• Anonym (Slutkörd)

    Tre veckor kvar på semester och helt slut

    Samma visa varje år, hur ska man orka med semestern när man har barn?

    Har en snart åttaåring och det är verkligen intensivt från morgon till kväll. Inte många minuter man får för sig själv inte. Har så dåligt samvete för att jag känner så här, för jag älskar verkligen mitt barn. Orkar alla andra leka hela tiden?


    Jag är ensamstående och har därmed ingen som kan byta av mig vid matlagning, tvätt, och städ. Jag måste göra allt samtidigt som barnet ska underhållas. Det är svårt att tex få prata i telefon, för det blir sånt missnöje och hon tycker jag försummar henne då. 

    Jag försöker verkligen att leka massor, men jag orkar inte hela tiden och då blir det gnäll. gråt och ibland utbrott. Jag blir slut av att krypa runt på golvet och skälla som en hund, agera dockröst och "vandra omkring" med dockorna. Ute i lekparken kan hon dock ibland sysselsätta sig själv en liten stund så jag kan sitta på bänken och vila åtmninstone några minuter. Ofta ska jag också åka rutschkana också osv.


    VI har varit iväg på en del aktiviteter som djurpark och spelat minigolf - då känns allt lite lättare. Men denna sommar är så mycket inställt och då läggs mer ansvar på föräldrar som underhållare.


    Det finns dock små stunder av lugn och det är när hon sitter med sin surfplatta. 


    Hur får man energi att orka? Inte blir det lättare med åren heller tycker det blir mer och mer jobbigt för varje år som går. Min kompisar har alla vuxna barn och vi vi har av naturliga skäl glidit ifrån varandra. Har inte hittat några andra med barn i samma ålder att umgås med heller.

  • Svar på tråden Tre veckor kvar på semester och helt slut
  • Ganglie

    Men, du måste faktiskt inte leka varenda sekund. Hon får helt enkelt lära sig att leka själv eller leka med sina kompisar. Du är ju inte någon anställd clown.

  • Anonym (Leka)

    Mina barn är fortfarande små men har en systerdotter i din dotters ålder. Är jag barnvakt leker jag aldrig med henne. Utan vi pysslar, ritar, spelar spel och läser böcker. Är bara ibland jag spelar badminton eller annan sport med henne och ev leker lite med dockor. Men jag gör det på mina villkor. Och det är samma med mina barn. Jag leker inte hela tiden med min 3-åring eller 7 månaders.

    Ni får börja hjälpas åt med disk, tvätt och städ. Är man 8-år kan man hjälpa till. Min 3-åring hjälper mig med allt och han tycker det är kul att få laga mat och stoppa in tvätt i tvättmaskinen.

    De flesta andra brukar ju leka med kompisar. Men eftersom du inte hittat det får du vara tydlig med din dotter att mamma orkar inte just nu "leka hund" utan hon t.ex. får läsa en bok för dig eller rita en saga.

    Sen är det nyttigt för barn att ha tråkigt ibland så är inte farligt att hon har det.

  • Anonym (Linnea)

    Man kan umgås med barnet och hitta på saker med det utan att vara barnets lekkamrat på det sättsom du bekriver. Har barnet inga kompisar som hon kan leka rollekar med?

  • Anonym (Y)

    Jag leker inte med min 9-åring, det får hon göra med sina kompisar.

    Det vi gör tillsammans är att pyssla, spela spel, läsa, baka etc. men inte hela dagarna! Ibland inte ens någon gång på hela dagen.

    Bjud hem kompisar eller låt henne leka själv.

  • Fjäril kär

    Du som förälder måste lära ditt barn att vara själv. Hon går i skolan och kan själv väldigt mycket. Hon klarar av att vänta på sin tur och hamna sist i uppmärksamhet i skolan så då kan hon göra samma hemma också.

    Säg nej och stå för det när du faktiskt måste göra vuxna saker eller få en stund för dig själv.

    Hushållsjobb kan hon hjälpa till med och ska givetvis göra sin del av det som ska göras.

    En 8-åring ska man inte behöva passa och leka med på samma sätt som man gör med en bebis.

    Att hon vill ha sällskap betyder inte att du måste delta i hennes lek, hon kan givetvis sitta med ritblocket i köket medan du diskar eller att du kan se nyheter på tv medan hon är jämte dig i soffan och kammar en docka. Det får hon lära sig helt enkelt.

  • Anonym (Jenny)

    Ställ lite krav på flickan. Jag menar, det är verkligen jättehärligt att du leker och är närvarande och tar hennes behov av att umgås och få stimulans på allvar (sluta inte med det!), men du måste hitta en balans som funkar för er båda.

    Hon kan få tillfredsställa några av dessa behov genom att ta ansvar för vissa hushållssysslor, göra andra tillsammans med dig och genom att göra lite mer strukturerade pedagogiska uppgifter. Något hon tycker är kul, men som ändå kräver lite koncentration och fokus för henne att jobba med självständigt. 

    Att göra det kommer samtidigt att ändra dynamiken så att hon kommer att ha en större motivation att mer kravlöst leka självständigt eller med kompisar. Och du ger henne dessutom lite mening och mål, vilket jag tror är en väldigt viktig del i att må bra.

  • Anonym (också ensamstående)

    Är i likadan situation men själv anser jag att ett större barn borde klarar av och bör roa sig själv i större utsträckning.

    Själv umgås/leker jag aktivt med mitt barn en gång om dagen. Vi går till någon lekpark, badar, cyklar, busar eller något liknande. Då ger jag barnet all min uppmärksamhet och ser till att vi har kul tillsammans. Övrig tid får hen roa sig själv. Barnet får gärna vara med mig när jag lagar mat, städar, syr etc men annars uppmuntrar jag hen att komma på saker att göra själv. Som att gå ut på gården och leka med de andra barnen, läsa, måla eller hjälpa mig att exempelvis laga mat.

    Barnet brukar också få gå på organiserade aktiviteter som dagkollo, läger, simskola för att ha kul med andra barn. Då får jag också lite egentid.

    Mitt barn är också 8 år och nu klarar han av att vara ensam hemma kortare perioder. Har nu i sommar börjat passa på att gå ut och springa på egen hand för att rensa hjärnan.

    Kan såklart inte någonsin koppla bort mitt barn helt men tycker att det är stor skillnad på att ha en 3-åring och en 8-åring.

    Kan förstå att det blir svårt om ni inte har andra barn på gården. Då behöver du vara mer proaktiv i att fixa leksällskap för henne. Kolla med klasskompisars föräldrar och fixa playdates, skjutsa etc.

    Det finns en app som heter GoFriendly där man kan hitta nya kompisar. Där har jag hittat en annan ensamstående mamma med barn i samma ålder. Vi brukar hänga ibland och hitta på saker. Guld värt.

  • Anonym (Slutkörd)
    Lili158 skrev 2020-07-04 12:43:03 följande:

    Har hon inga egna kompisar?


    Nej, hon har inga kompisar och har aldrig haft. Jag har tyvärr inte lyckats skaffa några åt henne.
Svar på tråden Tre veckor kvar på semester och helt slut