• Koncen­tratio­n
    Sat 23 May 2020 07:51
    4058 visningar
    66 svar
    66
    4058

    Jag vill sluta med flytande margarin!

    Hej!


    Jag har nu fått i mina tankar att flytande margarin kanske inte är så nyttigt och bra överhuvudtaget för kroppen. Olivolja är något jag märker att många kockar använder när de skall visa hur man lagar en vis rätt. Är olivolja något att föredra? Jag läste om att det var nyttigt.

    Den erfarenheten jag dock har med rapsolja är att äggen vid stekning blir så oljigt och inte alls trevligt. Därav har jag föredragit flytande margarin. MEN! Är det kanske detsamma med olivolja?

    Tack för svar!! :)

  • Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!
  • Koncen­tratio­n
    Sat 23 May 2020 09:12
    #6
    Amak skrev 2020-05-23 08:30:00 följande:

    Både margarin och andra industrifetter (fröoljor som rapsolja osv) är rejält dåliga för kroppen. 
    Olivolja ska inte hettas upp.
    Stek i smör, hur svårt kan det vara? 
    Smör är nyttigt. 


    Olivolja är inte heller bra? Hur menar du med att inte steka? Vad skall man hälla på i stekpannan då?

    Smör? Vad för smör? Mararin smör? Är inte det som är onyttigt.
  • Koncen­tratio­n
    Sat 23 May 2020 10:16
    #15
    Amak skrev 2020-05-23 09:59:13 följande:
    Smör kommer från grädde som kommer från kor. Margarin kommer från fabriken. Rapsolja kommer från fabriken och oljan utvinns ur rapsen med hjälp av hexan, som är ett giftigt lösningsmedel. Det har inte gjorts några långtidsstudier alls på rapsolja men sedan vi började äta rapsolja och margarin istället för smör har hjärtkärlsjukdomarna kommit. På den tiden vi bara åt smör och stekte i smör var det ovanligt med dessa sjukdomar. Folk var också smala på den tiden. 

    Olivolja kommer från oliver. Det är bra att äta på sallad men när olivolja hettas upp sker en kemisk reaktion som gör att det inte är bra för människor. 

    Kokosolja på burk kommer från kokos. Det är bra fett för människor. 

    Smör och kokosolja tål att hettas upp och är stabila fetter. 

    Det har kommit många studier som visar att smör är bra för människor. Man blir till exempel smal av mättat fett. Barn som dricker mjölk med hög fetthalt är smalare än  barn som dricker lättmjölk.

    Det finns också moderna studier som tydligt visar att mättat fett är neutralt eller bra för hjärta och kärl.  Tyvärr har industrin övertygat folk så hårt om att vi ska äta deras industriframkallade fetter att folk är rädda för mättat fett helt i onödan. Livsmedelsverkets råd bygger på att vi ska äta industrifett. Därför äter människor detta helt i onödan och riskerar sjukdomar. 

    Mättat fett har människan ätit sedan stenåldern. Margarin och fröoljor är moderna påhitt. Du måste tänka själv. 

    Så jag skall använda SMÖR numera för upphettning på stekpanna. Olivolja, massa kockar använder ju det, men i min matlagning skall jag använda SMÖR också?


     

  • Koncen­tratio­n
    Sun 24 May 2020 00:54
    #51
    Amak skrev 2020-05-23 10:33:45 följande:
    Mitt förslag är att du bara använder smör. 
    Okej!

    Så utesluter totalt med olivolja. Jag blev nyfiken om smaken skulle bli annorlunda. Så om jag använder olivolja till pastan eller efter att maten blir klar och häller upp en skvätt på tallriken eller i själva kastrullen, när maten är färdig som sagt. Så kan det ändå dyka upp dessa ''gifter'' som inte är bra för kroppen?

    Tack snälla du!

    Jag vart dock små besviken, såg framemot att använda något nytt i köket, tänkte det kanske blir annorlunda smak och så.

    Tack för dina svar! :)
Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!