• Anonym (Kvinn­an)
    Fri 22 May 2020 23:44
    10975 visningar
    314 svar
    314
    10975

    Partner som lägger sig i ens klädsel..

    Påbörjar inlägget med att jag VET att i de allra flesta förhållanden så lägger man sig inte i den andres klädsel, jag vet det.

    Men jag undrar om det finns kvinnor här vars män bestämt/försökt bestämma över er klädsel och hur ni isåfall löst problemet tillsammans/hur du själv tagit tag i problemet? Har det kunnat lösas ens på ett vettigt sätt eller är det bara att bita i det sura äpplet (om det är uteslutet att lämna, menar jag)? Skulle uppskatta råd (förutom att lämna, återigen).

  • Svar på tråden Partner som lägger sig i ens klädsel..
  • Anonym (Herre­gud)
    Sat 23 May 2020 02:00
    #11
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-23 01:30:25 följande:

    Jag har oftast försökt undvika konflikter och bara gjort som han sagt. Ibland vägrar jag och då säger han att om jag inte byter om så stannar jag hemma isåfall. Slutar tillsist ändå med att det blir som han vill för jag orkar inte bråka.

    Ja, det bästa hade ju varit att sätta stopp från början men nu när det har gått så lång tid så kanske det redan är kört. När jag dessutom tar upp det med honom så är hans enda lösning på problemet att jag ska "sluta trotsa så blir allt bra". Vilket är så provocerande egentligen, men kanske borde försöka ta upp det med honom när han inte är arg istället.


    Du önskar göra som du vill och då trotsar du, för det är han som bestämmer. Han blir arg och det funkar ju, han får som han vill. Han kontrollerar dig, ser du inte det?
  • Barbro­45
    Sat 23 May 2020 05:38
    #12
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-23 00:29:39 följande:
    Fast så är det inte. Vi har varit tillsammans i 9 år och gifta i 6 år, plus en dotter. Så det är inte en ny relation där kontrollbehovet ökar lite i taget. Han har alltid varit sådan, men tycker det har blivit jobbigare den senaste tiden då han är så bestämd.

    Han kommer säkert att ha synpunkter på hur dottern klär sig, alltmer när hon kommer upp i tonåren. Hur tror du att hennes liv kommer att bli? Tror du att hon kommer att bli en stark, trygg ung kvinna.

  • Sat 23 May 2020 05:56
    #13

    Han har varit så här från början och den här mannen skaffade du barn med? Jag menar inte att låta anklagade, men hur blev det så här? NI ska inte lösa det tillsammans, HAN ska lägga av eller så ska DU lämna honom. Hur är han i övrigt? Försöker han styra och ställa med annat också?

  • Anonym (ddd)
    Sat 23 May 2020 06:04
    #14

    Men ts, det är ju ingen ide att ge några råd här, eller försöka hjälpa dig, eftersom du ändå inte tänker lämna honom? Han har tydligen varit så här från början, men du har ändå stannat och skaffat barn med honom. Det stämmer att man inte ska lämna för minsta lilla, men detta är inte "minsta lilla." Det han utsätter dig för är alllvarligt. Att det så ofta blir tjafs om detta, trots att du klär dig täckande, är ännu allvarligare. Du ska kunna klä dig hur du vill. Det vet du ju också, eftersom du skriver "jag vet att detta inte är normalt". Men du kan inte ändra på honom. Han är som han är. Det enda vi alla kan göra, är att välja partner med omsorg, samt välja bort män som beter sig så här. Helst så fort beteendet märks, allra senast om det eskalerar. Du har valt honom, men du har inte valt honom för alltid. Du måste inte stanna och finna dig i hans skit.

  • Anonym (Modes­t)
    Sat 23 May 2020 06:27
    #15

    Min man vill inte att jag klär mig utmanande och sexigt när jag inte är med honom. Jag har en modest klädstil så problemet är inte så stort, men det har hänt några gånger att det blivit diskussion när jag velat ta på mig något han inte tycker är passande. Jag har gett med mig och bytt då, det har inte varit en stor grej för mig och för mig är det också viktigt att han känner sig trygg och inte tror att jag vill göra mig sexig för någon annan. Jag klär mig sexigt och snyggt när vi är ensamma hemma istället, det uppskattar han.

  • Anonym (Anony­m)
    Sat 23 May 2020 06:49
    #16

    I början av min relation hade min kille "åsikter", han föredrog vissa typer av kläder på tjejer. Inget ovanligt, men för mig var det inte helt min stil att gå i varje dag. Jag mådde inte särskilt bra på den tiden, hade varit nertryckt i många år av ett ex och gjorde mitt bästa för att försöka leva upp till hans smak, inte jämt men ganska ofta.

    Så hur löste jag det? Jo jag skaffade en ryggrad, eller rättare sagt fick jag tillbaka den i takt med att jag mådde bättre. Jag vågade stå upp för mig själv på ett annat sätt. Idag har jag inga större problem med att säga nej till saker jag egentligen inte vill, oavsett om det handlar om vilken slags kläder jag ska ha eller vad vi ska äta till middag. Hans smak är inte den som ska styra vårt liv.

  • Sat 23 May 2020 07:45
    #17
    +1

    Du vill ha ett råd?
    Ok,ta på dig jeans och T-shirt - gå ut.
    Ignorera kommentarer och befallningar, bara gå. Fortsätt så .
    Riskerar du något mer än bara surande och kommentarer - lämna omedelbart.
    Sluta diskutera, argumentera  förhandla etc.

    Sorry , men det finns ingen annan som kan lösa situationen åt dig och det är upp till dig att avgöra om ett liv under kontroll r det som du och så småningom din dotter vill leva...

  • Anonym (P)
    Sat 23 May 2020 08:00
    #18
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-23 00:51:45 följande:
    Han tycker att jag "klär mig som en hora" trots att jag klär mig täckande. Han gillar inte att mina former syns men har ju rumpa och bröst så det går inte att se platt ut även om jag bär långa kläder. Skulle jag ens ta på mig mjukisbyxor så måste jag ha en lång kofta över och inte ens då skulle det vara okej utan blir tjafs och får höra det ena och det andra. Vet ju att detta inte är normalt i de flesta förhållandena men måste ändå finnas par som haft dessa problem och kunnat hitta en lösning ihop, eller att kvinnan t.ex löst det på ett sätt. Jag vet inte. Vet bara att jag inte tänker lämna iallafall och vill helst bara slippa dessa diskussioner dag in och dag ut.

    Kommer han från en kultur där gifta och ogifta kvinnor klär sig på olika vis? Sådant förekommer ju, men det är inget en man ska räkna med här. Han behöver vakna upp och inse att om han är gift med en vanlig västerländsk kvinna så får han vackert tåla att hon beter sig och klär sig som alla andra vanliga västerländska kvinnor. Att ha en sexig fru behöver ju verkligen inte vara något negativt.
  • Anonym (ddd)
    Sat 23 May 2020 08:13
    #19
    Anonym (Modest) skrev 2020-05-23 06:27:48 följande:
    Min man vill inte att jag klär mig utmanande och sexigt när jag inte är med honom. Jag har en modest klädstil så problemet är inte så stort, men det har hänt några gånger att det blivit diskussion när jag velat ta på mig något han inte tycker är passande. Jag har gett med mig och bytt då, det har inte varit en stor grej för mig och för mig är det också viktigt att han känner sig trygg och inte tror att jag vill göra mig sexig för någon annan. Jag klär mig sexigt och snyggt när vi är ensamma hemma istället, det uppskattar han.

    Det är skillnad på att ha synpunkter och på att försöka bestämma. Och personer som ser sin partner som sin ägodel ("hen får inte visa sig för andra"), kommer alltid att få problem. Jag klär mig inte heller "utmanande", men nog visar jag former ibland. Normala män har inga problem med det. På samma sätt kan jag ibland ha synpunkter på min mans klädval, eller komma med förslag. Men jag skulle aldrig försöka bestämma, eller få honom att klä sig på ett visst sätt. Det ska aldrig behöva bli diskussion eller tjafs i de här frågorna. Och man ska aldrig behöva avstå från ett plagg man egentligen vill ha, för att slippa bråk eller en sur partner. Då är något fel i relationen.
  • Anonym (Blä)
    Sat 23 May 2020 08:39
    #20

    Det värsta av det du berättar är att han sagt att du ska stanna hemma när du klätt dig i något du själv vill ha på sig. Har han verkligen sån makt över dig att han bestämmer om du får gå ut eller inte? Det här är allvarligt ts! Ring och prata med en kvinnojour för du ska inte ha det såhär.

    Min egen man har alltid pikat mig har jag börjat inse. Aldrig förbjudit mig men ifrågasatt om jag verkligen ska ha på mig något för att i sista stund säga att det ser bra ut, sagt att jag inte ska klä upp mig så mycket för att han själv inte har snygga kläder nog att matcha, kommenterat att folk som går med mjukisbyxor till affären borde skämmas mm. Inte lika aggressivt som din man, men ändå taskigt och det har gjort mig osäker. Jag har alltid fräst ifrån och ignorerat när det varit för rakt ut, men kommentarer som det med mjukisbyxor i affären har satt spår i mig inser jag nu.

Svar på tråden Partner som lägger sig i ens klädsel..