• Anonym (Köpa bostad)

    Hjälp av er som äger er bostad:)

    Hej!

    Vi bor i hyresrätt men vill så gärna köpa något.

    Hur mycket har ni i månadskostnad ? Vi har funderat på Stockholm och tyvärr är det så oerhört dyrt. O. Man t ex köper en bostad för 4-5 miljoner vad kan man räkna med för månadskostnad då?

  • Svar på tråden Hjälp av er som äger er bostad:)
  • Anonym (Hyres)
    Anonym (Massor) skrev 2020-06-29 21:43:12 följande:

    Ja, elen kostar mycket mer i ett hus. Det är stor skillnad.  Det beror först och främst på hur du värmer huset, där är det stora skillnader. Sen så är det andra kostnader som du kanske inte har i en lägenhet: motorvärmare, damm med punp, pool på sommaren, olika lampor i trädgården, tvättmaskin/tumlare, utebelysningar på vintern, lär kanske vara betydligt fler rum osv. På sommaren betalar jag ca 1300-1400 för elen, på vintern när det är som kallast så kan det bli 4500:- på en månad, Beror på vilket avtal du tecknat, fast eller rörligt. Även om du har bergvärme så kostar det uppåt 2000 per månad på vintern. Sen skiljer det sig rejält förstås på om du bor i Skåne eller i Kiruna. Men glöm någon hundring eller två. Lägg på en nolla. Minst.


    Ok. Jag förstod det i ditt förra inlägg som att din elräkning var på 2100kr/mån exkl. uppvärmningen. Om man värmer med el förstår jag att det blir mycket mer.

    Varför är nätavgiften så mycket dyrare då?
  • Anonym (Massor)
    Anonym (Hyres) skrev 2020-06-29 21:54:43 följande:
    Ok. Jag förstod det i ditt förra inlägg som att din elräkning var på 2100kr/mån exkl. uppvärmningen. Om man värmer med el förstår jag att det blir mycket mer.

    Varför är nätavgiften så mycket dyrare då?
    Nä, nu läste du fel. Det var en annan som hade totalkostnad på 2100:- per månad för samtliga sina utgifter på huset. (Alltså en total boendekostnad på 2100

    Nätavgiften är dyrare eftersom det är ett hus, det är en helt annan tariff än lägenhet. Kan inte så mkt om det. Såg nyss att min elnätskostnad är 1100:- per månad och sen tillkommer själva förbrukningen. Då har jag ändå 16A som är lägsta i ett hus.

    https://www.eon.se/el/elnat/kostnad är ett exempel på en eldistributör.
  • Anonym (50%)

    När vi köpte vårt hus med lån på nästan 4 miljoner så räknade vi på en ränta på 8% vilket skulle ge en boendekostnad på ca 30 000 i månaden exkl. amortering (var innan amorteringskravet). Vi hade då löner på ca 30 000 var netto och kom helt enkelt fram till att om vi la hela den ena personens lön på boendet så kunde vi leva på den andres lön. Och om någon blev av med jobbet utan att snabbt få ett nytt så räknade vi inte med att kunna bo kvar. 

    Fast vi hade inte tagit de lånen med de lönerna om vi inte hade yrken som normalt sett har en god löneökning (vilket vi också fått så nu med dagens låga räntor så känns det som att vi bor väldigt billigt). 

  • Anonym (Klo)

    Vi bor i en villa på ca 160 kvadratmeter i en ort ca 10 mil från Stockholm. Våra driftskostnader är ca 4000 kr i månaden utslaget på hela året. Sedan tillkommer lånekostnaden. I driften ingår uppvärmning (bergvärme med tillskottsel, lite för liten bergvärmepump som snart borde bytas ut), el, vatten, avlopp, sophantering, sotning, fastighetsavgift, försäkring. Vi gör av med en del el och vatten, då vi har datorer igång 24/7 (land annat två servrar) och har ett barn med funktionshinder som älskar att bada och duscha, spolar flera gånger på toa varje gång hen kommer in i badrummet och lite andra beteenden (inte så bra för miljön, så vi jobbar på att hitta en kompromiss). I driften ingår inte kostnader för underhåll och utrustning, som husfärg, ny kyl och frys, virke till altan och liknande.

    Om ni vill köpa hus, börja gå på visningar och studera mäklarens kalkyler för driftskostnader. Kolla upp olika värmesystem och vad de kostar i drift på ett ungefär, så att ni får ett hum om vad som är rimligt. Fundera på vilka lånekostnader ni klarar av utan att vara beroende av att båda jobbar heltid jämt och ständigt, och räkna med att räntan stiger.

    Fundera också på vad ni kan och vill och orkar göra själva i underhållsväg. Vårt hus hade bytt tak, renoverat badrum och kök, delar av elen var utbytt, bergvärme installerad när vi köpte det. Vi har låtit byta fönster, kommer behöva byta bergvärme och då kanske borra nytt hål (alternativt borra djupare i det befintliga) och vi kommer att behöva se över ventilationen. Ju fler stora tråkiga jobb som är gjorda, desto färre stora kostnader att ta höjd för. Dränering beroende på tomt och hustyp. En del visningar vi gick på var för hus med många potentiellt dyra arbeten som skulle behöva göras inom en snar framtid, men där pool och hemmaspa, stylade rum mm gjorde att budgivningen drog iväg alldeles vansinnigt. Tänk inte bara på ytan alltså.

  • Anonym (Inte  storstad)

    Vi bor i en villa som vi nyligen byggt ut och därför utökat lånen med ca 1,6 miljoner till 2,6 miljoner. Vi amorterar lite mer än vad vi behöver - men vi har tillsammans ett servicekonto som behöver ca 12000 kr varje månad - där ligger det lite mer än boende (typ fsk avgifter, tidning osv. Sen har jag mobil, CSN lån och liknande jag betalar själv.

    Jag borde i en hyrestvåa centralt innan. Lägger nog lika mycket på boende nu (min halva då) men ibland mer när när saker behöver lagas/fixas.

    Det som är viktigt är att ha buffert för stora oväntade kostnader, samt tålighet för att räntor går upp. Vår bank räknar med att vi har 20000 ?över? varje månad, enligt deras beräkningar. De pratar om räntor uppåt 7% ska gå att bära. Sedan handlar det om belåning jämfört med husvärden. Vi har trots en utökad belåning ca 1 miljon kvar upp till värderingen av huset. Visst är ekonomin på väg ner - men så länge vi har bostadsbrist kommer värden sjunka relativt långsamt. Men vi amorterar på för att minska belåning och vår risk.

    Svårt att jämföra hyres och köpes med då amortering är en form av sparande. Samtidigt är ju belåning en risk (jämför med att köpa bil och värdeminskning).

    Hur mycket har ni sparat hittills för kontantinsats mm?

  • Anonym (50%)

    En sak som kostar mycket för många som bor i villa är trädgården också, men det blir ju lite vad man gör det till. Men vi lägger några tusenlappar varje vår/sommar på nya växter och jord, olja till trallen, kanske virke för att bygga lite större trall/ett staket osv, gödsel, medel mot mördarsniglar, verktyg mm

    Men man kan ju såklart strunta i det också och bara låta den vara och göra det mest nödvändiga. 

  • Anonym (Hyres)
    Anonym (Massor) skrev 2020-06-29 22:01:10 följande:

    Nä, nu läste du fel. Det var en annan som hade totalkostnad på 2100:- per månad för samtliga sina utgifter på huset. (Alltså en total boendekostnad på 2100

    Nätavgiften är dyrare eftersom det är ett hus, det är en helt annan tariff än lägenhet. Kan inte så mkt om det. Såg nyss att min elnätskostnad är 1100:- per månad och sen tillkommer själva förbrukningen. Då har jag ändå 16A som är lägsta i ett hus.

    www.eon.se/el/elnat/kostnad är ett exempel på en eldistributör.


    Ok, tack!
  • Anonym (VVV)

    Glöm inte heller fastighetsavgiften (nuvarande varianten av fastighetsskatten) som ligger på 8000 - 9000 kr per år.

  • Anonym (B)

    Vi har en bostadsrätt i Stockholm, en trea för 3 miljoner. Vi har lån på 2,4 miljoner, amortering+ ränta+ avgift= 11 000 kr/månad.

  • Anonym (Köpa bostad)

    Just nu ca 50 000. Har haft andra stora utgifter men vill verkligen satsa och börja spara så mycket som det går.

Svar på tråden Hjälp av er som äger er bostad:)