• Sat 20 Jun 2020 20:41
    1961 visningar
    33 svar
    33
    1961

    I vilken vecka såg gynekolog första tecken på grav?

    Som rubrik lyder, hur snabbt kunde er gynekolog se tecken på foster på ultraljudet? Jag gjorde ett vul den 8april, ca 8-9 veckor efter senaste mens. Då hade jag inte en tanke på att jag kunde vara gravid. Min senaste riktiga menstruation var någonstans runt 1-3 februari. Sen fick jag en kortare tredagars blödning nån gång i mars om jag inte minns fel.

    Skedde en ev befruktning vid tid för min ägglossning, runt 18 feb. Detta hade jag nog trängt bort vid det laget.

    Men borde inte ev graviditet synts på ultraljudet då, ca 9 veckor senare?

    Var till gynekologmottagning (hon som tog emot mig var dessutom specialistläkare) för helt andra orsaker. Tänker att eftersom jag inte sa något om att jag eventuellt kunde vara gravid så kanske hon inte letade efter tecken på ett foster och då missade det?

    Min mens har varit borta i snart fyra månader nu, jag borde tagit ett grav.test mycket tidigare men tänkte inte på det. Bland annat då hon inte såg något på ultraljudet.

    Båda jag tagit det sista visar neg. Ena togs mitt på dagen då jag druckit en del vatten, andra togs direkt på morgonen.

  • Svar på tråden I vilken vecka såg gynekolog första tecken på grav?
  • Sun 21 Jun 2020 19:27
    #3

    Tänkte också samma sak, men det var någon som skrev att de testat negativt pågrund av att hcg-hormonet som bildas när man är gravid blir för högt och att de då drabbas av ett felaktigt negativt resultat ?the hook effekt?

  • Sun 21 Jun 2020 19:32
    #4

    Det är därför jag är så fruktansvärt orolig. Att ha oskyddat sex och därefter inte ta ett dagen efter piller var det sämsta beslutet jag någonsin tagit. Jag tänkte att jag inte ville fucka upp min menscykel mer genom att ta det där pillret (har tagit dem tidigare och var rädd att det skulle bli fel)..

    Men nu sitter jag här och oroar sönder mig. Kan inte koncentrera mig på nånting, känns som det sparkar i magen och jag känner mig jättedeppig. Hade jag haft ett jättebra förhållande/äktenskap/samboskap och varit redo hade jag inte brytt mig men nu är det såhär det känns och det känns inte särskilt kul.

    Tycker så synd om det eventuella barnet, att jag har varit så egoistiskt som tänkt på min egen kortsiktiga njutning och inte på det barn som eventuellt kan komma till världen. Fyfan vad jag föraktar mig själv, jag ber till Gud att det inte finns något barn i magen och att jag tar bättre beslut i fortsättningen. Mer korkad än jag känns det inte som att det finns.

  • Sun 21 Jun 2020 20:44
    #6

    Jag kanske glömde skriva det i inlägget men ska på undersökning hos gyn på tisdag. Är så nervös tills dess men hoppas på det bästa

  • Sun 21 Jun 2020 20:47
    #7

    Tack för svar förresten. Oavsett utfall är jag oerhört tacksam att det finns ett forum som detta att ventilera sig genom 

  • Tue 23 Jun 2020 12:57
    #9

    Jag har nu varit hos samma läkare som jag var hos i april (specialistläkare). Hon genomförde ett vaginalt ultraljud men såg ingenting. Sa till henne att jag misstänkte att jag var rätt långt gången (v 20) om jag är gravid. Jag frågade henne om man inte brukar ta ultraljudet utanpå magen då. Då sa hon att man brukar kunna se om det är några veckor gammalt. Men verkar som hon missuppfattade mig, fick då förklara att jag isåfall borde vara flera veckor långt gången.

    Hon sa att det är endast om man bara har två veckor kvar eller nåt som man inte kan se fostret på vaginalt ultraljud. Vad har tidigare läkare sagt till er? Känner mig osäker som inte fick ett vanligt ultraljud men det kanske är såhär det går till?

  • Tue 23 Jun 2020 12:59
    #10

    Ena stunden sa hon att hon trodde jag skulle få ägglossning snart, för hade som en stor äggblåsa på 22 mm som skulle släppas vad jag förstod det som. Förstod inte riktigt men hon kunde ju inte se något foster iallafall. Blev bara chockad att man fortfarande kollade vaginalt då jag misstänkte en långt gången graviditet

  • Tue 23 Jun 2020 13:06
    #11
    ensamärstark skrev 2020-06-21 21:01:08 följande:

    Vad bra att du har en tid.

    Önskar dig all lycka till, uppdatera oss gärna om du vill :)


    Hoppsan, glömde citera
  • Tue 23 Jun 2020 13:51
    #13

    Jag har ända sedan början av puberteten haft extremt regelbunden mens. Det var först när jag fick grav anorexia i 13-årsåldern som den försvann i ca ett halvår. Men jag är frisk från det idag så vet inte vad det kan vara. Har dock haft rätt stressigt på jobbet (fick nytt jobb i januari) och tränat rätt mycket. Äter dock normalt idag och har ingen direkt ätstörningsproblematik.

    Det är stressigt att känna detta illamående och som att det simmar något i magen om det inte är det.. även känt en slags mensvärk idag. Vi får väl se vad det resulterar i Men jag hoppas att jag inte ska behöva gå runt och oroa mig mer

  • Tue 23 Jun 2020 13:53
    #14
    Jagochdublirvi skrev 2020-06-23 13:15:17 följande:

    Du får lita på läkaren, du är inte gravid. Visst så brukar man när man är längre gången göra ultraljud utanpå magen men jag gissar på att det är mer för andra orsaker än att man inte kan se fostret, tex att man inte vill råka komma åt fosterhinnan, eller något. Nu sa ju tydligen hon även att man inte kan se om det bara är någon vecka kvar till BF, men dit skulle du ju ha långt kvar till om du nu vore i vecka 20. Så ja, nu borde hon ha sett ett eventuellt foster oavsett om det var ett vanligt eller vaginalt ultraljud som du gjorde, och det gjorde hon tydligen inte. Dessutom om hon nu kunde se en äggblåsa på 22 mm så innebär det ju att du inom kort kommer att ha ägglossning (om du nu släpper ägg, den kan ju även vara tom), och därmed har du än en gång intygats om att du inte är gravid.

    Brukar du ha långt mellan mensen eller är det något som kommit nu? Sa läkaren något om det vid ditt besök? Om det varit regelbundet innan men plötsligt inte är det så bör det nog undersökas. Annars så är det ju inte så ovanligt med PCOS


    Har tänkt på pcos jag med, funderat på det
  • Tue 23 Jun 2020 23:19
    #17

    Jo jag nämnde det. Hon sa att man kan sätta igång ägglossningen med någon medicin men att de inte brukar göra det förrän efter sex månaders utebliven mens. Hon såg att jag hade någon blåsa på äggstocken men det förvånar mig att hon inte sa något om det. Tänkte ju direkt eventuell pcos. Tycker mig faktiskt ha ökad behåring jämfört med många andra tjejer.

    Men det återstår väl att se vad som händer nu då. Hon sa att det kan vara så att min mens är på gång. Det låter väl lovande isåfall. Men hade jag inte gått dit idag hade jag definitivt trott att jag var gravid. Min mage putar ut och är svullen och har fortfarande de där känslorna av simmande/sprattlande rörelser eller små kickar. Lite oglamoröst men kan ju möjligtvis ha en förstoppning eller nåt????

    Ska försöka stressa ner och ta hand om mig, eventuellt kolla efter nytt jobb/börja plugga då jag inte trivs där och stressen är väldigt hög.

  • Sat 27 Jun 2020 20:00
    #19

    Absolut, jag tror jag får göra det. Fortsatt halsbränna, jätteont i vänster sida ländrygg och höfter. Sprattelkänslan kvar, från förra veckan började också mina bröst ömma, något de aldrig gör annars. Haft så någon enstaka gång innan mens men annars är det väldigt ovanligt för min del. Hoppas hoppas hoppas att det här löser sig. För varje dag som mensen inte kommit tillbaka blir jag mer och mer orolig.

  • Sat 27 Jun 2020 20:02
    #20

    Och även om det inte är en graviditet så är det fortfarande något som känns tokigt. Glömde nämna det obehagliga illamåendet ???? jag ska verkligen ta tag i att kolla upp det här

  • Tue 30 Jun 2020 15:55
    #23
    Kanelia skrev 2020-06-27 21:11:15 följande:

    Du har väldigt många tankar som inte riktigt stämmeröverens med verkligheten. Hook effect Dvs att man har så mycket Hcg att det inte gör utslag på test kommer först långt senare i graviditeten. Om du gjort ultraljud i v9 syns fostret med armar och ben i din livmoder. En livmoder ser ?ogravid ut? endast ett par veckor efter befruktning, efter det syns säcken som embryot börjat växa i Och sedan själva fostret osv. Om du gjort ultraljud i v20 syns fostret ännu bättre, det är ca 25cm långt och din livmoder skulle alltså ha utvidgat sig från ca 10cm till 30-40cm. Inget en gynekolog bara ?missar? då de tittar på din livmoder samt ovarier. Nåt annat tittar de ju inte egentligen på normalt på ultraljud. Oberoende om det är vaginalt eller på magen. Vaginalt gör man bara för att tidig graviditet syns bättre då, visst ser man senare också men inte hela fostret då man inte kan flytta omkring hur mycket som helt därinne. Läkaren har alltså antingen sett din 10cm långa tomma livmoder, eller sett en jättestor livmoder med nånting inuti, och då skulle hon säga det.

    Att hon såg en blåsa tyder inte på pco (då skulle du tvärtom ha många blåsor i ett pärlband). Det tyder på att du kanske ska ha ägglossning snart, i normala fall tyder det på det, eller att ägglossning nyss skett om den ser tömd ut (gulekropp). Eller så är det nån (oftast ofarlig) cysta eller dylikt. Gå tillbaka till läkare om ett par veckor eller så och kolla vad som hänt, blev det ägglossning, varför kommer inte mensen. Fråga henne vad du/hon ser på ultraljudet, så behöver du inte vara så orolig och fundera i efterhand om hon kan ha missat ett 25cm långt foster... Be att få se livmodern och att läkaren förklarar var fostret skulle ligga och hur det skulle se ut, jämfört med hur det nu ser ut. Något är ju lite knas då din cykel avstannat, stress kan ju göra sånt och du verkar väldigt stressad av situationen, så inte konstigt att du inte känner dig normal, att du kanske har ovanliga symtom och så. Att du skulle vara gravid och gynekologen inte märkt det är totalt omöjligt, men skaffa hjälp för att få igång cykeln igen så slipper du vara såhär orolig och tolka allt du läser eller läkaren säger lite tokigt :) I all välmening! :)


    Tack för att du tog dig tiden att skriva ditt inlägg! Gick in och kollade i min journal, där står det att jag har en follikelcysta på 22 mm på en av äggstockarna. Vad hon nämnde så var det att jag troligtvis skulle få ägglossning snart och att jag skulle vänta. Men här har hon alltså skrivit follikelcysta, så antar jag får gå på det. Vad det står så ska man ju kunna få oregelbundna blödningar av en sån.

    Ju mer man stressar desto mer orolig blir man???? Men ska försöka hålla ut och vänta ett tag till
  • Tue 30 Jun 2020 15:57
    #24
    ensamärstark skrev 2020-06-27 22:46:55 följande:

    Ja alltså gravid är du ju inte det är omöjligt för läkaren att ha missat en så stor bebis i vecka 20 så det kan du ju stryka,

    Men jag tycker absolut du bör söka för en utredning varför du har fått symtom du inte känner igen o mensen är borta absolut, som du säger att du har en känsla att något är udda.


    Exakt. Som jag skrev ovan nu då så verkar det som jag fått en sk follikelcysta, som sätter sig i äggblåsan. Aldrig varit med om det tidigare så det är lite ovant för mig. Men den skulle ju tydligen kunna ge rätt så oregelbundna blödningar.

    Ska hålla ut och se vad som händer! Tack för kommentar och stöttning!
  • Tue 30 Jun 2020 15:58
    #25
    annmk skrev 2020-06-30 15:57:42 följande:

    Exakt. Som jag skrev ovan nu då så verkar det som jag fått en sk follikelcysta, som sätter sig i äggblåsan. Aldrig varit med om det tidigare så det är lite ovant för mig. Men den skulle ju tydligen kunna ge rätt så oregelbundna blödningar.

    Ska hålla ut och se vad som händer! Tack för kommentar och stöttning!


    Lite oviktig sak kanske, men kan tillägga att det blir en massa frågetecken efter vissa saker jag skriver. Det är inte jag som skriver så många utan det hakar upp sig på något sätt.. haha..
  • Sat 1 Aug 2020 17:15
    #27

    Hej igen hörrni, jag har ett problem.

    Jag fick en mensliknande blödning ca 11 dagar efter att jag varit på ul på Gyn och hon sett vad hon trodde var en mogen äggblåsa (ägglossning). Jag försökte då gå vidare och släppa det hela, tänka att det var mens. Nu har jag dock ett problem. Läkaren jag var hos och gjorde ul var väldigt stressad och skyndade sig igenom undersökningen.

    Är rädd att hon enbart för att jag sa att jag testat negativt på grav.test inte var så noggrann och kan ha missat ev. Graviditet. Har gått till henne innan för annan problematik och hon har varit väldigt vag i sina förklaringar, verkar mest prata för sig själv och inte ge mig nån ordentlig sammanfattning, om man frågar henne något så hinner hon avbryta innan man pratar klart.

    För saken är den att jag på flera ställen (även här på fl) har läst eller hört talas om kvinnor som testat negativt genom hela sin graviditet. Och då misstagit sig att de inte varit gravida.

    Jag känner: daglig halsbränna, pulseringar eller ryckningar inifrån magen (kan ibland kännas som ett ordentligt fladder, ibland bara diffusa rörelser, ibland som en hårdare puff, oftast under naveln men även uppåt), trötthet och en rygg som börjar värka allt mer. Min mage putar och är utspänd så gott som hela dygnet, men är såklart lite större när jag ätit.

    Nyligen gått till läkare och tagit alla möjliga prover, även svföringsprov och de visade inga tecken på inflammation i tarmen eller liknande.

    Jag har fått konstiga känslor från underlivet. Bland annat hade jag en hel dag känning av att det liksom sträckte och drog och när jag tränade en dag kändes det som att hela underlivet buktade nedåt och var extra ?skört?, när jag skulle göra min uppvärmning med hopp åt sidan så smärtade det till jättemycket som att jag sträckte mig från ljumsken och nedåt. Detta är något som kommit de senaste två veckorna. . Även ständigt kissnödig och har börjat vakna på morgonen för att kissa. Ömmande, stickande bröst och en konstig sträckande/svidande känsla över magen på båda sidor

    Redan efter gynekologbesöket så ville jag gå tillbaks och begära en förklaring eller iallafall mer utförlig kommentar kring det som syntes på vul. Gjorde dock inte det då det kändes för skämmigt att verka som om jag misstrodde henne.

    Har gått nu i flera veckor och väntat på tid hos en privatklinik nära där jag bor. De är dock väldigt dyra, 1000 kr besöket och har heller inte så mycket recensioner online osv. Min gynmottagning öppnar inte förrän om nån vecka och då lär jag inte få tid direkt heller. Plus att jag lär få samma läkare igen då det är en liten mottagning med knappa resurser.

    Vad tycker ni man kan göra? Ringa jourmottsgningen och be om ett utlåtande, vul?

    Har förstått det som att de inte tar emot en om man inte har skarpa magsmärtor.

    Men jag mår verkligen konstigt och känns som ingen tror mig för mina symtom? Frågade den läkaren jag var till om man kunde ha ryckningar, puffar/ pulseringsr i magtrakten trots ej gravid. Han menade på att han inte känt till något liknande

    Blir tokig på att gå och vänta. Kan tänka mig att lägga ut 1000 spänn, även om det är dyrt för att få ett tidigt svar på det här. Dock vill jag ju att den personen då ska vara pålitlig och att jag ska kunna känna mig lugn efter att jag varit där.

    Vad hade ni gjort i samma situation?

  • Wed 10 Feb 2021 17:44
    #32

    Nej det visade sig att jag inte var det. Otroligt lugnande besked så jag är mer än tacksam. Det har visat sig ligga mer bakom mina tankar än vad jag trott, psykiskt. Själva skräcken jag hade för att vara med barn handlade ju främst om att få ett barn med fel person

  • Wed 10 Feb 2021 17:45
    #33

    Nej det visade sig att jag inte var det. Otroligt lugnande besked så jag är mer än tacksam. Det har visat sig ligga mer bakom mina tankar än vad jag trott, psykiskt. Själva skräcken jag hade för att vara med barn handlade ju främst om att få ett barn med fel person

    Tack till alla er som tog sig tid att svara!! Jag hade så mycket i huvudet under den perioden så jag var inte så noggrann med att logga in här. Men är jättetacksam för all stöttning och alla råd!

Svar på tråden I vilken vecka såg gynekolog första tecken på grav?