Inlägg från: Anonym (Vet) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Vet)

    Klarar inte av man i min AA-grupp

    I alla AA-grupper kommer du stöta på ett par karlar med de här dragen. Hitta sätt att hantera de känslor av vrede dessa "intrång" och övertramp väcker i dig och be igen den som håller mötet att påminna alla om att inte ge sådan där inbakad feed-back i sina egna delningar. Säg till den här karln, när undvikande inte hjälper, att du är på möte för din nykterhet och inte vill "fraternisera så mycket", så får du se om han begriper att det gäller just honom. De här männen som ska närma sig nykomlingar, läs nya kvinnor, på detta sätt är vanligt förekommande. Ännu värre när de ska ta sig en sväng till ACA och dominera och lära ut, i syfte att ragga, också.

  • Anonym (Vet)
    neverpreggo skrev 2020-07-05 12:07:15 följande:

    Så knepigt när det inte finns en ledare :/ .


    Det är en av förutsättningarna. För tänk hur det skulle bli om ledaren i lönndom tar ett återfall och inte kan berätta det för att hen är ledaren. Eller hur många sådana typer som den här mannen som skulle tillskansa sig ledarskapet i grupperna och skrämma iväg hjälpsökande med sin kluckande besserwesserstil. De här gubbsen är så mkt lättare att stå ut med när de är där på lik linje med alla andra, även om de försöker med sitt informella ledarskap eller lärarskap hela tiden.
  • Anonym (Vet)
    neverpreggo skrev 2020-07-05 12:59:36 följande:

    Jovisst. Tänkte dock mer att en utomstående anställd vore bättre även om det inte är möjligt. Det är inte mindre knepigt för att det faktiskt finns positiva saker med att ej ha ledare ;)


    Med just AA är det konceptet. Hade inte fungerat annars då grupperna är självstyrande. Det blir alltför stort utrymme för någon sjuk att låta sin grandiosa karaktär ta över. Externa skulle heller inte kunna lägga sig i enskildas delningar, då faller det hela på anonymiteten. Det blir betydligt knepigare. Vill man ha ledare så får man gå i en samtalsgrupp med ledare inom något samfund, socfv eller psykiatrin (utan samma anonymitet)
  • Anonym (Vet)
    neverpreggo skrev 2020-07-05 13:29:09 följande:

    Jag är fullt medveten om att AA inte har betalda ledare. Det enda som jag sa var att det är knepigt... för det är det. Samma i föreningar där folk ska styra och ställa lite som de vill. Där en trygg ledare skulle kunnat vara bra, någon som har en chef över sig.


    Föreningar har ledare.

    Nej, det skulle inte fungera med ledare. Skulle den sortens hierarkier införas så skulle det bli ännu mer sekteristiskt än det redan är på sina håll. Det finns stadgar och centralkontor. Så det är inte "lite som man vill".
  • Anonym (Vet)
    neverpreggo skrev 2020-07-05 15:25:26 följande:

    Nej, långt ifrån alla.

    Jag förstår att du vill läxa upp mig men endast ordet knepigt betyder inte att jag tycker att det faktiskt i slutändan borde vara betald samtalsledare. Onödig diskussion när det enda som jag menade är att det blir knepigt för det finns ingen att säga åt mannen riktigt, att hela situationen blir knepig. För vad är den annars? Lätthanterad?


    Nej, inte alls "läxa upp", mer berätta varför du presenterar något som är mer problematiskt som lösning. Denna mötesform fungerar just för att det inte finns formella ledare. Alkoholister är ett lättkränkt släkte, särskilt den som är osäker, nynykter och sårbar. Det sämsta skulle då vara att möta en världsmästare i ordförarstolen och betalda, externa samtalsledare går emot hela idén med anonymitet och självförsörjningen. Situationen är mindre knepig än din lösning just eftersom det inte finns någon ledare på det viset du efterfrågar. Dessa personer tar sig ännu större utrymme i formella hierarkier som föreningar.

    Jag tycker inte den är särskilt svårhanterad då själva konceptet faktiskt håller dessa typer mer på mattan. Det är bara att säga till honom att dels backa, dels låter det som den här AA-gruppen behöver ha lite tema-möten om principerna. Det finns en mängd lösningar inom stadgarna för den som är insatt i programmet. Det är en kombination av att hantera sig själv i mötet med besvärliga människor och att använda medlen inom AA att "styra upp" respekten under mötena som är lösningen. Det finns som sagt annan samtalshjälp med mer formella ledare, om man föredrar din modell, än bara själva mötets ledare som på AA. Är du insatt eller baserar du ditt tyckande på gissningar?
Svar på tråden Klarar inte av man i min AA-grupp