• Anonym (field­trip)
    Thu 16 Jul 2020 09:30
    7224 visningar
    131 svar
    +1
    131
    7224

    Hur kommer det sig att vissa får all tur i livet?

    hammarhajen skrev 2020-07-16 08:06:02 följande:
    Anonym (tobbe) skrev 2020-07-16 00:21:42 följande:
    Fast om du tex föds med en sjukdom och det finns ingen vård för det där du bor. Om du inte har råd att äta hälsosamt. Om du är tvungen att ta jobb som är farligt för din hälsa. Om du inte har råd med säkerhet utan är tvungen att bo i ett ruckel som är en enda stor säkerhetsrisk.Självklart har människor helt olika förutsättningar i livet beroende på hur mycket pengar dom har eller var dom bor.
    Du förenklar massor och lägger ansvaret på alla andra än på individerna. För hur mycket samhället än hjälper till så ÄR det individen som måste tugga i sig moroten, spara sina pengar, anstränga sig i skolan, som måste ta sig ut på promenaden och så vidare. Vi kan göra en del på samhällsnivå (sockerskatt, bygga fler simhallar, utökade kurser på BVC, obligatoriska hälsosamtal etc) men i slutändan är det ändå individen som måste göra jobbet. Högre skatt för de rika ger inte den mindre bemedlade medmänniskan bättre kondition. Jag tycker absolut att vi SKA göra saker på samhällsnivå, som det ser ut finns ju skillnader som inte är bra så något har blivit fel. Men jag står benhårt fast vid att man kan vara ansvarsfull, medveten och klok trots lägre inkomst. 

    Pengar underlättar och ger fler val, det stämmer, men det stämmer INTE att ont om pengar betyder att man måste välja läsk istället för vatten, vitt bröd istället för grovt, en glass istället för ett äpple. Lekparken är gratis, ändå är den ofta ödsligt tom vid tidpunkter då barn förr var ute. Nu är det plattan (som kostar!) som gäller.

    Många som tjänar mycket jobbar också mycket. Men många av dem väljer ändå att träna på sin fritid. Det är lätt att bara tycka synd om sig själv och hitta bortförklaringar, istället för att se att grannen med "tur" faktiskt snörar på sig löparskorna efter läggning av barn och ger sig ut i 4-gradigt duggregn. Om det handlade om att jobba mycket eller inte skulle de arbetslösa träna mest och så är det ju inte. Tid är en faktor, men helt klart inte den enda.

    Att man måste köpa snabbmat för att man jobbar mycket är inte sant. Det går fortare för de flesta att värma en färdig soppa eller steka på blodpudding än att gå via pizzerian på hemvägen. Och på tal om "tur" med ekonomi så är hämtmaten betydligt dyrare - pizza för fyra personer en dag i veckan kostar ungefär 10 000 på ett år om man jämför med blodpudding eller färdig soppa en dag i veckan. Lika kul? Nej. Men tur att de som väljer blodpuddingen framför pizzan kan köpa nya cyklar åt barnen varje sommar?

    Vad gäller att få hjälp i vården undrar jag verkligen var du får ditt resonemang ifrån. Att barnet i Täby skulle få hjälp bara för att barnet bor där och inte på landet låter mycket konstigt. Enligt SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) var region Gotland och Gävleborg i topp för tillgänglighet hos BUP, tillsammans med Stockholm. Region Västa Götaland 8med vår andra största stad) låg inte alls bra till i den statistiken (se länk nedan). Däremot får nog två olika barn i Täby olika möjlighet till hjälp, beroende på hur pålästa och aktiva föräldrar de har. 

    Skillnader i vården finns, men de beror väl snarare på just medvetenhet och kunskap än på pengar. En fattig student på universitet, med akademikerföräldrar, men exakt 23 kr på kontot en vecka innan CSN, har nog lättare att ta sig fram i vården än en person som just vunnit miljonbelopp på lotto men i övrigt har låg utbildning och långa perioder av arbetslöshet bakom sig. Det är ett stort problem förstås, men beror snarare på att de med högre utbildning har lättare att läsa sig till info och vända sig till rätt instans, har lättare att beskriva symptom, lättare att stå på sig, har självförtroende nog att argumentera för sin sak etc. Det är helt enkelt större sannolikhet att en medveten och påläst person som kan kommunicera sakligt och trevligt hamnar på rätt plats, får träffa rätt person och det blir också lägre risk för missförstånd. Regionerna jobbar  på många olika sätt för att komma åt problemet, t.ex. med lättläst info om sjukdom och hälsa, med tolkservice, info översatt till olika språk och så vidare, men visst behövs mycket mer av stöd till alla att ta sig fram i vården.

    https://www.vantetider.se/resultat/tillganglighetssatsning-2020/?year=2020&month=Februari&service=4

    Hej Hammarhajen.
    Jag föreslår att du gör ett studiebesök ute i verkligheten, för du låter rätt så priviligerad, omogen och inskränkt. 
    Sorry.
  • Anonym (field­trip)
    Thu 16 Jul 2020 19:40
    +1
    Tecum skrev 2020-07-16 18:55:48 följande:
    Men din attityd trycker ju ner de som har sämre förutsättningar från start! Du påstår att de inte har någon chans och att de alltid kommer att vara efter. Alltså är det ingen idé att anstränga sig, chansen att lyckas är liten. "De rika" tar allt som är bra. Med din attityd blir det självuppfyllande, de med dåliga förutsättningar är dömda till ett sämre liv. Allt handlar bara om "tur"  och ett bra utgångsläge.

    En destruktiv och farlig attityd!
    Alla kan vara sin egen lyckas smed. Men.

    Några föds med den berömda guldskeden i munnen, medan andra får nöja sig med en plastsked.

    Guldbarnen vet hur guld smakar och vet att det ska vara guld, därför förväntar de sig bara guld. Och de får guld.

    Den skillnaden i attityd ger dem ett försprång på många mil. 

    Dessvärre.
  • Anonym (field­trip)
    Thu 16 Jul 2020 19:46
    Anonym (...) skrev 2020-07-16 19:30:58 följande:

    Ibland får man skapa sin egen tur. Jag intervjuade just för ett jobb och reda på att jag inte fick tjänsten. Istället för att nöja mig med det har jag nätverkat med en internationell chef på företaget jag vill jobba på (han ledde en av de sju intervjuer jag hade för jobbet) och pratat med honom om förbättringar de bör göra på deras produkt samt påpekat att jag kommer att certifiera mig inom deras produkter för att vara mer attraktiv för dom för eventuella framtida tjänster. Han vill hålla kontakten, så om några månader kanske jag kan försöka igen.
    Man skapar sig tur genom hårt jobb och ihållighet ("grit").
    Självklart kan man ha otur också. Vissa individer kommer att ha mer otur än andra och beroende på vilken socioekonomisk bakgrund man har så har man olika försprång när det gäller möjligheter att lära sig nog för att kunna skapa sin egen "tur". Även om man kommer ifrån ett fattigt hem har man möjlighet att trots detta komma långt om man har intellekt och framåtanda. Det är jag ett bevis på själv.


    Det där är inte att skapa tur. Det är snarare ett aggressivt försök på networking.

    Det kan hända att din strategi (framåtanda) funkar. Men jag har ännu inte träffat någon chef som gillar oefterfrågad kritik av företagets produkter vid en anställningsintervju. Chefen var mer artig än du ... 
  • Anonym (field­trip)
    Sat 18 Jul 2020 15:34
    Anonym (Har det bra idag) skrev 2020-07-17 23:45:13 följande:
    Så varför hade hon inte tagit bra försäkringar? Är det otur att inte ha försäkringar eller är det dumhet/slarv?
    Anonym (Har det bra idag) skrev 2020-07-18 08:14:45 följande:
    Ingen pratar om läkarlön. Du påstår att hon skulle fått leva på existensminimum. Det finns försäkringar som skyddar mot det. Så då är det ett dåligt val som kunde gjort hennes situation mkt värre. Det kan fortfarande gå illa. Maken kan tröttna.

    Ett bättre val hade gett henne större säkerhet och bättre förutsättningar att hantera sin situation.
    En sådan försäkring vill jag ha!

    Vilket försäkringsbolag är det?


  • Anonym (field­trip)
    Sat 18 Jul 2020 17:21
    Anonym (Har det bra idag) skrev 2020-07-18 16:40:12 följande:
    Det finns många försäkringar där du kan försäkra dig så du får en Viss procent av tidigare lön. Du kan även få ett större belopp vid invaliditet. Vet du inte om sånt?
    Jodå, det vet jag. Har haft stor glädje av den vid en längre sjukskrivning. Men den täcker ju inte inkomstbortfall i evighet.

    Man kan ju vara sjuk i åratal utan att "bli invalid" och få förtidspension.
  • Anonym (field­trip)
    Sat 18 Jul 2020 17:22
    Anonym (Har det bra idag) skrev 2020-07-18 16:40:12 följande:
    Det finns många försäkringar där du kan försäkra dig så du får en Viss procent av tidigare lön. Du kan även få ett större belopp vid invaliditet. Vet du inte om sånt?
    Sen var väl exemplet en nyexad läkare. Så den vissa procenten av tidigare lön, räknas troligen av ett studiejobb?
  • Anonym (field­trip)
    Sat 25 Jul 2020 08:18
    Anonym (...) skrev 2020-07-22 19:14:17 följande:
    De återkom igår och lät mig intervjua för en annan avdelning. De erbjöd mig en tjänst med mindre ansvar och lägre lön. Det är fortfarande ganska bra betalt dock, $219000/år (motsvarande 161,742kr/mån). $150k är lön och $70k är garanterade bonusar och aktier.
    Jamen, så säger jag grattis! SkrattandeCool
Svar på tråden Hur kommer det sig att vissa får all tur i livet?