• Amak

    Jag vill sluta med flytande margarin!

    Både margarin och andra industrifetter (fröoljor som rapsolja osv) är rejält dåliga för kroppen. 
    Olivolja ska inte hettas upp.
    Stek i smör, hur svårt kan det vara? 
    Smör är nyttigt. 

  • Amak
    Koncentration skrev 2020-05-23 09:12:40 följande:
    Olivolja är inte heller bra? Hur menar du med att inte steka? Vad skall man hälla på i stekpannan då?

    Smör? Vad för smör? Mararin smör? Är inte det som är onyttigt.
    Smör kommer från grädde som kommer från kor. Margarin kommer från fabriken. Rapsolja kommer från fabriken och oljan utvinns ur rapsen med hjälp av hexan, som är ett giftigt lösningsmedel. Det har inte gjorts några långtidsstudier alls på rapsolja men sedan vi började äta rapsolja och margarin istället för smör har hjärtkärlsjukdomarna kommit. På den tiden vi bara åt smör och stekte i smör var det ovanligt med dessa sjukdomar. Folk var också smala på den tiden. 

    Olivolja kommer från oliver. Det är bra att äta på sallad men när olivolja hettas upp sker en kemisk reaktion som gör att det inte är bra för människor. 

    Kokosolja på burk kommer från kokos. Det är bra fett för människor. 

    Smör och kokosolja tål att hettas upp och är stabila fetter. 

    Det har kommit många studier som visar att smör är bra för människor. Man blir till exempel smal av mättat fett. Barn som dricker mjölk med hög fetthalt är smalare än  barn som dricker lättmjölk.

    Det finns också moderna studier som tydligt visar att mättat fett är neutralt eller bra för hjärta och kärl.  Tyvärr har industrin övertygat folk så hårt om att vi ska äta deras industriframkallade fetter att folk är rädda för mättat fett helt i onödan. Livsmedelsverkets råd bygger på att vi ska äta industrifett. Därför äter människor detta helt i onödan och riskerar sjukdomar. 

    Mättat fett har människan ätit sedan stenåldern. Margarin och fröoljor är moderna påhitt. Du måste tänka själv. 
  • Amak
    S23 skrev 2020-05-23 09:52:23 följande:
    om jag förstått det rätt så är olivolja den enda olja som är lämplig att hetta upp? de andra vegetabiliska oljorna utsöndrar toxiner men inte olivolja. Men ja, håller med om att smör är nyttigast. Margarin bör man verkligen välja bort.
    Olivolja är den olja som utvecklar minst skadliga ämnen om man jämför med andra oljor (fabriksoljor). Men olivolja utvecklar skadliga ämnen vid upphettning, men de skadliga ämnena är inte lika skadliga som fabriksoljornas skadliga ämnen. 


  • Amak
    Koncentration skrev 2020-05-23 10:16:44 följande:

    Så jag skall använda SMÖR numera för upphettning på stekpanna. Olivolja, massa kockar använder ju det, men i min matlagning skall jag använda SMÖR också?


     


    Mitt förslag är att du bara använder smör. 
  • Amak
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 10:32:37 följande:
    Jag tycker att det är skitsvårt!

    Jag är mjölkproteinallerisk, så smör går bort. Oljor är svåra att använda i matlagning i allt annat än stekning.. (göra bottenredningar till såser exempelvis är väl svårt utan smör/margarin?)

    Så vad finns det för alternativ? Margarin.
    Kokosolja är lika bra som smör. 
  • Amak
    Amak skrev 2020-05-23 10:34:18 följande:
    Kokosolja är lika bra som smör. 
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 10:32:37 följande:
    Jag tycker att det är skitsvårt!

    Jag är mjölkproteinallerisk, så smör går bort. Oljor är svåra att använda i matlagning i allt annat än stekning.. (göra bottenredningar till såser exempelvis är väl svårt utan smör/margarin?)

    Så vad finns det för alternativ? Margarin.
    Du kan förresten använda ghee. Ghee är rent smörfett, innehåller inte mjölkprotein eller laktos. Man kan tillverka det själv. 

  • Amak
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 10:40:29 följande:

    I redningar till såser? Smakmässigt är ju kokosolja ingen höjdare.

    Sen har jag läst flera studier att kokosolja inte ska vara bra. Men jag vet att om det tvistar de lärda.


    Du kan ju också använda talg och ister att steka i.

    De som säger att kokosfett är farligt är de som fortfarande tror att mättat fett är farligt och att industrioljor är bra.
  • Amak
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 13:30:20 följande:

    Så en del av forskningen har fel, och du har rätt?


    Jag tänker så här: om man åt det på 50-talet så äter jag det idag. På 50-talet fanns I stort sett inte hjärt- och kärlsjukdom och folk var inte överviktiga. Cancer var heller inte lika vanligt.

    Jag tänker att det människan ätit sedan stenåldern är det som är mest säkert att äta.

    Jag tror dessutom hellre på forskning från 2000-talet än från 80-talet.

    Jag försöker också ta reda på vem som bekostat forskningen. När det gäller livsmedel är forskningen i Sverige alltid bekostad av livsmedelsindustrin. Det finns ingen forskning på livsmedel som är statligt bekostad i Sverige och det är synd.
  • Amak
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 13:30:20 följande:
    Så en del av forskningen har fel, och du har rätt?
    Men när det gäller mättat fett är det lättare att hitta forskning som visar att mättat fett är ofarligt, än att hitta forskning som visar att mättat fett är farligt. Googla själv. 
Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!