• Barbro45

    Antal dödsfall i Covid-19

    Jag trodde att den säkraste uppfattningen om hur ett land lyckats med hanteringen av pandemin var antalet döda. Men tydligen kan man räkna väldigt olika. I Sverige räknar man både de som avlider AV Covid-19 och de som avlider MED Covid-19 inom 30 dagar efter diagnosen, oavsett var de avlider. Andra länder räknar enbart de som avlider AV Covid-19, andra enbart de som avlider på sjukhus, inte de som avlider i hemmet eller på något vårdhem. 
    Hur i all världen ska vi kunna jämföra och se vilka åtgärder som är effektiva? Kanske jämföra antal dödsfall med tidigare år? För  alla länder statistik över sånt?

  • Svar på tråden Antal dödsfall i Covid-19
  • Mascaraklumpar

    Angående första meningen: när epidemiologerna simulerar en epedemi i en datormodell och matar in alla förutsättningar (R0, sociala interaktioner, inkubationstid osv) så kan kurvorna över smittspridningen se ut såhär (hoppas bilden funkar):



    Dvs varje gång man kör simuleringen så blir det en lite annorlunda kurva, vilket beror på slumpen eller faktorer som inte kan uppskattas. Det detta innebär är att man aldrig kan titta på ett enskilt land och säga ?i det här landet så vidtog man dessa åtgärder, och därför blev kurvan såhär?, utan man kommer antagligen att behöva titta på varje enskild åtgärd på gruppnivå och sedan försöka korrigera för övriga åtgärder och övrigt som kan spela in.

    Även med bra data över dödligheten så kommer det nog inte bli helt lätt att komma fram till hur vi bör agera vid nästa coronapandemi.

  • Mascaraklumpar

    Och ja, överdödligheten jämfört med tidigare år är en sak man kan titta på. Så småningom kommer vi också att ha korrekta siffror för dödligheten och då räcker det att veta hur många som smittats i ett visst land för att räkna ut hur många som avlidit.

Svar på tråden Antal dödsfall i Covid-19