• Wed 24 Jun 2020 17:18
    1903 visningar
    14 svar
    14
    1903

    Förstöppning/Laktulos

    anonym2005 skrev 2020-06-23 20:48:56 följande:

    Ja, den finns bara i pulver.

    Men prova ta ca 10 ml mer vatten än mängden pulver.

    Alltså exempel: 90 ml vatten = 3 mått pulver, jag tog 100-120 ml vatten och 3 mått pulver.

    Sjukvården säger att vatten är bra för matsmältningen och mage/tarmar.

    Så lösare mat, och vatten i flaska mellan måltiderna är några saker som har hjälpt oss.

    Jag vet, man blir rädd och orolig, men det kommer att ordna sig!


    Du ska absolut inte ge mer vatten än vad som står på receptet på paketet. Det kan vara farligt för barnet. Det står tydligt på förpackningen att man inte ska göra det, och det är viktigt att följa. Det är bara läkare som får ordinera annat, så fortsätt blanda precis som det står på förpackningen. Råden som Anonym ger dig är inte alls bra och du ska inte lyssna på det. Blir du osäker så ska du ringa BVC eller amningsmottagningen och prata med dem. En så liten bebis som du har är känslig och man ska inte mixtra med deras modersmjölksersättning. Är de förstoppade ger man inte mer vatten, utan laktulos, precis som ni har blivit ordinerade. Äldre barn som äter fast mat kan man ge mer vatten att dricka om de är förstoppade, men det gäller absolut inte för spädbarn.

    Det är för övrigt jättevanligt att bebisar blir förstoppade av modersmjölksersättning för det är mer svårsmält än bröstmjölk. Om din son får diarré av laktulosen ni ger så betyder det att dosen laktulos är lite för stor, och då kan du dra ned på laktulosen, men du bör inte sluta ge honom laktulos för då kommer han troligen att bli förstoppad igen och så behöver han mer laktulos och så hamnar ni lätt i en ond cirkel. Så minska dosen till kanske 2,5 ml om han blir för lös i magen av 3,5 ml. När bajset är i bra konsistens så kan man behålla dosen laktulos. Är det för hårt ökar man lite grann, och är det för löst minskar man dosen lite grann.

    Det anonym skriver om att kroppen måste få en chans att jobba själv och återhämta sig från laktulos stämmer inte heller alls. Laktulos minskar inte tarmrörelserna utan normaliserar dem. Så man kan inte bli beroende av laktulos, och det är inte farligt att använda laktulos i längre perioder. När ett barn blir rejält förstoppat är det jätteviktigt att ge dem laktulos eller andra hjälpmedel för att de ska bajsa normalt, helst minst en gång per dag. Så det är aldrig fel att ge laktulos.
  • Wed 24 Jun 2020 17:24
    #10

    Jag har förresten två barn som har varit förstoppade pga ersättning. Vi fick rekommendationen av BVC att ge laktulos i nappflaskan tillsammans med ersättning en gång om dagen, men man kan ge dem direkt på sked eller med dosspruta om man tycker att det går bättre.

    Som någon annan skrev så kan det vara bra att minska ned ersättningen och amma mer, för bröstmjölk är naturligt laxerande, men går det inte eller man inte vill amma så funkar ju inte det :)

    Mina barns förstoppning försvann när de började äta vanlig mat och drack mindre ersättning. Ett av barnen var dock periodvis förstoppad fram till fyraårsåldern och vi fick då Forlax som är jättebra mot förstoppning för lite äldre bebisar och barn. Idag är hon sju år och har inga problem alls längre.

Svar på tråden Förstöppning/Laktulos