• halvan

    TÄVLING. 2 åringar som först kan hela alfabetet!

    Puddi skrev 2020-06-29 21:05:35 följande:

    Idag har vi övat på A,B och C. Inga jätteframsteg ännu. Men vi övar vidare. På ett väldigt lekfullt sätt naturligtvis. Lägg gärna in träningstips på hur ni lärt era barn alfabetet.


    Om du vill ha ett uppriktigt tips från någon med erfarenhet från över 100 olika barn skulle jag säga att alfabetet är ganska tråkigt, skippa det. Om barnet inte har ett särskilt intresse för just alfabetet så är det intetsägande och trist för majoriteten av barn.

    Det är dock faktiskt inte alls svårt att lära 2åringar läsa. Jag har lärt många 2åringar läsa en mängd ord, både korta och långa ord. Barn i den här åldern läser med ordbilder. På samma sätt som du visar en bilderbok med en bild på en elefant och barnet ser att det är djuret elefant, på precis samma sätt kan du visa det skrivna ordet ?ELEFANT? och barnet kan ?läsa? ordet som en bild och veta att det är elefant. Dom ser ordet som ett foto, typ. Många barn läser ordbilder som ?McDonalds? eller ?Ica? tex efter bara någon enstaka upprepning. Har ett barn tillräckligt med ordbilder kan 2åringar lära sig läsa lätta barnböcker mer eller mindre flytande på egen hand. Om barnet själv tycker att det är roligt, vill säga. Inte annars.

    Min egen dotter läste namnen på alla i hennes närmaste familj, och vår hunds namn, utan problem när hon var drygt 2. Det var ord som var intressanta och meningsfulla för henne då. Men alfabetet är inte så kul.
  • halvan
    Puddi skrev 2020-06-29 21:27:57 följande:

    Men frågan är hur man väcker det intresset. Hur ska man göra?


    Vissa barn är av sig själva intresserade av alfabetet, som någon tidigare skrev som ett egenvalt intresse. Barn lär sig massor om sina egna intressen som kommer inifrån dom själva. Vissa barn lär sig alla bilmärken i den här åldern, alla siffror, alla bokstäver, alla djur eller hela alfabetet. Man får uppmärksamma vad sitt eget barn är intresserad av och ge näring till barnets egna intresse.
Svar på tråden TÄVLING. 2 åringar som först kan hela alfabetet!