• LFF
    Thu 28 May 2020 11:21
    3355 visningar
    60 svar
    +2
    60
    3355

    Bäst liv för katt? Inne/Ute?

    Anser att "Lagen om tillsyn av hund och katt" ska ändras så kattägare tvingas ta mer ansvar för sina djur. Det ska vara samma krav på id-märkning och registrering som för hundar, samma krav på ägaransvar vid skada djuret gör samt att det, precis som för hundar, inte vara tillåtet med okopplade djur i tätbebyggt område. 

    Så mitt svar är att katt i tätbebyggt område ska vara innekatt och vänjas att gå ut i sele och koppel. Skaffar man katt måste man lära sig att berika dess liv på annat vis än att släppa ut den vind för våg. 

  • LFF
    Thu 28 May 2020 13:13
    #41
    +1
    Anonym (Behov) skrev 2020-05-28 13:02:23 följande:
    Det är väl precis det jag säger? Att hundar behöver få jaga exempelvis? Jag anser att hundar inte bör bo i stan alls. Och oavsett var de bor bör berikas utifrån de beteendebehov djurarten kräver. Exempelvis för hund jaktbhovwg som man exempelvis kan genomföra blodspår som berikning
    Hos de allra flesta hundar är jakten mer eller mindre bortavlad, bortsett från jaktraserna (speciellt hos de flesta sällskappshundar). Dessutom kan de flesta hundar berikas och få den mentala träningen genom lydnad, agility, nosework, bruksträning etc. 

    Vad gäller tamfåglar så är burkraven helt fel. De borde ha större burar, alternativt voljärer, eller få möjlighet att vara utanför buren större delen av dagen (buren används som mat- och sovplats. Samma sak med kaniner, marsvin och andra smådjur där burarna generellt sett är helt åt h-vete för små. 

    Allt detta tar dock inte bort kattägarnas ansvar att inte bara släppa ut katterna utan tillsyn med motiveringen "de behöver detta".
  • LFF
    Thu 28 May 2020 13:44
    #45
    +1
    Anonym (Behov) skrev 2020-05-28 13:24:16 följande:
    Vad menar du är utan tillsyn? Jag anser att katter bör få gå ute men alltid ha möjlighet att komma in samt att kattägaren ser till att mat och möjlighet till interaktion finns.

    Att en katt får vara utekatt anser jag inte vara att katten är utan tillsyn
    Jo, du släpper ut katten och har noll koll på vad den gör. Att göra det på landsbygden? Fine. Att göra det i tätbebyggda områden? Hell no! Kattägare måste få samma ansvar för vad deras djur gör som hundägare. 
    Anonym (Behov) skrev 2020-05-28 13:21:36 följande:
    Att hunden inte är en avlad jakthund betyder inte att den inte har jaktbehov. I jaktbehov ingår exempelvis spårning.

    Att berika på det sätt du föreslår innebär inye att hunden för beteendebehoven uppfyllda.

    Läs gärna artiklar och avhandlingar gjorda av David selin.

    Mycket tyder på att hundar även vid blodspår, som är så nära jakt man kan komma, inte jagar på riktigt utan ?leker jakt?. David selin brukar uttrycka det som att man vrider tillbaka en klocka när man berikar. Ju mer verklighetstrogen berikningen är. Desto mer vrids klockan tillbaka och desto längre tid klarar sig hunden innan behovet behöver uppfyllas igen.

    Många traditionella beräkningssätt fungerar enbart uttröttande och inte berikande för hunden och kan snarare ge motsatt effekt.
    Hittar inget annat än hans hemsida och den var ju helt usel för att få ut något vettigt ifrån.

    Men du tycker han är bra, jag vet inte vem det är (och bryr mig inte speciellt mycket heller). Och vi kommer aldrig komma överens i denna fråga har jag en känsla av.
Svar på tråden Bäst liv för katt? Inne/Ute?