Inlägg från: myskmalva |Visa alla inlägg
  • myskmalva

    Jag vill sluta med flytande margarin!

    Jag har en flaska rapsolja stående bredvid spisen, alltid redo när det behövs fett i en panna. Ibland steker jag i en klick smör för att jag vill ha den smaken. Det som kan vara lite svårare med att steka i olja är att det inte syns lika väl om den blivit tillräckligt varm eller ej, men man lär sig med tiden. Är man osäker kan man lägga i en liten bit av det man ska steka och se om det fräser lagom mycket.

  • myskmalva
    Koncentration skrev 2020-05-23 09:12:40 följande:
    Olivolja är inte heller bra? Hur menar du med att inte steka? Vad skall man hälla på i stekpannan då? Smör? Vad för smör? Mararin smör? Är inte det som är onyttigt.

    Smör och margarin är olika saker. Smör är gjort av grädde. sv.m.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%B6r Margarin är gjort av vegetabiliska oljor. sv.m.wikipedia.org/wiki/Margarin Vad som är nyttigt och inte finns det en oändlig mängd olika uppfattningar om.
  • myskmalva
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 10:32:37 följande:
    Jag tycker att det är skitsvårt! Jag är mjölkproteinallerisk, så smör går bort. Oljor är svåra att använda i matlagning i allt annat än stekning.. (göra bottenredningar till såser exempelvis är väl svårt utan smör/margarin?) Så vad finns det för alternativ? Margarin.

    Jag gör bottenredningar med olja. Det går utmärkt! Jag tror att vi här i Sverige fortfarande är rätt präglade av den tiden då smör och ister var de dominerande matfetterna. Det har liksom blivit normen att smälta fettet istället för att bara hälla upp en skvätt olja.
  • myskmalva
    Koncentration skrev 2020-05-24 00:54:40 följande:
    Okej! Så utesluter totalt med olivolja. Jag blev nyfiken om smaken skulle bli annorlunda. Så om jag använder olivolja till pastan eller efter att maten blir klar och häller upp en skvätt på tallriken eller i själva kastrullen, när maten är färdig som sagt. Så kan det ändå dyka upp dessa ''gifter'' som inte är bra för kroppen? Tack snälla du! Jag vart dock små besviken, såg framemot att använda något nytt i köket, tänkte det kanske blir annorlunda smak och så. Tack för dina svar! :)

    Lyssna inte bara på den som skriver mest, utan ta till dig av vad alla skriver här och leta även efter säkrare källor till information! Näringslära är ett område där det finns många starka åsikter. Media rapporterar gärna om små studier, för att de kan skriva en dramatisk rubrik som ger många klick, och det är lätt att tolka dessa artiklar som om det vore sanningen. Men små studier är inte nog för att man ska veta hur det ligger till. Det är först när det gjorts många olika studier som bilden börjar klarna, men då har media ofta tappat intresset.
Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!