• Ignoramus

    Hur maximera föräldraledighet bäst?

    De gemensamma dagarna kan ni bara ta ut under det första året, och är ni då hemma utan föräldrapenning så bränner de inne. Är ni hemma efter ettårsdagen (tills barnet är 1,5) utan att ta ut föräldrapenning ryker sgin om ni inte skyddar den på annat sätt genom att t ex studera.

    Alltså: för att vara hemma med barnet på heltid så kan ni spara dagarna första året, men sen måste personen som är hemma börja ta ut 5 dagar i veckan för att skydda sin sgi. Och ni kan inte båda två vara föräldralediga med föräldrapenning (för samma barn) efter att barnet fyllt ett. Är ni hemma utan föräldrapenning mellan 12-18 månader ryker sgi:n.

    Avslutningsvis kan ni bara spara 96 dagar efter att barnet fyllt 4, resterande dagar brinner inne.


    Dandreon skrev 2020-07-01 14:55:42 följande:

    Tack för alla bra tips! Låter som att man inte bör ta ut dagar alls första året, vilket får bli så. Vet ni ifall man kan vara ledig båda två samtidigt men att bara den ene tar ut f-penning? Jag vet att man har 30 dagar som man får ta ut gemensamt, men om man vill ha mer tid genensamt ihop med barnet, kan arbetsgivaren neka ledighet till den andre föräldern även om den andre föräldern också är ledig? För egentligen vet ju inte arbetsgivarna om att den andres partner också är hemma, eller...? Och båda föräldrarna har väl rätt att ta ut föräldraledighet under de första 1,5 åren utan krav på ersättning om jag förstått det rätt.


  • Ignoramus

    Så är det!

    Men ja, vi försökte också maxa våra dagar men dels känner jag att det är dags att barnet börjar på förskolan nu (corona spelar iofs in här, vi bor på landet och är väldigt låsta härute när kollektivtrafiken måste väljas bort. Barnet träffar inga jämnåriga och alla dagar ser typ likadana ut :( ), och dels tycker man tillslut att det är rätt trist att bara gå hemma hela dagarna och aldrig ha några pengar hehe. Nu är dessutom en till på väg så nu är det helt plötsligt inte säkert att vi hinner ta ut alla dagar innan 4-årsdagen ;)

    Men ja, man är ju trevligt att kunna ha valmöjligheten i alla fall, och jag hade inte gjort något annorlunda!


    Weloty skrev 2020-07-01 15:49:29 följande:

    Om man har ekonomisk möjlighet att vara hemma tillsammans, men att bara ena föräldern tar ut föräldrapenning, då är dubbeldagarna ganska meningslösa va? Om man tar ut 30 dubbeldagar så innebär det ju i praktiken att 60 dagar försvinner från den totala "potten" av dagar. Så har jag tolkat det i alla fall, rätta mig gärna om jag har fel.


  • Ignoramus

    * just, värt att tänka på är ju också att pensionen drabbas av ett år utan inkomster, och vill/behöver man ta ett lån inom den närmsta tiden så är ju bankerna inte superimponerad av nollad inkomst följt av föräldrapenning/halvtidsersättning i ytterligare ett år. Sånt som vi borde ha tänkt på till exempel, nu när vatten och avlopp ska dras.

Svar på tråden Hur maximera föräldraledighet bäst?