• S23
    Tue 30 Jun 2020 17:32
    5669 visningar
    15 svar
    15
    5669

    Hur maximera föräldraledighet bäst?

    Till att börja med. Noll dagar tills barnet fyller ett år.

    Studier på 50% på distans från mellan 1-1,5 år. Om barnet föds i början av året,Uppfattar det dock som att erat barn kommer snart?, Kan man utnyttja sommaruppehållet.

    (Som exempel vårat barn, född i februari. Studera hela vårterminen ocj även höstterminen, då är sgi skyddad över sommaren utan att man studerar).

    När barnet fyller 1,5 måste man enligt lagen ta föräldrapenning för att ha rätt att vara ledig. Däremot kan arbetsgivaren ha generösare regler. Kolla detta.

    Jag har förmånen att fått beviljat tjänstledigt för studier på heltid från att barnet är 1,5, trots att jag bara studerat halvtid. På så sätt kan jag vara hemma med barnet till tvp år utan att ha tagit en enda föräldrapenningdag och skyddat sgi. Och vi kommer kunna vara hemma utan att ha sabbat sgi fram tills att barnet är drygt 3,5

    Har man arbetat sex månaders heltid har man ett så kallar efterskydd. Det kan ni utnyttja om pappan väljer att vara hemma innan barnet är 1,5. Alternativt om hans arbetsgivare har regler som gör att han har rätt att vara ledig efter det utan att ta föräldrapenning.

    Har han arbetat 6 månader heltid har han ett efterskydd på 3 månader och kan alltså vara hemma tre månader utan föräldrapenning utan att hans sgi påverkas

  • S23
    Tue 30 Jun 2020 17:33
    #4

    Studerar man 50% så är alltså HELA ens sgi skyddad

  • S23
    Tue 30 Jun 2020 17:49
    #6

    Som tidigare skrivit kan det finnas fördelar med att ni båda är hemma i början. Men ni vill ju spara dagar så då är detta kanske inget alriernatuv om ni inte har sparpengar så att ni faktiskt klarar er på att exempelvis bara en av er arbetar halvtid. Så gjorde vi första året. Levde på en halvtidslön.

  • S23
    Wed 1 Jul 2020 15:29
    #8
    Dandreon skrev 2020-07-01 14:55:42 följande:

    Tack för alla bra tips! Låter som att man inte bör ta ut dagar alls första året, vilket får bli så. Vet ni ifall man kan vara ledig båda två samtidigt men att bara den ene tar ut f-penning? Jag vet att man har 30 dagar som man får ta ut gemensamt, men om man vill ha mer tid genensamt ihop med barnet, kan arbetsgivaren neka ledighet till den andre föräldern även om den andre föräldern också är ledig? För egentligen vet ju inte arbetsgivarna om att den andres partner också är hemma, eller...? Och båda föräldrarna har väl rätt att ta ut föräldraledighet under de första 1,5 åren utan krav på ersättning om jag förstått det rätt.


    Nu har rätt att vara hemma båda två fram tills barnet är 1,5 år utan att ta föräldrapenning eller att bara den ena tar. Så fram tills ett års ålder kan ni vara hemma båda två utan att ta föräldrapenning utan att förstöra sgi, och arbetsgivaren kan inte neka. Och som du sade, de vet ju inget om det ens.

    Jag ocj min man arbetade för samma arbetsgivare och var föräldralediga samtidigt i ett helt år. Han dock bara på halvtid.

    Så. Ta inga dagar första året helt enkelt. Beroende på ekonomi så kanske det är värt att försöka spara lite extra fram tills bebis kommer
Svar på tråden Hur maximera föräldraledighet bäst?