• Anonym (Värde­lös)
  Sön 14 jun 2020 21:36
  210 visningar
  11 svar
  11
  210

  Min man tycker att jag är värdelös

  Jag och min man har varit tillsammans i 4 år och har ett barn på 1 år. Vi båda är hyfsat unga (Jag 26 och han 34år) och gör allt vi kan just nu för att försöka få ihop ett liv. Våra två mål just nu är främst att min man ska få ett jobb(han är arbetslös) för att vi ska kunna köpa hus.

  När dessa två målen är uppfyllda så tror jag att vårt liv skulle bli mycket bättre men just nu är min man väldigt deprimerad och har tappat självförtroendet och hoppet på framtiden.

  Min man har två sidor skulle man kunna säga. Han är världens finaste och godhjärtade människa som tar hand om både hemmet och vårt barn fantastiskt bra och jag litar på honom till 500%! Han drar sig inte för att arbeta och skulle kunna arbeta dag och natt om så fanns möjlighet. Han är också väldigt trogen och skulle aldrig kunna titta åt en annan kvinnas håll utan respekterar mig och vår familj starkt och skulle kunna ge sitt liv för oss.

  Det negativa jag upplever är att han ofta är väldigt missnöjd och klagar på mig och mitt beteende.

  En sak som kan reta upp honom otroligt mycket är då han gett mig en ?uppgift? typ att jag ska ta reda på information som borde vara lättåtkomlig men som jag ej hittar för att jag är rätt dålig på att googla och har inte det där ?drivet? att ta tag i saker och när jag tycker saker är svåra att hitta så skiter jag i det istället eller säger ?det finns ingen sådan information? vilket gör honom rasande. ?Hur kan det INTE finnas? Är du dum eller? Kan väl vem som helst hitta?? Osv och när jag fortsätter att säga nej så brusar han upp. Idag brusade han upp så mycket att han skrek på mig så mitt hjärta brast! Klarar verkligen inte av när han skriker och kallar mig dum och idiot så började gråta..

  Han är stressad över att han själv har svårt att ta reda på information då han bara bott i Sverige tre år och vill kunna lita på mig när han frågar en fråga om samhället/myndigheter/whatever som jag borde veta eller kunna hitta information om för att jag är svensk. Ibland har det hänt att han gjort en googling om samma ämne och hittat svar direkt. Då hånskrattar han åt mig och säger ?jag som inte ens ÄR svensk hittar ju till och med det?!

  Han litar verkligen ingenting på mig och jag känner mig verkligen värdelös! Försöker bli bättre men dessa grejer händer om och om igen :( han säger att jag borde gå till en psykolog och reda ut mina problem.

  Vet fortfarande inte om detta beror på att han är stressad över att inte ?lyckas? eller kunna lyckas i Sverige och ser mig som ett dåligt stöd eller om mitt beteende verkligen är så illa att han har rätt.. finns fler saker han är missnöjd med också och oftast blir han som mest upprörd ifall han han har en dålig dag..

  Vet inte riktigt vad jag vill med denna tråd men känns som att jag/vi behöver stöd på något sätt men vet ej vad :(

 • Svar på tråden Min man tycker att jag är värdelös
 • Anonym (....)
  Sön 14 jun 2020 22:01
  #1
  -1 +2

  Vill du ha det ärliga svaret?

  Det du gör låter ju skitjobbigt!! Förstår honom!

  Varför säger du att det inte finns när du är fullt medveten om att det troligtvis inte är du som kan hitta det ? Alternativt att du inte ens har försökt?

  Asjobbigt ju!

  Varför inte bara säga att du inte vill göra sådana sökningar åt honom då ni båda vet att du inte är bra på det?

  Nej det är såklart inte bra eller ok att han skrek på dig men det låter som att detta var långt från första gången?

  Får en flashback till mitt ex, bad man honom göra något hushållsarbete så var det bara katastrof. Han skulle städa badrummet och bekräftade att detta var gjort. Visade sig att han gjort rent handfatet, dammsugit men inte bemödat sig om att ens lyfta locket på toaletten. Och det var långt ifrån det enda. Bäddning var att bara bre ut täcket och täcka över ett lakan som såg ut som kriget.

  Nej inga diagnoser eller problematik, han vara bara ett självupptaget rövhål

 • Anonym (Men snälla­)
  Sön 14 jun 2020 22:01
  #2

  Men snälla han får skärpa sig. Det är inte ditt ansvar att leva hans liv. Det finns ingen anledning för honom att hacka på dig. Sätt ner foten ordentligt så att han skärper sig. Säg att du kan hjälpa honom ifall du har tid och då ska han säga tack. Frustrationen kan han få ut genom att skaffa en hobby istället för att hacka på dig!

 • Anonym (Hm)
  Sön 14 jun 2020 22:02
  #3

  Hmm, har du dyslexi eller liknande (ser ju inte ut så på texten men iaf)? Eftersom du inte ens lyckas googla. Eller förstår inte vad han frågar om? O resten du berättar, låter lite konstigt. Jag förstår ju att han blir arg, men det ger ju inte honom rätt att skrika på dig så där.

 • Anonym (Missh­andel)
  Sön 14 jun 2020 22:11
  #4

  Psykisk misshandel.

  Jag och sambon kan söka på samma sak och han hittar alltid allt, medan jag inte fattar hur han gör...

  Och då är jag inte dum eller har diagnoser.

  Hur är din man mot sina vänner, behandlar han dem på samma sätt?

  Och nästa gång han ber dig söka något säg: nej, du blir så sur om jag inte hittar det, och jag vill inte uppleva det så jag gör inte sökningen.

 • Sön 14 jun 2020 23:24
  #5
  +4

  Hans uttryck och humör är inte okej. Han måste skärpa till sig och visa samma respekt han själv önskar att få.

  Ditt beteende är inte heller okej. Varför ställer du inte upp och hjälper till om han nu sköter om så mycket annat?

  Det är ju fullständigt logiskt att du som svensk borde ha lättare att hitta viss information i förhållande till hans förmåga med endast tre år i landet och då är det naturligt i uppdelningen av uppgifterna i hushållet att dessa faller på dig om han gör mycket annat som du slipper och som tar upp hans tid.

 • Anonym (ninja­n)
  Sön 14 jun 2020 23:40
  #6
  +4

  Först vill jag säga att han absolut inte har rätt att skrika på dig eller kalla dig tillmälen. Det är INTE okej. 

  Men sedan undrar jag också om du har någon eller några diagnoser? Inte för att vara elak, alltså, utan jag förstår ärligt talat inte varför du inte klarar att ta fram enkel samhällsinformation på nätet? Med tanke på att han verkar sköta om så mycket annat i hushållet, och bara har bott här i tre år, så vore det ju naturligt om du som talar och läser flytande svenska, hjälpte honom med de bitarna. 

  Sedan, om det nu är så att du inte kan/orkar/vill googla åt honom, måste du nog vara ärlig och säga det, istället för att ljuga om att informationen inte finns och så vidare. Det gör ju förstås honom väldigt frustrerad (även om det inte ursäktar hans beteende.) 

 • Sön 14 jun 2020 23:42
  #7
  +2
  Anonym (ninjan) skrev 2020-06-14 23:40:17 följande:

  Först vill jag säga att han absolut inte har rätt att skrika på dig eller kalla dig tillmälen. Det är INTE okej. 

  Men sedan undrar jag också om du har någon eller några diagnoser? Inte för att vara elak, alltså, utan jag förstår ärligt talat inte varför du inte klarar att ta fram enkel samhällsinformation på nätet? Med tanke på att han verkar sköta om så mycket annat i hushållet, och bara har bott här i tre år, så vore det ju naturligt om du som talar och läser flytande svenska, hjälpte honom med de bitarna. 

  Sedan, om det nu är så att du inte kan/orkar/vill googla åt honom, måste du nog vara ärlig och säga det, istället för att ljuga om att informationen inte finns och så vidare. Det gör ju förstås honom väldigt frustrerad (även om det inte ursäktar hans beteende.) 


  Väldigt bra uttryckt och jag håller med till 100%.
 • Anonym (A)
  Mån 15 jun 2020 02:03
  #8
  +2

  Varför ljuger du och säger att informationen inte finns istället för att säga som det är, att du inte vet hur man ska söka den?

  Din man måste kunna lita på att vad du säger till honom är sant. Du måste vara hans stöd och hjälpa honom leta information och hjälpa honom förstå hur myndigheter, lagar och kultur funkar här. Det är ett ansvar man måste ta när man har en utländsk partner. Om du inte kan eller vill göra det är det bättre att du säger det till honom så han kan ta den hjälpen av någon annan.

  Jag förstår frustrationen, jag har själv levt utomlands i ett land där jag inte kunde språket och levde ihop med en kille som ofta inte ville hjälpa mig med praktiska problem eller förklara för mig hur det funkade där. Han hjälpte mig med vissa saker men det var bara när han själv ville. Vet inte varför, han var ganska egensinnig och vrång bara. Det var skitfrustrerande för det gjorde mitt liv onödigt krångligt och jag kände att jag knappt fick några fördelar av att ha en inhemsk partner. Jag blev arg för att jag inte kunde lita på honom, det kändes som att han undanhöll information från mig. Jag kunde göra bort mig för att jag inte förstod hur det funkade där, något han lätt hade kunnat undvika genom att förklara för mig. Och det blev väldigt krångligt att sköta myndighetskontakter, dessutom var det svårt för mig att få hjälp av någon annan eftersom alla förutsatte att min man hjälpte mig. Nu hade jag kollegor som kunde hjälpa mig istället men jag borde inte ha behövt involvera dem i mina personliga angelägenheter t.ex kontakt med immigration. Jag ogillade verkligen detta hos honom och det var faktiskt något jag vägde in till hans nackdel när jag funderade på att avsluta relationen och vägde för och emot.

  Hur skulle det kännas för dig om ni bodde i hans hemland och du kan inte språket eller kulturen och din man skulle göra som du gör? Du skulle känna dig ganska utsatt och ensam va?

  Nu bor jag i Sverige och är gift med en man som är från ett annat land. Självklart hjälper jag honom leta information och översätta texter och sköta myndighetskontakter, förklara hur lagar funkar och ta reda på hans rättigheter och skyldigheter. Det är ganska mycket jobb och jag lyckas väl inte alltid heller men man måste ju försöka så gott man kan i alla fall. Snart ska vi flytta till hans hemland och då kommer jag att vara i beroendeställning till honom istället. Men den här killen litar jag på, jag vet att han kommer att ställa upp och hjälpa mig på samma sätt.

 • Anonym (Rätt)
  Mån 15 jun 2020 02:22
  #9
  +2

  Jag håller med din man här. Han behöver verkligen hjälp och hade han verkligen kunnat göra allt helt själv så hade han inte bett dig om hjälp. Det är riktigt dumt av dig att låtsas som att saker och ting inte finns eftersom du är för lat för att ta tag i dessa saker. Och sen att du står på dig också, även du vet att du har fel. Din man har fastnat i en ond cirkel och du gör allt värre.

 • Mån 15 jun 2020 10:20
  #10
  +2

  Jag tror inte du förstår hur jobbigt det kan vara att byta land. Att dessutom ha en fru som inte vill hjälpa en att hitta information om hur man tar sig fram måste vara extremt frustrerande. När du säger att informationen inte ens finns, så ljuger du ju för honom. Varför gör du det? Varför inte be någon annan att googla det åt dig dom du nu vet om att du saknar förmågan att söka information själv. Du måste ju hjälpa din man här till dess att han pratar och läser flytande svenska. 

  Det är klart att han är stressad över att inte hitta jobb osv. 

  Det finns en viss typ av människor som får ut något av att känna sig överlägsna sin utländska man/fru. Det är precis som att man tror att man kan kontrollera någon genom att vara den som vet mest och kan mest och inte vill dela med sig av den kunskapen. Jag säger inte att du är sådan, men jag har sett det så många gånger. 

 • Anonym (Hm)
  Mån 15 jun 2020 12:20
  #11
  +2

  Varför svarar du inte i tråden Ts? Vad betyder det att du inte har det där drivet att ta tag i saker? Du kan väl förklara.

  Vad är det för grejer som händer om o om igen, o som han säger att du borde gå till psykolog för? Har du något jobb (försörjning o sånt) o hur funkar det isf? O vad var det för fler saker han var missnöjd med.

  Är dessa saker sånt som din omgivning stör sig på, men som du själv inte tycker är ett problem?

  Ja berätta gärna mer, kanske man kan hjälpa dig lite. 

Svar på tråden Min man tycker att jag är värdelös
Logga in
Bli medlem