• Undrandee

    Fler gravida med typ 1 diabetes?

    Väntar mitt 2a barn (fjärde graviditeten) är nu i v.6 och är typ 1a sedan 1997.

    Finns det flera typ 1:or som vill följas åt och pratas vid? Känner mig ensam om att vara gravid och typ 1a.

  • Svar på tråden Fler gravida med typ 1 diabetes?
  • Undrandee
    Gröntärskönt skrev 2020-07-28 19:40:51 följande:

    Jag är gravid för första gången. Har typ 1 sen 11 år tillbaka.


    Hur ligger ditt socker och hba1c? hur långt gången är du?
  • Undrandee
    Gröntärskönt skrev 2020-07-29 09:28:20 följande:

    Mitt blodsocker lever sitt ehet liv just nu. Kör med ölad basal flera gånger per dygn. Här i vecka 6 (5+3) så jag har inte kommit så långt än. Tror tyvärr mitt hba1c är lite högt, har inte riktigt koll då vi inte jobbade aktivt för en liten även om det gärna fick bli så. Oerhört rädd för att något ska gå fel. Får se om jag blir något klokare imorgon då jag ska till specialistmödravården, mitt första besök, och då få träffa diabetesläkaren.

    Hur går det för dig?


    Jag har heller ingen kontroll känner jag. Är i v.6+3 och nitt hba1c låg på 85 för 2 veckor sedan. Har penna och libre men ska få testa Dexcom g6 snart och se om de kan hjälpa mig. Är rädd för missfall pgr sjukdomen! :(
  • Undrandee
    Anonym (T) skrev 2020-07-29 11:27:17 följande:

    Fick min andra i december och haft diabetes typ 1 sen 1996.

    Första graviditeten var jättejobbig och nu andra så var det sån skillnad mådde mycket bättre !

    Hade ett Hba1c på 42. Har aldrig legat så bra i vuxen ålder. Dock ökade ögonbottensförändringar. Min dexcom G6 har varit min bästa kompis i detta.

    Första blev +52 % . Föddes v36+3 pga havandeskapsförgiftning och vägde några gram under 4 kg haha. 2:a +30 %, föddes v38+1 pga av mycket fostervatten så jag kände inte fosterrörelser. Vägde nästan samma som första.

    Har dock blivit tillsagd av sjukvården att vill vi ha ett 3:e så har vi max 3 år på oss. Min kropp kommer inte orka efter det.


    Spännande ang. dexcom! Ska själv få en sådan snart. Min dotter vägde 4660 i v.38 när hon plockades ut via planerat snitt.

    Hur gammal är du? Planerar du för en trea?
  • Undrandee
    Gröntärskönt skrev 2020-07-29 12:41:37 följande:

    Jag har pump och libre men skulle vilja ha något som larmar så får väl ta upp det imorgon när jag träffar läkaren. Tror mitt hba1c låg på 62 i våras. Är rädd för att det ska bli missbildningar som leder till missfall. Skulle kännas lite bättre om blodsockret fungerade bättre.


    Kanske testa Minimed 670g? då får du larm i pumpen. Den testade jag för 2 år sedan och tyckte den var super bra, sen byttr jag tillbaka till penna då jag blev trött på ayt plastnålen vek sig flera ggr så jag vart utan insulin länge och fick ketoner
  • Undrandee
    Anonym (T) skrev 2020-07-29 12:42:15 följande:

    Dexcomen är verkligen jättebra! Blir ibland knäpp på alla larm men de var guld värda när man är gravid och man väljer själv hur man vill ha larmen.

    Sen eftersom man har både appen dexcom i mobilen + diasend så kan man kolla 24 h bakåt i tiden på dexcomen och ett längre period med mer statestik i diasenden. Läkarna kommer åt allt smidigt och jag hade bara telefonkontakt med dem under graviditeten. Jag fick dock min 1 år innan jag blev gravid med första då jag sa jag ville få barn.

    Ja det är lätt hänt att de blir lite större. Mina diabetesläkare kliade sig i huvudet och hade ingen förklaring varför första ökade 24 % på två veckor när jag var i v 32+0.

    Jag är 29 år och vill jättegärna ha en 3:a men min cykel är åt helvete just nu. Är på dag 43 och ingen mens och negativa gravtest. Brukar ha fina 28-30 dagars cyklar men vet inte vad felet är just nu. Diabetesen är ändå under hyfsat bra kontroll.

    Jag känner mig lyckligt lottad att jag fått 2 friska barn då jag misskötte mig under flera år och de sa till mig att snart kommer jag inte kunna få barn. Då hade jag Hba1cn på 112-140.


    Jag är oxå 29 år och kände den biologiska klockan ticka för snabbt. När jag för 1 år sedan hade hba1c på 130 så fick jag mer eller mindre en dödsdom av läkarna. Vaknade upp och tog tag i mig själv. Sedan mitt MA förra året är jag rädd att min kropp även kommer att avsluta denna graviditet. Man ångrar sig nu så djupt att man misskötte sig innan!
  • Undrandee
    Anonym (T) skrev 2020-07-29 14:33:14 följande:

    Ja förstår det, jag tänkte att jag hade lite mer tid tills läkaren på specialmvc sa att jag bara har 3 år kvar om jag vill ha en tredje. Känns så konstigt då jag inte tycker 29 är så gammalt. Men de 2 graviditeterna jag haft hat slitit på mig. Ochjag misskötte mig i illa i 8 år.

    Ja den rädslan är hemsk, jag fick panik varenda gång det gick över 10 och gick det upp i 18 fick jag panikångest. Men läkarna var jättesnälla och lugnade mig och hjälpte mig .

    Ja jag känner mig dum som struntade i mig själv. Jag har med haft ett missfall när hba1c låg på 120. Men sen när jag fick ner hba1c så har jag klarat 2 graviditeter. Men oron är svår att släppa, men man får försöka sköta sig så bra man kan och försöka vara snäll mot sig själv.


    Det är lätt att vara efterklok när man lever med diabetes. Det man gjorde/inte gjorde i tonåren tänkte man aldrig skulle påverka en negativt längre fram. Tyckte mest det var pinsamt att lämna hba1c provet och jag skämdes för jag visste det skulle vara högt och läkarna skulle veta att jag misskötte mig. Nu går det väl lite bättre, men känner fortfarande skam och känner mig som deras värsta patient.
  • Undrandee
    Anonym (B) skrev 2020-08-11 09:37:23 följande:

    Fick reda på igår att jag är gravid. Blir vårt 3:e barn. Har haft typ 1 sedan 1992.


    Välkommen och grattis! :)

    Hur är ditt hba1c? Använder du pump eller pennor?
  • Undrandee
    AstoriaGBG skrev 2020-08-11 16:19:01 följande:

    Typ 1 sedan 1988, 41 år, barn nr 3.

    Använder pennor med lantus och humalog samt vanlig blodsockermätare, alltså ingen knapp på armen. Lätt form av diabetes så jag behöver inget annat.

    Gravid i vecka 7, (6+1)


    Välkommen och grattis!

    Ligger du bra i ditt hba1c? Har du fått stora barn tidigare?

    Hur mår du i övrigt i din graviditet?
  • Undrandee
    Anonym (B) skrev 2020-08-11 18:30:13 följande:

    Tack ????

    Vet inte riktigt vad mitt HbA1c ligger på. Senast låg det på runt 85 om jag inte minns helt fel. Men tyvärr ligger det nog betydligt högre nu. Har haft sjukt höga värden under lång tid ????

    Får ingen tid på sjukhuset förens om två veckor.

    Jag använder pump, tandem t:slim X2 och Dexcom g6


    Mitt hba1c låg också på 85 för ca 4 veckor sedan. Har dock verkligen kämpat på med insulindoser och avläsningar med libren så jag hoppas att mitt sjunkit lite i alla fall. Är så orolig för ev. missfall eller fostermissbildningar pgr det höga hba1c:t :/
  • Undrandee
    Anonym (B) skrev 2020-08-11 23:12:39 följande:

    Använder du pump eller pennor? (Har inte läst igenom alla inlägg). Vad tycker du om din libre? Hade det för ca 4 år sen kanske.

    Med första barnet hade jag högre HbA1c än nu men va inte alls orolig över sånt av någon konstig anledning men nu är jag skitorolig :( Har inte haft någon kvinna med typ 1 att prata med under mina graviditeter som förstår alla känslor och orosmoment man har. Min man förstår ju självklart men det är ändå inte på samma sätt :)

    Men trots röriga blodsockervärden har jag två friska fantastiska döttrar och hoppas och tror på att det ska gå vägen denna gången också!


    Jag kör på pennor, tycker det funkar hyffsat ändå. Har ett barn sedan innan. Tänkte heller aldrig då så mycket på komplikationer som nu :( kanske för jag fick ett utomkvefs och ett fördröjt missfall förra året då mitt hba1c var ännu mera kaos!Har ultraljud på torsdag, orolig att något ska vara fel... :(
  • Undrandee
    Anonym (B) skrev 2020-08-11 23:49:51 följande:

    Hur långt gången är du på torsdag? Har också ett utomkveds i bagaget så ville ha ett ultraljud så fort som möjligt. Ska som sagt träffa läkare och barnmorska först om två veckor. Har inga fler gravtester hemma men funderar på att köpa ett så jag kan ta ett till test om en vecka eller nått för att se om hcg har ökat, fick ett väääldigt svagt streck på stickan igår.


    Kommer vara i v.8+4 på torsdag. Känner mig dock inte så gravid så hjärnspökena är många! Hade hemskt illamående förra veckan, men betydligt mindre nu.
  • Undrandee
    AstoriaGBG skrev 2020-08-12 06:13:43 följande:

    Tack! :))

    Mitt hba1c var 44 för 3 månader sedan men då var jag inte gravid. Fick ganska hoppande å mer högt blodsocker de första 2 veckorna i graviditeten men nu har det stabiliserats igen. Ska ta nya prover nästa v inför inskrivning på spec-mvc.

    Har fått ett barn som vägde 3640g och ett som vägde 4450g.

    Mår än så länge bra, bara väldigt trött. Men illamåendet brukar komma i slutet av vecka 7 på mig om det blir som mina andra graviditeter så några dagar till sen slipper jag nog inte undan illamående :(


    Du verkar ha ett bra startvärde på ditt hba1c i alla fall, det är ju skönt! Jag ligger på det dubbla tyvärr.

    Min dotter vägde 4660 när hon plockades ut i v.38 och var blå och näst intill livlös. Hon hade även ett mindre hjärtfel som krävde extra vård. Är vanligt tydligen om mamman har diabetes så är lite nervös över denna graviditet.
  • Undrandee

    Ta hand om er och era hba1c. Sitter på gyn akuten nu för bedömning hur denna graviditet ska tas bort. Får se om någon utredning inleds eller hur det blir...

    Idag är jag jävligt trött på min diabetes! Tagit livet av 3 graviditeter nu och jag ser inget ljus i tunneln...

  • Undrandee

    Hur går det för er andra gravida diabetiker här?

    Jag var idag på återbesök till min diabetesläkare. Har idag ett hba1c på 75 (tidigare 85) men avråddes att bli gravid igen just nu :(

    tufft att behöva vänta

  • Undrandee
    Anonym (B) skrev 2020-09-15 16:21:54 följande:

    Jag beklagar verkligen ännu en gång!

    Jag gjorde ett ultraljud runt vecka 7 och då kunde man se ett hjärta som slog och idag är jag i vecka 10. Har fått ner mitt HbA1c till 64 så det går ju på rätt väg definitivt. Den 5 oktober är nästa ultraljud. Har inte berättat för några om graviditeten vilket är lite jobbigt för jag mår jättedåligt (illamående och förlamande trötthet). Berättade dock för chefen redan i vecka 8.


    Grattis!
Svar på tråden Fler gravida med typ 1 diabetes?