efter 9 år, men tro mig; det han gör är inte normalt eller snällt!

    Han har alltså makten att bestämma om du får gå ut eller inte? Det här är så fel! Vilka signaler sänder detta till er dotter? Att i en relation så är det mannen som har makten och han har rätt att bestämma vad kvinnan får göra eller inte. Han är i princip kvinnans slavägare.

    Vet era familjer om hur ni har det? Era vänner? Vad säger de?

    Han låter som en potentiellt oerhört farlig man. Han kommer inte att släppa sitt grepp bara sådär. Du måste ha stöd från omgivningen. Ring och rådgör med en kvinnojour, de känner till fenomenet män som kontrollerar och kan ge råd.


    Har inte sagt det rakt ut till någon men de vet säkert då detta inte är ovanligt, inte i den kulturen vi båda kommer ifrån iallafall. Hade mer fått "Jaha okej, vad är problemet?" eller "Ja män är ju sådana" som svar. Dessutom håller jag sådant inom stängda dörrar då det rör oss bara (förutom nu på fl då jag är anonym).

    Jag uppskattar verkligen dina och andras tips, tack. Men han är inte farlig och jag vill absolut inte blanda in kvinnojouren, speciellt då jag vet att deras enda råd är att lämna.

    Tänkte mer allmäna tips om hur det går att lösa i ett förhållande utan att behöva lämna, men var nog naiv nog och tänkte inte på att den kanske enda lösningen hade varit att sätta stopp direkt, vilket ju är försent nu.
  • Anonym (Kvinnan)
    Anonym (det går.) skrev 2020-05-23 10:30:20 följande:

    Nej, det är inte försent nu. Sätt er i lugn och ro och prata om det. Säg att du förstår att han tänker på sitt/ert/ditt bästa vad gäller dina kläder, men att du inte håller med. Berätta att du vill vara friare när det gäller vad du har på dig, och att du framöver önskar att han inte kommenterar dina kläder. Gör han ändå det så är det du som avgör vad du vill ha när du går ut. Säg att han är stark om han vågar ha en stark kvinna :)

    Du kan ju om du vill försöka ta reda på vad det verkligen handlar om. Är det hedersrelaterat? Skäms han inför vänner och familj? Då handlar ju allt om honom, inte om dig. Hur klär sig hans vänners fruar och flickvänner? Finns det någon han gillar vars fru klär sig som du skulle vilja göra? Ta upp dem som gott exempel.

    Om han säger att du inte får gå ut, och du gör det ändå, vad händer? Låser han dörren och vaktar så du inte kan? Hotar han dig med något? Slår han dig? När du kommer hem efter att ha haft "fel" kläder, vad händer?


    Pratade med honom nu och precis som jag misstänkte hade jag lika gärna kunnat prata till en vägg. Funkar inte.

    Han är inte jättesocial men fruarna till männen han umgås med så klär sig vissa som jag gör, och andra mer lättklätt. Då menar jag t-shirt, långärmad tröja utan kofta som täcker rumpa, klänning som slutar lite ovanför knäna osv. Han brukar säga att han inte fattar hur deras män tillåter dem klä sig sådär, men sedan inget mer med det. Han lägger sig inte i andras förhållanden/klädsel.

    Jag vet inte, vill inte testa.

    Men troligtvis bråk om det bara är klädseln jag vill ha på mig nu, dvs jeans, tröja, lång kofta som han börjat tycka inte är ok. Skulle jag skippa koftan t.ex så hade det blivit värre än bara bråk.

    Inser nu att det låter jättehemskt när jag skriver om honom. Han är verkligen en bra och kärleksfull man som gör allt för oss. Hans generella syn på kvinnor är inte direkt det bästa, det vet jag, men det är så mycket annat som överväger. Bara just det här jag inte gillar och inte orkar med mer, men verkar inte som att det kommer lösas ändå då han inte inser problemet. Men tack iallafall för tips.
  • Anonym (Kvinnan)
    Xenia skrev 2020-05-23 14:46:16 följande:

    Då får du vara minst lika bestämd.

    Vilket föredöme är du för din dotter som alltid viker dig? Kvinnor ska alltid vara undergivna och lyda mannen? När det gäller småsaker kan man vika sig för husfridens skull. Men det här är ingen småsak. Det gäller din integritet, din självständighet och din dotter.

    Du har tre val som jag ser det.

    1) Gör ingenting och det kommer aldrig att sluta, troligen att bli värre. Det kommer att bli bråk när din dotter blir tonåring. Hon kommer antingen att bli lika kuvad som du eller rymma till kompisar eller killar.

    2) Sluta att vara så konflikträdd och säg ifrån. Det blir jobbigt men det är värt det. För din dotters skull och dig själv. Vad kan han göra om du står på dig och går ut klädd i kläder som DU valt? Slå dig? Finner du dig i det? Varje gång han kräver att du byter kläder så säger du "jag bestämmer själv vad jag ska ha på mig" utan att ingå i någon mer diskussion.

    Du kan också säga att du inte orkar längre utan föreslå familjeterapi. Tvivlar på att de skulle säga att lösningen är att du lyder din man. Snarare skulle de väl undra om hans kontrollbehov "bara" beror på att det är ok i er kultur eller om han har andra issues. Vägrar han? Ja, då är det dags för alt 3.

    3) Du säger att du inte orkar längre med hans "lydnadskrav" och flyttar med din dotter (till dina föräldrar eller någon väninna). I bästa fall blir det en väckarklocka för honom och han lovar att sluta. Då gäller det för dig att sätta stopp så fort han återfaller. 

    Du måste också kallt räkna med att han inte vill ändra på sig och att du då inte kan återvända. Så länge du ser den möjligheten som helt utesluten är du i hopplöst underläge.

    Har du ingen du kan anförtro dig åt? Mamma, syster, väninna? Låter tungt att inte ha någon att bolla tankar med (förutom internet).

    Du kan visst ringa till Kvinnojouren bara för att prata också. De har säkert annat att svara än "Flytta hit!"

    Jag tycker också du borde skriva dagbok. Hur ofta händer detta, vad hotar han med om du inte lyder? En vuxen kvinna ska inte behöva lyda sin man.


    Tack så mycket, uppskattar verkligen dina tips/alternativ.

    Eftersom jag inte vill lämna så återstår bara dina två första alternativ. Det andra alternativet har jag testat, alltså att säga emot men det funkar ju inte utan slutar ändå med att han får som han vill.

    Familjeterapi är inget alternativ, tror inte han vill höra vad "horor" anser om hans åsikter så deras åsikter hade han ändå skitit i, om han nu hade gått med på att söka dit. Han är som sagt lite speciell när det kommer till kvinnosyn (men en jättefin man annars som jag trivs med).

    Känns som att det låter som att jag inte vill ta emot tipsen jag får, men är verkligen inte så utan jag uppskattar era svar, perspektiv samt erfarenheter. Som jag skrev tidigare så pratade jag med honom idag när han inte var arg och det funkade inte, enda alternativen verkar vara att lämna eller acceptera och lämna vill jag inte. Var naiv när jag skapade tråden då jag tänkte att det kanske kunde lösas på något sätt, men uppenbarligen inte. Tack till er som skrivit iallafall.
  • Anonym (Kvinnan)
    pyssel skrev 2020-05-23 17:14:06 följande:

    Varför "funkar det inte"? Är du rädd för honom? Om man inte är rädd stannar det ju inte vid att säga emot utan det är att "göra emot" som ska till. Vad hindrar dig från att "göra emot"?


    Det funkade inte att diskutera saken med honom menar jag.

    Jag är inte rädd men har aldrig testat gå emot då jag ändå inte vill veta konsekvenserna. Är som du kanske förstår rätt så konflikträdd.

    Vet att det kanske låter helt sjukt men det känns som att passera en gräns genom att bara gå ut när han tydligt sagt att jag inte får. Jag hade snarare hoppats på att kunna övertala honom så han förstår själv, och inte gå emot (för det kommer ju inte leda till att han ändrar sig). Men som sagt har jag insett efter att jag skapade tråden att det nog inte är möjligt.
Svar på tråden Partner som lägger sig i ens klädsel..