• Anonym (Gummi­kulan)
    Wed 17 Jun 2020 20:00
    1348 visningar
    20 svar
    20
    1348

    Hade du själv haft de typiska tonårsproblem i din ungdom?

    Der är rätt intressant det där när man pratar om strul som tonåring.

    Jag har talat en del med min man om det där. Han är inte är från Sverige. I hans hemland (som ligger i Europa men en bit från vårt) är det rätt strikt. Att dricka alkohol, röka eller överhuvudtaget vara ute sent är tabu. Folk skulle tala illa om dig och din familj om detta skedde offentligt.

    I Sverige är det snarare regel än undantag att ungdomar gör dessa saker.

    Jag dricker inte alkohol och har aldrig gjort. Jag har aldrig varit i bar eller på klubb eller liknande. När jag var ung så var jag i minoritet bland folk i min ålder. Blev rentav retad under en tid. Blev kallad pryd, tråkig osv. Dom allra flesta söp skallen av sig om helgerna, dom allra flesta rökte bakom skolan, dom allra flesta trotsade sina föräldrar om tider att komma hem om kvällen. Och det var helt okej med dom vuxna. Visst, dom fick väl sina tillsägelser men dom möttes ändå med förståelse. Det tillhör vår kultur att leva ut på det sättet som ung.

    "Ja, du vet hur det är att vara ung höhöhö".

    Typ.

  • Anonym (Gummi­kulan)
    Mon 22 Jun 2020 14:03
    #12
    brallison skrev 2020-06-22 08:50:49 följande:

    Vet du, det kan faktiskt stämma. Jag själv är inte svensk men europeisk så att säga och mina föräldrar var altid väldigt strikta med regler som gällde. Men jag har inte heller haft nåt behov att av komma hem sent, gå på en bar, supa mig full (fortfarande avsky det och jag är 41). För min mamma är det ett skam och helt obegripligt om ens tonåring skulle slå igen dörren i ren förbannelse - man diskuterar saker och lyssnar på föräldrar, det är det som gäller och inte att göra tvärtemot bara för att - då saknas kommunikation mellan barn och föräldrar.


    Ja, precis.

    Och tyvärr var det den mentaliteten av att "ungdomarna får sköta sig själva" och att det är okej att en tonåring stänger in sig på sitt rum och praktiskt taget vägrar komma ut, som gör att det är svårt att upptäcka oroväckande beteende.

    Att det är helt okej att stänga in sig på sitt rum direkt efter skolan utan kommunikation med sin övriga familj gör det möjligt att må väldigt dåligt utan att någon märker det.

    Som du säger, i en familj pratar man med varandra annars är det något som saknas. Tillit osv.
Svar på tråden Hade du själv haft de typiska tonårsproblem i din ungdom?