Inlägg från: Anonym (Emma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Emma)

    Känns inte kul alls, men måste ju....

    Enligt lag har du rätt till mer rast. Men gissar på att du jobbar inom sjukvården och möjligheten där till rast är svår?

  • Anonym (Emma)
    Anonym (Lilly) skrev 2020-06-30 10:13:21 följande:

    Enligt vilken lag då?


    Minns ej exakt men arbetstidslagen och arbetsmiljölagen är möjligt
  • Anonym (Emma)
    Jagochdublirvi skrev 2020-06-30 18:35:32 följande:

    Så typiskt FL de många tror sig veta en massa utan att ha riktigt helt koll. Arbetstidslagen är det som styr arbetstiderna men den kan kollektivavtal avtala bort. Det arbetstidslagen säger är att efter 5 timmars arbete har man rätt till rast. Hur lång den ska vara säger den inte men Arbetsmiljöverket rekommenderar 60 min. Olika kollektivavtal sätter andra tider. Rätt till paus utöver rasten finns egentligen inte heller men det brukar också regleras av kollektivavtal. Så jo, man kan få behöva jobba sådana pass. Det som man däremot inte kan avtala bort hur som helst är årsarbetstid och hur mycket den får överskridas.

    Förstår jag dig rätt i att de långa arbetstiderna är något som nu är tillfälligt under Corona? För beroende på arbete så kan det vara helt ok. Samtidigt som jag förmodar att du får längre ledighet mellan arbetspassen? Finns det någon möjlighet att flytta närmare arbetet i alla fall för ett tag?

    En annan tanke som slog mig med tanke på hur mycket du jobbar, är det kanske så att du har flera jobb och att det är därför som du behöver jobba så mycket?


    Va bra att du kunde ge ett bättre svar!

    Jag hade ett svagt minne av att arbetsgivaren är skyldig att se till så att medarbetarna kan ta paus om behovet finns. Men jag orkade inte kolla upp vad som står i lagen eller vad som är dispositivt, semidispositivt och indispositivt.

    Tack för att du svarade tydligare än mig. :)
Svar på tråden Känns inte kul alls, men måste ju....