Inlägg från: Anonym (Jag) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jag)

    Hjälp av er som äger er bostad:)

    Anonym (Köpa bostad) skrev 2020-06-29 15:50:05 följande:

    Hej!

    Vi bor i hyresrätt men vill så gärna köpa något.

    Hur mycket har ni i månadskostnad ? Vi har funderat på Stockholm och tyvärr är det så oerhört dyrt. O. Man t ex köper en bostad för 4-5 miljoner vad kan man räkna med för månadskostnad då?


    Månads kostnaden är egentligen oväsentlig. Man får titta på inkomsten först och främst. Köper ni ett hus för 5 miljoner och räntan går upp till 5 % så betalar ni nästan 20.800 kr i bara ränta på lånet varje månad sen tillkommer amortering +.allt annat. Iofs är räntan låg nu men förr eller senare så kommer den gå upp, frågan är inte om den går upp utan när!!

    Titta på er inkomst först och främst hur mycket ni har ut tillsammans, klarar ni t.ex om en av er blir arbetslös att fortsätta bo i huset. Månadskostnaden för hus kan variera så oerhört mycket beroende på vilken uppvärming huset har etc etc

    Jag bor själv i hus men huset är betalt och jag har väldigt låga driftkostnader på huset. Denna månad hade jag 1200 kr i räkningar sedan finns det dom som sitter med utgifter på 20-30.000,kr i månaden för hus och räkningar. Så detta är väldigt utspritt. Det är ungefär som att fråga hur lång ett snöre är.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Massor) skrev 2020-06-29 17:41:40 följande:

    Jag har mycket svårt att tro att du har 1200:- på en månad på ditt hus, men du kanske inte betalar månadsvis utan räkningarna kommer kvartalsvis? Först och främst kommer man ju knappt under tusenlappen på elen i de fasta kostnaderna. Försäkring på huset är väl åtminstone 500 Vatten/avlopp/sopor beror på om du har eget vatten, men en tusenlapp där också kanske? Sotare/snöröjning är andra kostnader att räkna med.


    Av vilken anledning skulle jag ljuga om min kostnad? Jag skrev att denna månad hade 1200 kr i räkningar och det var elen betalas varje månad, mobil räkningen varje månad samt mc försäkring som betalas varje månad men den ingår inte i huset, vatten betalar jag inget för då jag har eget, sophämtningen var tredje månad villa och hemförsäkring 1 ggr per år, sotaren 1 ggr per år så självklart blir det mer vissa månader men jag bor förbannat billigt ändå. Skulle jag slå ut allt på 12 månader så blir det ca 2100 kr varje månad i kostnad för huset. Sen vet inte jag vad du har för elavtal om du betalar över 1000 kr i bara fasta kostnader? I sådana fall är du lurad eller så har du en ovanlig hög elförbrukning? Det skulle bli dyrare för mig att bo i lägenhet, sen får jag självklart stå för kostnaderna själv om något går sönder i huset vilket man slipper i hyreslägenhet.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Massor) skrev 2020-06-29 19:47:25 följande:

    I elens fasta kostnader ingår inte förbrukningen, som du vet. Den ligger utöver. Kostnaden beror på vilken Ampere du har, jag har vanlig 16 och jag ligger uppåt tusenlappen om jag minns rätt. Kanske 800, men det är det minsta. Hur värmer du huset? Knappast med el, för 2100 är ju en elräkning på höst/vår på en månad.


    Nej jag vet att inte förbrukningen ingår i den fasta kostnaden.

    El räkningen jag betalde nu juni, alltså förbrukningen för maj med alla avgifter + förbrukningen så låg min elräkning på 373.04 kronor. Vintertid använder jag luftvärmepumpen och kaminen för uppvärmning.Jag har även gratis ved.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Hyres) skrev 2020-07-01 09:07:17 följande:

    Så alla villaägare har med andra ord inte en nätavgift på ca 1000 kr/månaden (som Massor menar)?


    Absolut är det så. Det är väl jag ett levande bevis på. Skulle aldrig betala in 1000 kr i nätavgift per månad. Tycker det låter helt otroligt egentligen. Är inte undra på att vissa sitter med skyhöga månads utgifter varje månad.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Massor) skrev 2020-06-29 22:01:10 följande:

    Nä, nu läste du fel. Det var en annan som hade totalkostnad på 2100:- per månad för samtliga sina utgifter på huset. (Alltså en total boendekostnad på 2100

    Nätavgiften är dyrare eftersom det är ett hus, det är en helt annan tariff än lägenhet. Kan inte så mkt om det. Såg nyss att min elnätskostnad är 1100:- per månad och sen tillkommer själva förbrukningen. Då har jag ändå 16A som är lägsta i ett hus.

    www.eon.se/el/elnat/kostnad är ett exempel på en eldistributör.


    Hur sjutton kan din elnätskostnad ligga på 1100 kr i månaden? Du måste ha en jäkla elräkning varje månad? Hur mycket kw har du i förbrukning per år? Då jag inte har några lån på mitt hus så har jag väldigt låga utgifter på huset varje månad. Sen tillkommer självklart underhåll av huset.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (husägare) skrev 2020-07-01 20:09:33 följande:

    Det låter i billigaste laget, men är säkert inte långt ifrån. Våra fasta kostnader för huset är exakt:

    Fastighetsavgift: 326 kr

    Vatten och sophämtning: 402 kr

    Fjärrvärme: 816 (varierar såklart kraftigt över året)

    El: 432 kr

    Försäkring: 373 kr

    Totalt: 2349 kr

    Man kan säger bo med lägre fastighetsskatt än vår och komma ner i värmekostnad om man tex har egen vedpanna. Sedan tillkommer såklart underhållskostnader på huset, så den totala kostnaden är såklart högre.


    Kul att se att det är fler som kan bo billigt. Det ända jag inte räknat med i mina utgifter är fastighetskatten. Annars är våra utgifter för el,sophämtning, sotaren,hem och villaförsäkring, ingen kostnad för vattnet då vi har eget, tömning av avlopp samt inga lån på huset.

    Sen tillkommer självklart underhåll av huset som du skriver. Vi kan i alla fall inte bo billigare än vad vi göra nu.
Svar på tråden Hjälp av er som äger er bostad:)