• Koncentration

    Jag vill sluta med flytande margarin!

    Hej!


    Jag har nu fått i mina tankar att flytande margarin kanske inte är så nyttigt och bra överhuvudtaget för kroppen. Olivolja är något jag märker att många kockar använder när de skall visa hur man lagar en vis rätt. Är olivolja något att föredra? Jag läste om att det var nyttigt.

    Den erfarenheten jag dock har med rapsolja är att äggen vid stekning blir så oljigt och inte alls trevligt. Därav har jag föredragit flytande margarin. MEN! Är det kanske detsamma med olivolja?

    Tack för svar!! :)

  • Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!
  • Amak
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 10:32:37 följande:
    Jag tycker att det är skitsvårt!

    Jag är mjölkproteinallerisk, så smör går bort. Oljor är svåra att använda i matlagning i allt annat än stekning.. (göra bottenredningar till såser exempelvis är väl svårt utan smör/margarin?)

    Så vad finns det för alternativ? Margarin.
    Kokosolja är lika bra som smör. 
  • Amak
    Amak skrev 2020-05-23 10:34:18 följande:
    Kokosolja är lika bra som smör. 
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 10:32:37 följande:
    Jag tycker att det är skitsvårt!

    Jag är mjölkproteinallerisk, så smör går bort. Oljor är svåra att använda i matlagning i allt annat än stekning.. (göra bottenredningar till såser exempelvis är väl svårt utan smör/margarin?)

    Så vad finns det för alternativ? Margarin.
    Du kan förresten använda ghee. Ghee är rent smörfett, innehåller inte mjölkprotein eller laktos. Man kan tillverka det själv. 

  • Rödtjärnens Anna
    Amak skrev 2020-05-23 10:34:18 följande:

    Kokosolja är lika bra som smör. 


    I redningar till såser? Smakmässigt är ju kokosolja ingen höjdare.

    Sen har jag läst flera studier att kokosolja inte ska vara bra. Men jag vet att om det tvistar de lärda.
  • Rödtjärnens Anna
    Amak skrev 2020-05-23 10:36:10 följande:

    Du kan förresten använda ghee. Ghee är rent smörfett, innehåller inte mjölkprotein eller laktos. Man kan tillverka det själv. 


    Det ska inte innehålla det, men i verkligheten gör det det i små mängder så att en mjölkproteinalletgisk kan reagera mot det. Jag har testat.
  • Vanillaextract
    Deeru skrev 2020-05-23 10:18:35 följande:
    Tack! Äntligen ett vettigt svar!
    Haha. Man bör aldrig lyssna på någon dum nog att förvirra kausalitet och korrelation och drar sin egna utvalda anledning till varför hjärtkärlsjukdomar och fetma ökat drastiskt när det finns 193240339898 andra faktorer och INGET bevis på att det är margarin och rapsolja som orsakat det. 

    Sorgligt när folk låter sig övertalas av att någon kan skriva med lite fina ord. Och märk väl när folk jiddrar om studier de aldrig visar, dessa meningar är lika värdelösa och opålitliga som alla andra. 
  • myskmalva
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 10:32:37 följande:
    Jag tycker att det är skitsvårt! Jag är mjölkproteinallerisk, så smör går bort. Oljor är svåra att använda i matlagning i allt annat än stekning.. (göra bottenredningar till såser exempelvis är väl svårt utan smör/margarin?) Så vad finns det för alternativ? Margarin.

    Jag gör bottenredningar med olja. Det går utmärkt! Jag tror att vi här i Sverige fortfarande är rätt präglade av den tiden då smör och ister var de dominerande matfetterna. Det har liksom blivit normen att smälta fettet istället för att bara hälla upp en skvätt olja.
  • S23
    Vanillaextract skrev 2020-05-23 10:45:05 följande:

    Haha. Man bör aldrig lyssna på någon dum nog att förvirra kausalitet och korrelation och drar sin egna utvalda anledning till varför hjärtkärlsjukdomar och fetma ökat drastiskt när det finns 193240339898 andra faktorer och INGET bevis på att det är margarin och rapsolja som orsakat det. 

    Sorgligt när folk låter sig övertalas av att någon kan skriva med lite fina ord. Och märk väl när folk jiddrar om studier de aldrig visar, dessa meningar är lika värdelösa och opålitliga som alla andra. 


    Det finns heller inga bevis på att plötslig spädbarnsdöd minskar när barn inte sover på mage. Ändå är det allmänt vedertaget att det är så eftersom man såg en minskning när den rekommendationen kom... ungefär samtidigt som man började uppmana till att inte röka under graviditet.

    Jag väljer att inte tro på varken detta sambandet eller sambandet med hjärt-kärl och Margarin.

    Det finns andra slutsatser gällande margarin och oljor att dra som räcker för mig.

    Jag anser att ts bör läsa på själv och inte litar blint på någon här. Men jag vill uppmana till att inte heller lita på Livsmedelsverket utan att faktiskt själv försöka skapa sig en bild av vad forskningen säger och sedan välja vad man anser mest rimligt. För studier åt båda håll finns garanterat att finna
  • Amak
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 10:40:29 följande:

    I redningar till såser? Smakmässigt är ju kokosolja ingen höjdare.

    Sen har jag läst flera studier att kokosolja inte ska vara bra. Men jag vet att om det tvistar de lärda.


    Du kan ju också använda talg och ister att steka i.

    De som säger att kokosfett är farligt är de som fortfarande tror att mättat fett är farligt och att industrioljor är bra.
  • Deeru
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 10:40:29 följande:
    I redningar till såser? Smakmässigt är ju kokosolja ingen höjdare.

    Sen har jag läst flera studier att kokosolja inte ska vara bra. Men jag vet att om det tvistar de lärda.
    Finns cocosfett utan smak.
  • Aniiee
    Koncentration skrev 2020-05-23 10:16:44 följande:

    Så jag skall använda SMÖR numera för upphettning på stekpanna. Olivolja, massa kockar använder ju det, men i min matlagning skall jag använda SMÖR också?


     


    ALLA kockar (typ...) använder SMÖR! I alla fall i köket bakom restaurangen, men det är det ju inget gästerna ser. Folk i allmänhet är lite smörrädda, men fattar inte att det är det som gör att det smakar. Smör är smakbärare som höjer smaken på de andra råvarorna, medan olja är smakbarriärer som både döljer de andra smakerna och även lätt tar över med sin egna smak. Där av dina ägg som smakar och känns oljiga av en matsked olja, men du kan lätt göra äggröra med 50 gram smör utan att det smakar flottigt

    Steker, det gör alla kockar jag någonsin känt inklusive jag själv, i rapsolja och smör tillsammans.  Eller solrosolja och smör. Som tummregel, altså, klart det finns rätter som påkallar andra val.

    Kanske inte supervetenskapligt, men mitt perspektv i alla fall.
    I have a growing lack of disgust for you
Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!