Forum Anonyma diskussioner - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur kommer det sig att vissa får all tur i livet?

  Tis 14 jul 2020 14:45 Läst 0 gånger Totalt 131 svar
  Visar endast inlägg av Embla twopointoh - Visa alla inlägg
 • Tis 14 jul 2020 14:45 #58

  "Jag vet ingenting om tur. Bara att ju mer jag tränar, desto mer tur har jag."

 • Tis 14 jul 2020 19:55 #62
  jrockyracoon skrev 2020-07-14 18:29:47 följande:
  Det är kanske inte dig personen syftar på, utan andra som inte ansträngt sig för att nå sina mål. Det finns absolut såna personer.

  I ditt fall så förstår jag att du har gått igenom svåra saker och kämpat. Men det kanske finns andra som också har kämpat lika hårt eller hårdare men inte fått drömvilla, bra ekonomi och drömman, etc. Du måste ju inse möjligheten att du har jobbat hårt och haft tur. Men du har absolut rätt i att du inte bara haft tur.

  Sen tycker jag att man ska få tro vad man vill. Det kan faktiskt vara så att vissa har mer tur än andra. Det är inte missunnsamt att konstatera detta utan enbart sanning och något man behöver erkänna och sedan förhålla sig till. Man förminskar inte någon annan genom att konstatera faktum.

  Och att vara missunnsam mot andra som har haft tur. Tja, jag tycker att missunnsamhet har så negativ klang. I grunden handlar det ju egentligen om  avundsjuka, som är ett mer neutralt ord. Och avundsjuka rår man ju inte för helt och hållet. Barn som inte har råd med skor, tittar nog avundsjukt på andra barns fina gymnastikskor. Det är ganska mänskligt att vara avundsjuk på andra, men det är nog samtidigt ganska skadligt för en själv. Det bästa är om man kan vara glad för det man själv har uppnått utan att jämföra sig med grannar och vänner. 

  Jag tycker du har en poäng i att det är illa att lägga ansvaret på sitt liv på andra, istället för att vara aktiv själv, se saker positivt och jobba hårt för att uppnå sina mål, även om man ibland behöver revidera sina mål och sikta lägre än man tänkt från början. Man behöver ju inte bli bitter för att man inte har uppnått vissa saker eller fastna i att man haft "otur". Slumpen eller turen är ju sådan att om man är trägen och fortsätter försöka kommer man till slut att vinna.

  Precis, mycket av det som händer i livet beror på många olika faktorer. Vissa av dem kan man styra över, andra inte.

  Missunnsamhet och avundsjuka är mycket nära sammankopplade. Är man avundsjuk av-unnar man någon annan, alltså att man missunnar dem det de har. Bägge orden betyder att man inte unnar andra att ha något, eller att man skulle vilja ha det själv, på bekostnad av den andra personen. Att titta längtande på ett par skor är inte avundsjuka, det blir det först när man vill ha de skorna och ägaren då får gå utan, eller att man tycker att man själv förtjänar dem mer än vad ägaren gör. Så, jag håller inte med dig om att avundsjuka är mer neutralt, men det här med språkliga nyanser är svårt och det finns olika åsikter.


  Jag ser på tur dels ur ett naturvetenskapligt perspektiv, såsom något som på ett upplevt positivt sätt, inte följer sannolikhetslagarna. Men, också dels ut ett mer abstrakt perspektiv, att ibland har man helt enkelt tur (eller otur), att eftersom jag försov mig en kvart en morgon så hann jag inte med mitt vanliga tåg, som just den morgonen var med om en olycka. Det kan kallas tur.

  Men, precis som det påpekats i tråden, så ska man vara försiktig med att kalla allt som går andra människor väl i händer för tur, för man vet inte vad som ligger bakom framgången. På samma sätt ska man vara försiktig med att se ned på t.ex. missbrukare och andra som livet inte gått så bra för, för man vet inte vad som ligger bakom där heller.

Logga in
Bli medlem

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll