• Anonym (ja)
    Tue 28 Jul 2020 11:41
    4241 visningar
    455 svar
    -1 +3
    455
    4241

    Förbjuda slöja?

    Förbud: ja tack.

    Fungerar bra i Frankrike.

    Som det brukar låta i debatten om legalisering eller förbud av sexköp: det ger en normerande effekt.

  • Anonym (ja)
    Tue 28 Jul 2020 12:10
    #9
    -1
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-28 11:58:12 följande:
    Artikeln du delade handlar om oskuldskrav som föräldrar har på sina barn. På vilket sätt minskar det om man förbjuder slöja (som väldigt många kvinnor faktiskt vill bära)? Kommer oskuldskraven försvinna?
    Hedersförtrycket som är kulturellt tar ingen hänsyn till slöja eller inte, tjejer vars föräldrar inte är religiösa men väldigt kulturella kan alltså fortfarande förtrycka utan slöja.
    Lösningen är, precis som det står i artikeln, att undervisa om detta förtryck. Inte förtrycka andra kvinnor för att vissa MÄN kan använda slöja i syfte att förtrycka.

    Jag tycker det låter jättekonstigt att ta upp jämställdhet, när man gång på gång vill straffa kvinnor för vad en del män gör.
    Ja, så småningom kommer det att försvinna. Normeringen.

    Bara för att lösningen inte är 100% perfekt från början så ska vi inte stoppa den från att implementeras.

    Destruktivt hedersförstryck (hedersmord, oskuldskultur, klansamhällen, religiös polis, barn- och kusingifte, klädregler för kyskhet) från medeltida ideologier passar inte in i ett modernt land.
  • Anonym (ja)
    Wed 29 Jul 2020 09:57
    #83
    +1
    Anonym (Maryam) skrev 2020-07-28 12:18:13 följande:
    Men HUR har du tänkt att de problem nmed destruktivt hedersförtryck du nämner där ska kunna fixas genom att tvinga tjejer att klä av sig ett klädesplagg?

    Varför inte isåflal ist jobba med dem problemen på redigare sätt, som tillexempel genom att försöka sprida mer moderna och liberala värderingar genom undervisning, föredrag, väl gwnomarbetade integrationsprojekt etc, ist för at leka duktiga genom att skapa tvångsregler som i praktiken kommer riskera inenbära förnedrande avklädningstvång..??
    På samma sätt som svenska barn på 70-talet (när barnaga förbjöds) började säga ifrån: "Nej mamma, du får inte slå mig! Det säger lagen!" så kommer ett slöjförbud att göra att muslimska flickor i Sverige får lite mer mod att våga säga ifrån mot sina föräldrar när de försöker tvinga på dem slöjan: "Nej abu, det är olagligt!"

    Attityder förändras när något förbjuds. Men det tar tid.

    Precis som det fortfarande fanns föräldrar som menade att de visste bättre och fortsatte slå sina barn så kommer det att finnas muslimer som fortsatt anser att deras döttrars hår fortfarande måste döljas för att skydda släktens heder.

    Men det förändras. Med tiden.

    Effekterna av sådant här mäter du efter decennier.

    I Frankrike förbjöd man slöja i skolan år 2004. Där har man kunnat börja studera vad som sker.

    De som var emot varnade för att muslimska kvinnor och flickor skulle dra sig undan det franska samhället ännu mer. Precis som det argumenteras i den här tråden.

    I verkligheten blev det tvärtom.

    Det visade sig att den grupp muslimer som tänkte vägra skicka sina döttrar till skolan om de inte fick bära slöja var en väldigt liten grupp medan det fanns väldigt, väldigt många fler muslimska flickor som nu inte längre behövde lägga energi på att bråka med sina föräldrar om en slöja som de absolut inte ville ha. 

    Staten tvingade föräldrarna at skicka iväg sin dotter till skolan utan slöja och dottern kunde känna sig fri utan att behöva komma i konflikt med sina föräldrar och släkt. Istället tog staten den konflikten åt henne.

    Flickan mådde bättre. Skolresultaten blev bättre.
  • Anonym (ja)
    Wed 29 Jul 2020 10:04
    #84
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-28 12:20:27 följande:
    Du har rätt i att hedersförtryck inte hör hemma i ett modernt land. Religionsfrihet och rätt att utöva sin religion hör hemma i ett demokratiskt land, däremot.
    Bra att du håller med. Du ser att jag skriver om klädregler för kyskhet, va?

    Religionsfrihet är ett ord som många, främst muslimer, drar upp i tid och otid utan att egentligen förstå vad det betyder.

    Religionsfrihet innebär INTE rätten att gå klädd hur man vill, var man vill. Det innebär heller inte rätten att tvinga på sitt barn eller någon annan några specifika kläder.

    Barnet (eller frun, systern, kvinnan )HAR däremot rätt att avstå från sin släkts religion.

  • Anonym (ja)
    Wed 29 Jul 2020 10:13
    #85
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-28 21:05:09 följande:
    Eller så tycker de att det inte längre går att bo i Sverige och tar med sitt barn till hemlandet. Är det ett bättre alternativ?
    Men återigen är hedersförtrycket ett kulturellt problem så även om flickorna får gå till skolan vid ett förbud så kommer de kontrolleras på andra sätt, eftersom slöjan här är en icke-fråga (hur många av de hedersmördade i Sverige bar på slöja?).

    Däremot kommer skolk vara en konsekvens ifall man förbjuder tjejer som faktiskt vill bära slöja. Vilket inte är så konstigt, varför gå till ett ställe varje dag där man inte ens har rätten att få utöva sin religion?
    Om de vill flytta hem - vad är problemet med det?

    Nä, det kommer inte att skolkas. Samhället vinner och flickorna går till skolan utan slöja. Det visar erfarenheterna från Frankrike.
    pyssel skrev 2020-07-28 21:35:07 följande:
    Du spekulerar eller du vet? Då vet du säkert hur många flickor som med glädje tar stöd i lagar mot förtryck. Det finns även vh som tar samhällets hjälp mot stympning m.m, detta genom att hänvisa klanen till lagen och att vederbörande inte vill bli kriminell. Fast det de egentligen vill säga är att de varken vill sätta på barnen slöja, gifta bort eller stympa. De är själaglada över att de två sista är förbjudna och man kan "skylla" på det.

    .


    Vilket är exakt vad man ser i Frankrike. Muslimska kvinnor och flickor som använder lagen som "ursäkt" för att slippa göra något de inte vill men som släkten och "hedern" kräver av dem.
  • Anonym (ja)
    Wed 29 Jul 2020 12:43
    #93
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-29 12:35:05 följande:
    Det finns det säkert, det jag hävdar och hävdat är att religionen Islam inte har med dessa tankar att göra och inget som förespråkas, för hade det gjort det så hade muslimer som grupp/troende upplevt samma sak, men det gör man inte eftersom det skiljer sig beroende på kultur och område. För övrigt i Mellanöstern anses mannen (inte alltid men det är inte ovanligt) som den försörjningspliktiga oavsett religion, även om det finns många kvinnor, både muslimer och icke-muslimer som arbetar. Går alltså inte att skylla detta på mannens försörjningsplikt inom Islam.
    Om islam inte har någonting med detta hedersförstryck att göra, som du skriver, då kan det ju inte vara några religiösa problem med att förbjuda slöjan, eller hur?
  • Anonym (ja)
    Wed 29 Jul 2020 12:57
    #97
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-29 12:47:50 följande:
    Eftersom slöjan är just religiös så finns det problem, jo.
    Har inget emot att något kulturellt förbjuds, men när det kommer till religion i ett land med religionsfrihet så är det en riktigt dum idé. Slöjan har inget med hedersförtrycket som sker att göra, vilket jag skrivit hela tiden.
    Fast du var ju överens om att "klädregler för kyskhet" ingick i hedersförtrycket du inte ville ha så då måste ju slöjan bort eftersom dess funktion är att dölja håret så att mannen inte skall bli galen av kåthet.
  • Anonym (ja)
    Wed 29 Jul 2020 12:58
    #98
    Emstahsa skrev 2020-07-29 12:53:26 följande:
    Det är ju inte bara muslimer som haft eller har slöja..
    Alla som HAFT slöja är ju inget problem längre.

    Av de som har slöja är muslimer den överlägset största gruppen. Därav kopplingen.
  • Anonym (ja)
    Wed 29 Jul 2020 13:07
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-29 13:03:11 följande:
    Det har jag inte gjort? Jag har inte skrivit det iallafall.
    Att jag citerar dig och håller med om en viss del (minns inte ens vad) så innebär det inte att jag håller med om resten.
    Du höll med om att hedersförstryck var dålilgt och jag hade ett antal exempel på sådant. Som klädesregler för kyskhet.

    Men just den delen av hedersförtrycket accepterar du då? Den del där dotterns hår måste döljas för att bevara släktens heder.
  • Anonym (ja)
    Wed 29 Jul 2020 13:08
    Emstahsa skrev 2020-07-29 13:06:14 följande:
    Det kö.mer vara ohållbart i vart fall.
     Vad kommer att vara ohållbart? Förbud mot slöja?

    Fungerar fin-fint i Frankrike, som jag skrivt om ovan.
Svar på tråden Förbjuda slöja?