• Anonym (Kvinn­a)
    Tue 28 Jul 2020 10:59
    4206 visningar
    455 svar
    -7 +5
    455
    4206

    Förbjuda slöja?

    Jag läser inte bara på familjeliv utan alla sociala medier, att det finns människor som hävdar att slöja borde förbjudas i Sverige. Vissa av dem anser bara att ett förbud i grundskolan är bra, medan andra vill förbjuda det helt.

    Poängen är att man då tydligen ska bekämpa hedersförtryck/kvinnoförtryck genom att förtrycka tillbaka.

    Jag förstår om människor som inte står för kvinnors rättigheter tycker det. Men det som förvånar mig är att det oftast är folk som påstår sig stå för kvinnors rättigheter som tycker att detta är en bra idé.

    Hur tänker ni? Varför vill ni ta ifrån många kvinnors rätt till att själva bestämma över sina kroppar, baserat på den religion de tror på, för att NI inte tycker det är bra?

    Speciellt det här med ingen slöja i grundskolan är rätt sjuk. En 15-åring ska alltså få ligga om hon så vill, men att bestämma sig för att sätta på sig slöjan är hon för ung för. Då måste hon börja gymnasiet först. För att ta på sig en slöja på huvudet är en så mycket större sak än att sära på benen som kan innebära många konsekvenser en 15-åring inte många gånger tänker på.

    Förstår ni inte att man på detta sätt faktiskt isolerar kvinnor och tvingar dem att stanna hemma istället för att de ska ha möjlighet till att utbilda sig och arbeta som alla andra?

  • Svar på tråden Förbjuda slöja?
  • Anonym (Kvinn­a) Trådstartaren
    Tue 28 Jul 2020 11:58
    #6
    +1
    Pilsner skrev 2020-07-28 11:47:50 följande:

    Att förbjuda slöja vore ett steg mot ett friare liv för den femtedel av niondeklassarna som lever med hederskultur, och även ett steg mot jämställdhet i samhället.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/stort-oskuldskrav-bland-unga


    Artikeln du delade handlar om oskuldskrav som föräldrar har på sina barn. På vilket sätt minskar det om man förbjuder slöja (som väldigt många kvinnor faktiskt vill bära)? Kommer oskuldskraven försvinna?

    Hedersförtrycket som är kulturellt tar ingen hänsyn till slöja eller inte, tjejer vars föräldrar inte är religiösa men väldigt kulturella kan alltså fortfarande förtrycka utan slöja.

    Lösningen är, precis som det står i artikeln, att undervisa om detta förtryck. Inte förtrycka andra kvinnor för att vissa MÄN kan använda slöja i syfte att förtrycka.

    Jag tycker det låter jättekonstigt att ta upp jämställdhet, när man gång på gång vill straffa kvinnor för vad en del män gör.
  • Anonym (Kvinn­a) Trådstartaren
    Tue 28 Jul 2020 12:03
    #8
    -1 +1
    Anonym (Maryam) skrev 2020-07-28 11:49:56 följande:

    Tycker det känns så halvhjärtat på nåt sätt med folkk som vill förbjuda slöja och som motiverar det me att de vlil kämpa för tjejers och kvinnors rättigheeter, frihet osv, asså osar liksom verkligen att man vill kunna känan att "åååhh nu har vi förbudt slöja, wow va bra vi är", men jag tänker då att samtidigt man kan undra om de verkligen på riktigt helt innerligt ärligt vill göra mer än så, eller ifall om de nu lyckkas förnbjuda slöja, snarare istället kommer att sola sig i belåtenhet över dettA för aaallttid likksom, asså kan inte låta bli att undra

    Sen tycker jag d här med att förbjuda den typ av klädesplagg är ett rätt märkligt sätt att bekämpa problem på också, liksom ifall man tvingar tjejer att klä av ett plagg som de kanskk känner sig bekvämast med att ha på sig, riskerar man ju att göra så de här tjejer mår dåligt, och då SKAPAR man ju lika gärna problem ist!!

    Tycker även det är märkligt ifall folk säger att de vil kämpa för frihet och såntt, och sen samtidigt vill TVINGA folk attt klä av sig och flasha delar av sin kropp som de anser vara privat/intimt, föe tänker ju liksom at detta går inte ihop.


    Håller med, det går absolut inte ihop men det inser de inte.

    Dessutom förstår de inte att de redan förtryckta kvinnorna kommer isoleras, men ÄVEN kvinnor som själva vill bära slöjan. Är det verkligen värt det?
  • Anonym (Kvinn­a) Trådstartaren
    Tue 28 Jul 2020 12:20
    #14
    Anonym (ja) skrev 2020-07-28 12:10:17 följande:

    Ja, så småningom kommer det att försvinna. Normeringen.

    Bara för att lösningen inte är 100% perfekt från början så ska vi inte stoppa den från att implementeras.

    Destruktivt hedersförstryck (hedersmord, oskuldskultur, klansamhällen, religiös polis, barn- och kusingifte, klädregler för kyskhet) från medeltida ideologier passar inte in i ett modernt land.


    Du har rätt i att hedersförtryck inte hör hemma i ett modernt land. Religionsfrihet och rätt att utöva sin religion hör hemma i ett demokratiskt land, däremot.
  • Anonym (Kvinn­a) Trådstartaren
    Tue 28 Jul 2020 12:25
    #15
    Anonym (Inte hela problemet) skrev 2020-07-28 12:12:58 följande:

    Tyvärr glömmer man bort alla andra tjejer som lever under hedersförtryck inte ens är muslimer.

    Fadime Sahindals familj var inte muslimer, glöm inte det! Pelas pappa var emot islam.


    Stämmer!

    T.ex det som varit aktuellt den senaste tiden, iallafall i de tjejgrupper jag är med i på Facebook. Där har kvinnor från religionen Mandeism bett folk skriva på för att man ska bli av med oskuldskontrollerna som sker i Sverige och som sker regelbundet, som är väldigt förnedrande. Men av någon anledning är det alltid muslimer, muslimer och muslimer.
  • Anonym (Kvinn­a) Trådstartaren
    Tue 28 Jul 2020 12:34
    #19
    +2
    Pilsner skrev 2020-07-28 12:27:39 följande:

    Lagar handlar ofta om att hantera en minoritets misskötsel. Hade alla skött sig så hade vi inte behövt ha så mycket lagar. Dessa lagar kan ibland innebära en inskränkning av de skötsammas frihet.

    Vi har t.ex. Systembolag och åldersgränser för att skydda de som inte klarar av att hantera alkohol bra, och deras familjer. De flesta av oss skulle kunna handla en flaska vin på söndagen utan att det skulle spåra ur, men vi får ändå anpassa oss efter gällande lagstiftning.


    Du förstår inte.

    Slöja är något enbart kvinnor bär, du menar att detta ska förbjudas för att vissa män förtrycker. Det är alltså inte en minoritet av kvinnorna som missköter sig, utan män. Men det är kvinnorna du vill straffa.

    Din jämförelse hade varit mer rimlig såhär: Vissa män kan inte hantera alkohol, därför ska åldersgränser för enbart kvinnor existera. Vadå då, vi får väl anpassa oss?

    Sedan är det inte din rättighet för övrigt att få köpa alkohol i vanliga butiker under en viss ålder, däremot min rättighet ifall jag vill följa och utöva min religion och klä MIN KROPP med lite extra tyg.
  • Anonym (Kvinn­a) Trådstartaren
    Tue 28 Jul 2020 12:48
    #22
    +1
    Pilsner skrev 2020-07-28 12:37:36 följande:

    Du förstår inte vad jag skriver heller...

    Kort sammanfattat:

    För att skydda vissa begränsas andras möjligheter.


    Ok, men jag håller inte med dig iallafall.

    Hederskultur, som inte har med religion att göra, kommer varken minska eller försvinna om man förbjuder slöjan. Däremot skapar det andra problem.
  • Anonym (Kvinn­a) Trådstartaren
    Tue 28 Jul 2020 19:53
    #31
    +1
    pyssel skrev 2020-07-28 18:49:16 följande:

    Hur ska barn isoleras från skolplikten menar du?


    Nu svarade jag angående ett förbud allmänt och inte enbart för tjejer i grundskolan. Men just grundskolan kan jag tänka mig att det skulle bli mycket mer skolk för att man inte vill vara där utan sin slöja.
  • Anonym (Kvinn­a) Trådstartaren
    Tue 28 Jul 2020 21:05
    #35
    +2
    pyssel skrev 2020-07-28 20:56:46 följande:

    Socialen är ett rött skynke för familjer som utövar hedersförtryck - Tro mig, de vill inte ha den uppmärksamheten genom skolk. Det är min långa och professionella erfarenhet.


    Eller så tycker de att det inte längre går att bo i Sverige och tar med sitt barn till hemlandet. Är det ett bättre alternativ?

    Men återigen är hedersförtrycket ett kulturellt problem så även om flickorna får gå till skolan vid ett förbud så kommer de kontrolleras på andra sätt, eftersom slöjan här är en icke-fråga (hur många av de hedersmördade i Sverige bar på slöja?).

    Däremot kommer skolk vara en konsekvens ifall man förbjuder tjejer som faktiskt vill bära slöja. Vilket inte är så konstigt, varför gå till ett ställe varje dag där man inte ens har rätten att få utöva sin religion?
  • Anonym (Kvinn­a) Trådstartaren
    Tue 28 Jul 2020 22:02
    #39
    pyssel skrev 2020-07-28 21:35:07 följande:

    Hedersrelaterat våld och förtryck är en kombination av religion, kultur och geografi.

    Du spekulerar eller du vet? Då vet du säkert hur många flickor som med glädje tar stöd i lagar mot förtryck. Det finns även vh som tar samhällets hjälp mot stympning m.m, detta genom att hänvisa klanen till lagen och att vederbörande inte vill bli kriminell. Fast det de egentligen vill säga är att de varken vill sätta på barnen slöja, gifta bort eller stympa. De är själaglada över att de två sista är förbjudna och man kan "skylla" på det.

    Nej, återigen, arbete mot HRV är givetvis inte EN fråga. Hållningsskapande arbete handlar t.ex om huruvida religion är för privat utövning eller offentlig, och i så fall vilken grad av det ena eller andra. Barns ställning och rättigheter en annan, liksom HBTQ och jämställdhet. Vem, kunnig om HRV, har du träffat på som inte klarar av att diskutera hela hedersproblematiken och inte bara slöjan?

    Det finns förresten lite olika och intressanta uppföljningar och röster efter drygt 15 års förbud i offentliga skolor i Frankrike.

    Hedersvåld har definitivt utövats i fall där flickor och kvinnor vägrat eller tagit av slöja i Sverige.


    Hedersförtrycket är både kulturellt och geografiskt, absolut. Den gemensamma nämnaren är ofta geografin, därför spelar det ingen roll om personerna är ateister/tar starkt avstånd från religion, muslimer, kristna, subbis eller yazidier (sharfadin). Det blandas ihop med vilken religion/icke-religion och utgår från kulturen.

    Du menar alltså att först ska slöjan förbjudas så att utsatta kvinnor ska kunna "skylla" på det, sedan ska det även komma ännu fler begränsningar?

    Vad sägs om att istället lägga ned pengar och arbete på att hjälpa dessa kvinnor ur detta förtryck direkt på flera olika sätt istället för att begränsa massor med kvinnor på grund av ett fåtal som drabbas? Vi diskuterar inte förbud mot könsstympning, tvångsäktenskap eller misshandel som redan är förbjudna och som alltid är något negativt/används på ett negativt sätt utan ett plagg som väldigt, väldigt många kvinnor bär av religiösa skäl. Inte pga normalisering av ett "förtryckande plagg" pga hederskulturen, utan av _religiösa skäl_.

    Jag har inte skrivit att arbetet mot hedersförtryck skulle ha EN fråga, jag skriver att jag inte ser slöjan som relevant för arbetet som kan ske på så många olika sätt utan att man väljer att begränsa och straffa religiösa muslimer.
Svar på tråden Förbjuda slöja?