• Koncen­tratio­n
    Sat 23 May 2020 07:51
    4059 visningar
    66 svar
    66
    4059

    Jag vill sluta med flytande margarin!

    Hej!


    Jag har nu fått i mina tankar att flytande margarin kanske inte är så nyttigt och bra överhuvudtaget för kroppen. Olivolja är något jag märker att många kockar använder när de skall visa hur man lagar en vis rätt. Är olivolja något att föredra? Jag läste om att det var nyttigt.

    Den erfarenheten jag dock har med rapsolja är att äggen vid stekning blir så oljigt och inte alls trevligt. Därav har jag föredragit flytande margarin. MEN! Är det kanske detsamma med olivolja?

    Tack för svar!! :)

  • Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!
  • Sat 23 May 2020 13:03
    #31

    Oh, förresten, vet du vad min pappa kallade flytande margarin när det kom?

    Tapetklister.


    I have a growing lack of disgust for you
  • Sat 23 May 2020 13:29
    #32
    Amak skrev 2020-05-23 12:22:07 följande:

    Du kan ju också använda talg och ister att steka i.

    De som säger att kokosfett är farligt är de som fortfarande tror att mättat fett är farligt och att industrioljor är bra.


    Jo det är klart man kan använda ister.. men det går inte komma ifrån att det är svårt att få tag på. Men använder gärna animaliskt fett om det är någon i närheten som har.
  • Sat 23 May 2020 13:30
    #33
    Amak skrev 2020-05-23 12:22:07 följande:

    Du kan ju också använda talg och ister att steka i.

    De som säger att kokosfett är farligt är de som fortfarande tror att mättat fett är farligt och att industrioljor är bra.


    Så en del av forskningen har fel, och du har rätt?
  • Sat 23 May 2020 13:32
    #34

    Jag steker inte i något. Har aldrig gjort.

  • Sat 23 May 2020 13:32
    #35
    Deeru skrev 2020-05-23 12:39:36 följande:

    Finns cocosfett utan smak.


    Det är ju det... det smakar inget. Margarin tillför ju någon slags smak även om den är syntetisk. Och livsmedel som smakar syntetiskt är väl varje mjökkallergikersk vardag?
  • Sat 23 May 2020 13:57
    #36
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 13:29:07 följande:

    Jo det är klart man kan använda ister.. men det går inte komma ifrån att det är svårt att få tag på. Men använder gärna animaliskt fett om det är någon i närheten som har.


    Ister finns i mejerikyldisken på dom flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Om det är det man vill ha.

    Själv steker jag i flytande margarin och rapsolja, ibland i smör och somligt där det passar bäst i olivolja. Tyvärr är margarinet mindre bra om man ser till sammansättningen men däremot jävligt praktiskt att använda.
  • Amak
    Sat 23 May 2020 14:30
    #37
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 13:30:20 följande:

    Så en del av forskningen har fel, och du har rätt?


    Jag tänker så här: om man åt det på 50-talet så äter jag det idag. På 50-talet fanns I stort sett inte hjärt- och kärlsjukdom och folk var inte överviktiga. Cancer var heller inte lika vanligt.

    Jag tänker att det människan ätit sedan stenåldern är det som är mest säkert att äta.

    Jag tror dessutom hellre på forskning från 2000-talet än från 80-talet.

    Jag försöker också ta reda på vem som bekostat forskningen. När det gäller livsmedel är forskningen i Sverige alltid bekostad av livsmedelsindustrin. Det finns ingen forskning på livsmedel som är statligt bekostad i Sverige och det är synd.
  • Amak
    Sat 23 May 2020 15:07
    #38
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-05-23 13:30:20 följande:
    Så en del av forskningen har fel, och du har rätt?
    Men när det gäller mättat fett är det lättare att hitta forskning som visar att mättat fett är ofarligt, än att hitta forskning som visar att mättat fett är farligt. Googla själv. 
  • Sat 23 May 2020 15:34
    #39
    Amak skrev 2020-05-23 14:30:40 följande:
    Jag tänker så här: om man åt det på 50-talet så äter jag det idag. På 50-talet fanns I stort sett inte hjärt- och kärlsjukdom och folk var inte överviktiga. Cancer var heller inte lika vanligt.

    Jag tänker att det människan ätit sedan stenåldern är det som är mest säkert att äta.
    Det där är inte särskilt logiskt. På stenåldern hade man ingen sjukvård och dog långt innan man drabbades av hjärt/kärlsjukdomar och cancer.

    Folk dog visst i hjärt/kärlsjukdomar och cancer på 50-talet, men då hade man ingen bot. Medelåldern var mycket lägre och vid 70 år (om man levde så länge) var man gammal och bodde på åldershem. Ännu tidigare dog många i t ex tbc.
  • S23
    Sat 23 May 2020 15:48
    #40
    Xenia skrev 2020-05-23 15:34:50 följande:

    Det där är inte särskilt logiskt. På stenåldern hade man ingen sjukvård och dog långt innan man drabbades av hjärt/kärlsjukdomar och cancer.

    Folk dog visst i hjärt/kärlsjukdomar och cancer på 50-talet, men då hade man ingen bot. Medelåldern var mycket lägre och vid 70 år (om man levde så länge) var man gammal och bodde på åldershem. Ännu tidigare dog många i t ex tbc.


    Medelåldern var låg långt tillbaka. MEN det handlade om att många dog som barn. Tittar man istället på dem som överlevde till vuxen ålder så är det inte alls lika stor skillnad mot idag.

    Men förstår absolut vad du menar och håller med om att det är svårt att dra slutsatser på det sättet
Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!