• pyssel

    Förbjuda slöja?

    Tyvärr så frångick vi den icke-konfessionella skolan när religiösa friskolor och förskolor tilläts. Så redan där var det kört att motverka hedersförtryck på alla plan i skolan.


    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-28 12:03:29 följande:

    Håller med, det går absolut inte ihop men det inser de inte.

    Dessutom förstår de inte att de redan förtryckta kvinnorna kommer isoleras, men ÄVEN kvinnor som själva vill bära slöjan. Är det verkligen värt det?


    Hur ska barn isoleras från skolplikten menar du?
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Inte hela problemet) skrev 2020-07-28 12:12:58 följande:

    Tyvärr glömmer man bort alla andra tjejer som lever under hedersförtryck inte ens är muslimer.

    Fadime Sahindals familj var inte muslimer, glöm inte det! Pelas pappa var emot islam.


    Insatta glömmer ingenting.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Maryam) skrev 2020-07-28 12:18:13 följande:

    Men HUR har du tänkt att de problem nmed destruktivt hedersförtryck du nämner där ska kunna fixas genom att tvinga tjejer att klä av sig ett klädesplagg?

    Varför inte isåflal ist jobba med dem problemen på redigare sätt, som tillexempel genom att försöka sprida mer moderna och liberala värderingar genom undervisning, föredrag, väl gwnomarbetade integrationsprojekt etc, ist för at leka duktiga genom att skapa tvångsregler som i praktiken kommer riskera inenbära förnedrande avklädningstvång..??


    Vill du diskutera seriöst så kan du ju lägga ner dina egna hittepå-motiv. Brukar du själv leka duktig, eftersom det verkar vara ett motiv som ligger dig varmt om hjärtat? Gör du det just nu? F.ö så utesluter inte det ena det andra när det gäller hållningsskapande arbete och att lämna religiösa symboler utanför skola och förskola.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Inte hela problemet) skrev 2020-07-28 12:39:58 följande:

    Finns så många andra från osynliga " kulturer" som gifts bort. Vet många unga tjejer med romsk bakgrund som gifta bort, knappt 15år. Inför svenska myndigheter och andra kallar de "sambos". Varför har man inte rättvist alla under lupp, hör enbart om islam fast problemet är drakoniskt större än så.


    Det beror på om du har örat riktat mot IFO och rättssystemet eller ligger och lipar med örat mot forum fulla av främlingsfientligt dravel.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-28 19:53:29 följande:

    Nu svarade jag angående ett förbud allmänt och inte enbart för tjejer i grundskolan. Men just grundskolan kan jag tänka mig att det skulle bli mycket mer skolk för att man inte vill vara där utan sin slöja.


    Socialen är ett rött skynke för familjer som utövar hedersförtryck - Tro mig, de vill inte ha den uppmärksamheten genom skolk. Det är min långa och professionella erfarenhet.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-28 21:05:09 följande:

    Eller så tycker de att det inte längre går att bo i Sverige och tar med sitt barn till hemlandet. Är det ett bättre alternativ?

    Men återigen är hedersförtrycket ett kulturellt problem så även om flickorna får gå till skolan vid ett förbud så kommer de kontrolleras på andra sätt, eftersom slöjan här är en icke-fråga (hur många av de hedersmördade i Sverige bar på slöja?).

    Däremot kommer skolk vara en konsekvens ifall man förbjuder tjejer som faktiskt vill bära slöja. Vilket inte är så konstigt, varför gå till ett ställe varje dag där man inte ens har rätten att få utöva sin religion?


    Hedersrelaterat våld och förtryck är en kombination av religion, kultur och geografi.

    Du spekulerar eller du vet? Då vet du säkert hur många flickor som med glädje tar stöd i lagar mot förtryck. Det finns även vh som tar samhällets hjälp mot stympning m.m, detta genom att hänvisa klanen till lagen och att vederbörande inte vill bli kriminell. Fast det de egentligen vill säga är att de varken vill sätta på barnen slöja, gifta bort eller stympa. De är själaglada över att de två sista är förbjudna och man kan "skylla" på det.

    Nej, återigen, arbete mot HRV är givetvis inte EN fråga. Hållningsskapande arbete handlar t.ex om huruvida religion är för privat utövning eller offentlig, och i så fall vilken grad av det ena eller andra. Barns ställning och rättigheter en annan, liksom HBTQ och jämställdhet. Vem, kunnig om HRV, har du träffat på som inte klarar av att diskutera hela hedersproblematiken och inte bara slöjan?

    Det finns förresten lite olika och intressanta uppföljningar och röster efter drygt 15 års förbud i offentliga skolor i Frankrike.

    Hedersvåld har definitivt utövats i fall där flickor och kvinnor vägrat eller tagit av slöja i Sverige.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-28 21:05:09 följande:

    Eller så tycker de att det inte längre går att bo i Sverige och tar med sitt barn till hemlandet. Är det ett bättre alternativ?


    Är det bortförande i syftet förberedelse till hedersrelaterade brott är det numera skärpt lagstiftning på området.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-28 22:02:23 följande:

    Hedersförtrycket är både kulturellt och geografiskt, absolut. Den gemensamma nämnaren är ofta geografin, därför spelar det ingen roll om personerna är ateister/tar starkt avstånd från religion, muslimer, kristna, subbis eller yazidier (sharfadin). Det blandas ihop med vilken religion/icke-religion och utgår från kulturen.

    Du menar alltså att först ska slöjan förbjudas så att utsatta kvinnor ska kunna "skylla" på det, sedan ska det även komma ännu fler begränsningar?

    Vad sägs om att istället lägga ned pengar och arbete på att hjälpa dessa kvinnor ur detta förtryck direkt på flera olika sätt istället för att begränsa massor med kvinnor på grund av ett fåtal som drabbas? Vi diskuterar inte förbud mot könsstympning, tvångsäktenskap eller misshandel som redan är förbjudna och som alltid är något negativt/används på ett negativt sätt utan ett plagg som väldigt, väldigt många kvinnor bär av religiösa skäl. Inte pga normalisering av ett "förtryckande plagg" pga hederskulturen, utan av _religiösa skäl_.

    Jag har inte skrivit att arbetet mot hedersförtryck skulle ha EN fråga, jag skriver att jag inte ser slöjan som relevant för arbetet som kan ske på så många olika sätt utan att man väljer att begränsa och straffa religiösa muslimer.


    Du har fel i att religiositet inte samspelar med HRV. Sekularitet är en faktor som motverkar, religiositet däremot, samverkar och även förstärker. Så att det inte skulle "spela roll om man är ateist", nä galet okunnigt av dig.

    Jag gav dig nyanser i de konsekvenser du gissade på. Jag skrev inte att alla skulle välkomna ett förbud i skolan.

    Religiösa skäl - religionen inkorporerar kvinnoförtryck. Det är den andra sidan av "friheten". Frågan är mer komplicerad än du vill hävda.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-28 22:04:48 följande:

    Folk som haft asylskäl åker på semester till sina hemländer.

    Du tror inte det bara är ta sin unge "på semester" och inte komma tillbaka?


    Stympningsresor, giftasresor och uppfostringsresor är inte heller ett nytt fenomen.
    #inteensamaldrigglömd
Svar på tråden Förbjuda slöja?