• Koncen­tratio­n
    Sat 23 May 2020 07:51
    4064 visningar
    66 svar
    66
    4064

    Jag vill sluta med flytande margarin!

    Hej!


    Jag har nu fått i mina tankar att flytande margarin kanske inte är så nyttigt och bra överhuvudtaget för kroppen. Olivolja är något jag märker att många kockar använder när de skall visa hur man lagar en vis rätt. Är olivolja något att föredra? Jag läste om att det var nyttigt.

    Den erfarenheten jag dock har med rapsolja är att äggen vid stekning blir så oljigt och inte alls trevligt. Därav har jag föredragit flytande margarin. MEN! Är det kanske detsamma med olivolja?

    Tack för svar!! :)

  • Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!
  • Sat 23 May 2020 16:43
    #41
    +1
    Koncentration skrev 2020-05-23 07:51:44 följande:

    Hej!


    Jag har nu fått i mina tankar att flytande margarin kanske inte är så nyttigt och bra överhuvudtaget för kroppen. Olivolja är något jag märker att många kockar använder när de skall visa hur man lagar en vis rätt. Är olivolja något att föredra? Jag läste om att det var nyttigt.

    Den erfarenheten jag dock har med rapsolja är att äggen vid stekning blir så oljigt och inte alls trevligt. Därav har jag föredragit flytande margarin. MEN! Är det kanske detsamma med olivolja?

    Tack för svar!! :)


    Koncentration skrev 2020-05-23 07:51:44 följande:

    Hej!


    Jag har nu fått i mina tankar att flytande margarin kanske inte är så nyttigt och bra överhuvudtaget för kroppen. Olivolja är något jag märker att många kockar använder när de skall visa hur man lagar en vis rätt. Är olivolja något att föredra? Jag läste om att det var nyttigt.

    Den erfarenheten jag dock har med rapsolja är att äggen vid stekning blir så oljigt och inte alls trevligt. Därav har jag föredragit flytande margarin. MEN! Är det kanske detsamma med olivolja?

    Tack för svar!! :)


    Jag rekommenderar en kock-klick smör.

  • Sat 23 May 2020 17:43
    #42
    S23 skrev 2020-05-23 15:48:53 följande:
    Medelåldern var låg långt tillbaka. MEN det handlade om att många dog som barn. Tittar man istället på dem som överlevde till vuxen ålder så är det inte alls lika stor skillnad mot idag.

    Men förstår absolut vad du menar och håller med om att det är svårt att dra slutsatser på det sättet
    Nej, det stämmer inte. Visst fanns det krutgubbar och -gummor som levde till 90 år. Men de flesta dog långt tidigare. Om de fyllt 60 år kunde det stå att de dog av "ålderdom". Däremot dog vanligt fattigt folk inte av vällevnadssjukdomar, men de dog av andra sjukdomar och många kvinnor dog i barnsäng. Idealisera inte det "naturliga" livet och den "naturliga" kosten förr i tiden.

    Vad som är nyttig kost varierar. Däremot att det är nyttigt att röra på sig tycks inte variera.

    Själv använder jag rapsolja, olivolja, margarin och smör. 
  • Sat 23 May 2020 18:03
    #43
    Amak skrev 2020-05-23 14:30:40 följande:
    Jag tänker så här: om man åt det på 50-talet så äter jag det idag.
    Bara på tal om, vi ska göra en liten matresa till 50-talet, med hjälp av en av min mormors kokböcker. Börjar på måndag med vårmånadsmenyn. För mina moderna ögon så är det ju rätt rejält med bröd, även om jag faktiskt är en "brödätare".De är var ju inte direkt räda för efterrätter och fika heller, så jag föutspår extra socker i en månad.
    I have a growing lack of disgust for you
  • Sat 23 May 2020 18:17
    #44
    Amak skrev 2020-05-23 14:30:40 följande:
     På 50-talet fanns I stort sett inte hjärt- och kärlsjukdom och folk var inte överviktiga.
    Vill bara sticka in en sak här.  Av alla som dog 1952 så är de tre största orsakerna "cirkulationsorganens sjukdommar", dvs hjärt- och kärlsjukdommar, "tumörer", dvs cancer, samt "Nervsystemets och sinnesorganens sjudommar". 

    Så.... jo, visst fasan fanns hjärt- och kärlsjukdommar och cancer. 

    Källa, sidan 17 enligt pdf, sidan 7 enligt själva dokumentet.
    I have a growing lack of disgust for you
  • Sat 23 May 2020 18:21
    #45
    Aniiee skrev 2020-05-23 18:17:27 följande:

    Vill bara sticka in en sak här.  Av alla som dog 1952 så är de tre största orsakerna "cirkulationsorganens sjukdommar", dvs hjärt- och kärlsjukdommar, "tumörer", dvs cancer, samt "Nervsystemets och sinnesorganens sjudommar". 

    Så.... jo, visst fasan fanns hjärt- och kärlsjukdommar och cancer. 

    Källa, sidan 17 enligt pdf, sidan 7 enligt själva dokumentet.


    Ja, och även om man tittar längre bak. När pappa släktforskade såg han att många tog i kräfta (cancer) och hjärt-lungstrul, om de inte dog av ålderdom (=var över typ 50 år ). Så visst dog man i det även då...
  • S23
    Sat 23 May 2020 18:25
    #46
    Xenia skrev 2020-05-23 17:43:35 följande:

    Nej, det stämmer inte. Visst fanns det krutgubbar och -gummor som levde till 90 år. Men de flesta dog långt tidigare. Om de fyllt 60 år kunde det stå att de dog av "ålderdom". Däremot dog vanligt fattigt folk inte av vällevnadssjukdomar, men de dog av andra sjukdomar och många kvinnor dog i barnsäng. Idealisera inte det "naturliga" livet och den "naturliga" kosten förr i tiden.

    Vad som är nyttig kost varierar. Däremot att det är nyttigt att röra på sig tycks inte variera.

    Själv använder jag rapsolja, olivolja, margarin och smör. 


    Jag menade inte att de levde till nittio heller. Kanske skulle varit tydligare med det. Det jag säger om att medelåldern drogs ner av barnadödlighet stämmer
  • Sat 23 May 2020 19:07
    #47
    Amak skrev 2020-05-23 14:30:40 följande:

    Jag tänker så här: om man åt det på 50-talet så äter jag det idag. På 50-talet fanns I stort sett inte hjärt- och kärlsjukdom och folk var inte överviktiga. Cancer var heller inte lika vanligt.

    Jag tänker att det människan ätit sedan stenåldern är det som är mest säkert att äta.

    Jag tror dessutom hellre på forskning från 2000-talet än från 80-talet.

    Jag försöker också ta reda på vem som bekostat forskningen. När det gäller livsmedel är forskningen i Sverige alltid bekostad av livsmedelsindustrin. Det finns ingen forskning på livsmedel som är statligt bekostad i Sverige och det är synd.


    På 50-talet åts mycket margarin, mer margarin än smör under den senare delen av 50-talet. Man åt mycket hel- och halvfabrikat, pulver, konerver mm. Har en kokbok från 1953 och där finns många recept på hur man använder helfabrikat som vi idag tycker är förkastliga.

    Jag tror också på nyare forskning, och det finns mycket forskning idag som stödjer nyttan med omättat fett. Sen kan man ju alltid välja vad man vill tro på. Du väljer ju att tro på att den kost som åts på 50-talet var bra för människan.. Jag känner lite tvärt om.
  • Sat 23 May 2020 19:49
    #48

    En bra teflonpannan behöver inget fett alls så har du en sån är problemet löst :)

  • S23
    Sat 23 May 2020 19:54
    #49
    MrsPJ skrev 2020-05-23 19:49:52 följande:

    En bra teflonpannan behöver inget fett alls så har du en sån är problemet löst :)


    Problemet är att teflon i sig inte är särskilt hälsosamt
  • Sat 23 May 2020 21:49
    #50

    Mitt råd är att läsa innehållsförteckningen. Finns det ord du inte kan uttala eller inte förstår=lägg tillbaka i hyllan. Riktigt smör, riktig Bregott och fullfeta mejeriprodukter är de som innehåller minst främmande ingredienser och som har gått igenom minst process= Bättre för kroppen.

    Min morfar jobbade många år på mejeri och ett par år som ostmästare. När min mormor hade köpt hem margarin för första gången så tog morfar och läste på baksidan. Tyst gick han ut ock slängde det i sopnedkastet och när han kom in så sa han att "det där giftet kommer INTE in i mitt hus igen!"

    Jag är av samma åsikt. Det ska vara smör att steka i. Margarin i alla former är motorolja (framställs på liknande sätt) Olivolja används kallt pga saker som tidigare skribenter har nämt. Slut på diskussion.

    //Utbildat kock, kallskänka, dietist, inom näringslära mm och jobbat 20+ år inom restaurang  

Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!