• Anonym (kvinn­a)
    Sun 5 Jul 2020 09:20
    1008 visningar
    33 svar
    33
    1008

    Klarar inte av man i min AA-grupp

    Jag har gått i en AA-grupp i snart 5 månader och trivs så otroligt bra. Jag ser fram emot varje möte och gemenskapen hjälper mig så otroligt mycket. Men där är en man jag verkligen inte klarar av...det kryper i kroppen varje gång jag ser honom. Han är uppmärksamhetssökande som ett barn. Han har en hobby som han älskar som han är otroligt dålig på, men ska alltid visa upp sina alster. Jag försöker verka positiv och intresserad utan att bjuda in till mer, men efter han fått reda på att jag har samma intresse så finns det inget slut på det. Han söker upp mig direkt och ska prata om vad han gjort sedan förra gången. Jag har markerat några gånger att jag inte orkar/vill/är intresserad men nästa möte är det samma sak. Om jag avvisar honom tar han gärna upp det lite diskret i sin delning under själva mötet.

    Han älskar att ta upp andras grejer i sina delningar trots att det inte är relevant för honom överhuvudtaget. Om jag t ex skulle ta upp en operation jag gjorde av min fot för tre år sedan så börjar han gärna prata om hur många fotopererade som börjar dricka (han har aldrig gjort en fotoperation). Pratar någon om sina barn så tar han upp statistik om hur många alkoholiserade föräldrar som haft ihjäl sina barn (han har själv inga barn). Detta trots att den som leder mötet tagit upp att våra delningar ska utgå från oss själva och våra känslor och erfarenheter (detta efter att jag och ett par till tröttnat på hur han håller på, men eftersom han saknar självinsikt så fattade han inte att det kanske var en pik till honom så han satt och höll med och fortsatte sedan som vanligt). 

    Han har varit nykter länge och sitter på stor kunskap och erfarenhet men han har INGEN som helst ödmjukhet när han delar med sig av detta. Han tror att han vet och kan precis allt, oavsett vad någon pratar om. Han nästan överfaller de nya som kommer och verkar hoppas på att de ska se honom som den som vet mest och vara den som de kan vända sig till om de behöver. Han längtar så mycket efter att vara sponsor till någon men ingen verkar vilja ha honom...han har varit på mig många gånger om det också. Han tror att han hade varit så bra för mig pga vårat gemensamma intresse...men det är för fan inte därför jag går på AA. 

    Har funderat så många gånger på att byta grupp enbart på grund av den här människan. Tyvärr finns det inga andra grupper inom rimligt avstånd, speciellt inte nu när många grupper har tillfälligt uppehåll pga corona. Men jag vill heller inte mista de andra i gruppen. 

    Det blev långt....har mycket irritation som vill ut. Vet inte vad jag ville egentligen, mest skriva av mig. Kanske be om tips på hur man vänligt men bestämt avvisar någon i liknande situationer? Att helt enkelt be honom dra åt helvete kan liksom lätt skapa dålig stämning i hela gruppen och det vill jag såklart inte. 

  • Svar på tråden Klarar inte av man i min AA-grupp
  • Anonym (kvinn­a) Trådstartaren
    Sun 5 Jul 2020 10:28
    #7

    Jag jobbar givetvis med mig själv gällande min irritation över den här mannen. Jag försöker se honom som fascinerande...för det är han verkligen. Jag har aldrig träffat på någon liknande. Jag försöker undvika och ignorera men det hjälper inte när han fortsätter försöka skapa kontakt vid varje möte. Jag vill bara kunna slappna av där och fokusera på min nykterhet, har som sagt inte varit nykter så länge och har fortfarande mycket att jobba på gällande det. Han är på både män och kvinnor så jag tror absolut inte det handlar om något slags intresse för mig som kvinna, men han verkar tro att andra ser upp till honom på grund av hans långa nykterhet, hans enorma kunskaper om precis allt (trots att jag tror att hälften är rent påhitt eftersom han aldrig kan hänvisa till trovärdiga källor) och hans självupplevda talang för hans hobby. 

  • Anonym (kvinn­a) Trådstartaren
    Sun 5 Jul 2020 10:30
    #8
    Anonym (Vet) skrev 2020-07-05 09:44:48 följande:

    Finns det inget kvinnomöte i din stad?


    Tyvärr inte. Närmsta stad som har kvinnomöten finns 4,5 mil bort och har uppehåll pga corona. Sen har jag fått reda på att kvinnomötena där brukade inte brukade vara speciellt aktiva, max 3-4 personer och på vissa möten kom ingen alls. 
  • Anonym (kvinn­a) Trådstartaren
    Sun 5 Jul 2020 10:31
    #9
    Anonym (Arg) skrev 2020-07-05 09:28:34 följande:
    Kanske gå en kurs i självbehärskning? Läste att någonstans i stan har dom en såndär ?Anger management kurs? kanske något för dina oroliga känslor som kryper omkring .. å låt den där stackars snubben vara ifred vetja ... han är ju inte intresserad av dig , kanske vill ligga med dig å det är väl det enda..
    Du låter som en trevlig prick! Ha en bra dag och ta en öl för mig också. 
  • Anonym (kvinn­a) Trådstartaren
    Sun 5 Jul 2020 11:21
    #13
    Anonym (Mamma 42) skrev 2020-07-05 11:05:24 följande:

    Jag skulle ha pratat enskilt med den som leder gruppen och berätta exakt hur jobbigt detta är och också hur bra jag trivs övrigt i gruppen att jag verkligen vill fortsätta där. :)


    Vi är redan några stycken som gått till en av de äldre i gruppen (har ingen officiell ledare utan man vänder sig ofta till en äldre som varit med länge eller någon man känner förtroende för). Mötet efter togs det upp att delningar ska utgå ifrån en själv. Tycker väl att någon borde prata enskilt med den här mannen, men vem skulle vara budbäraren? Får mannen minsta lilla kritik så ältar han det till förbannelse i sina delningar (och före och efter mötena), lindar man in kritiken så förstår han inte att det är riktat till honom. Så oavsett hur han blir förmedlad information om att tagga ner så kommer det 1 - inte bli någon skillnad. Eller 2 - leda till att han ältar detta i att framtid. 

    Förstår att det inte finns så jäkla mycket att göra förutom att kanske avvisa lite hårdare nästa gång och acceptera att han delar passivt-aggressivt om mig i framtiden men försöka ignorera bäst det går. Då slutar han kanske vara på mig, men synd om alla andra som drabbas.  
  • Anonym (kvinn­a) Trådstartaren
    Sun 5 Jul 2020 11:57
    #15
    neverpreggo skrev 2020-07-05 11:34:53 följande:

    Jag tänker att han är verkligen social inkompetent men inte förstår det. Jättetrist men tycker absolut att ni ska vara tydliga. Kan ni avbryta delningarna när han går utanför sig själv? Att påpeka att där och då att det ska handla om honom och ni behöver inte dolda pikar.


    Jag tänker exakt samma sak. Han vet verkligen inte hur man beter sig runt folk, speciellt inte folk som redan är i en ganska jobbig situation i livet. Förstår inte för mitt liv hur han har lyckats hitta både sambo och ett arbete som står ut med honom på daglig basis. En av de första sakerna han sa till mig (efter en månads nykterhet och jag delade med mig om hur bra det kändes) var att jag inte skulle inbilla mig att det alltid skulle kännas så bra och att så gott som alla får ett återfall. Efter den kommentaren har jag tyvärr tanken om återfall i huvudet hela tiden och att det kanske vore lika bra att få det överstökat. Jag har dock klarat mig än så länge och har inte ens varit i närheten av det. 

    Vi har lite som regel att inte avbryta en delning, förutom i undantagsfall. Det har hänt en gång under min tid där...då började vi få ont om tid, många som ville dela och en som bara malde på om oväsentliga saker. Men absolut, han borde få höra det direkt så att han förstår att det gäller honom också för han verkar inte förstå när det riktas generellt till alla. Jag känner att det inte riktigt är min grej att ta upp eftersom jag är så pass ny och han har varit med runt 20 år (vad jag uppfattat det som), men jag ska se om jag kan ta upp det med en av de äldre som brukar vara bra på att ta folk.
  • Anonym (kvinn­a) Trådstartaren
    Sun 5 Jul 2020 11:59
    #16
    Anonym (kvinna) skrev 2020-07-05 11:57:12 följande:
    Jag tänker exakt samma sak. Han vet verkligen inte hur man beter sig runt folk, speciellt inte folk som redan är i en ganska jobbig situation i livet. Förstår inte för mitt liv hur han har lyckats hitta både sambo och ett arbete som står ut med honom på daglig basis. En av de första sakerna han sa till mig (efter en månads nykterhet och jag delade med mig om hur bra det kändes) var att jag inte skulle inbilla mig att det alltid skulle kännas så bra och att så gott som alla får ett återfall. Efter den kommentaren har jag tyvärr tanken om återfall i huvudet hela tiden och att det kanske vore lika bra att få det överstökat. Jag har dock klarat mig än så länge och har inte ens varit i närheten av det. 
    *En av de första OLÄMPLIGA sakerna han sa till mig.

    Innan dess var han bara "på" om sin hobby och vilken fantastisk sponsor han skulle bli.
  • Anonym (kvinn­a) Trådstartaren
    Sun 5 Jul 2020 13:24
    #20
    neverpreggo skrev 2020-07-05 12:59:36 följande:
    Jovisst. Tänkte dock mer att en utomstående anställd vore bättre även om det inte är möjligt. Det är inte mindre knepigt för att det faktiskt finns positiva saker med att ej ha ledare ;)
    AA är självförsörjande. Alltså helt beroende av människor som kan, orkar och vill engagera sig så det kan hållas möten. Det har sina positiva och negativa effekter. =) Hade det funnits officiella ledare så hade den här mannen definitivt strävat efter att nå den rollen...sen hade troligtvis gruppen dött ut och försvunnit. 
  • Anonym (kvinn­a) Trådstartaren
    Sun 5 Jul 2020 13:27
    #21
    neverpreggo skrev 2020-07-05 12:07:15 följande:

    Så knepigt när det inte finns en ledare :/ Men ja, någon bör ta det med honom och blir han upprörd så får det vara så, man kan inte linda in allt. Kanske fråga efter delningen varför han tog upp sak1, sak2 och sak3 som inte har med honom att göra?


    Du är stark som håller dig nykter <3 Återfall kan ske men det är ju mycket bättre om det går att undvika.


    Det hade kanske funkat, även om han sedan hade ältat det till förbannelse. 

    Tack, den känslan jag har nu är överlägset mycket bättre än känslan jag fick av alkohol. <3 
Svar på tråden Klarar inte av man i min AA-grupp