• Anonym (Kvinna)

    Förbjuda slöja?

    Jag läser inte bara på familjeliv utan alla sociala medier, att det finns människor som hävdar att slöja borde förbjudas i Sverige. Vissa av dem anser bara att ett förbud i grundskolan är bra, medan andra vill förbjuda det helt.

    Poängen är att man då tydligen ska bekämpa hedersförtryck/kvinnoförtryck genom att förtrycka tillbaka.

    Jag förstår om människor som inte står för kvinnors rättigheter tycker det. Men det som förvånar mig är att det oftast är folk som påstår sig stå för kvinnors rättigheter som tycker att detta är en bra idé.

    Hur tänker ni? Varför vill ni ta ifrån många kvinnors rätt till att själva bestämma över sina kroppar, baserat på den religion de tror på, för att NI inte tycker det är bra?

    Speciellt det här med ingen slöja i grundskolan är rätt sjuk. En 15-åring ska alltså få ligga om hon så vill, men att bestämma sig för att sätta på sig slöjan är hon för ung för. Då måste hon börja gymnasiet först. För att ta på sig en slöja på huvudet är en så mycket större sak än att sära på benen som kan innebära många konsekvenser en 15-åring inte många gånger tänker på.

    Förstår ni inte att man på detta sätt faktiskt isolerar kvinnor och tvingar dem att stanna hemma istället för att de ska ha möjlighet till att utbilda sig och arbeta som alla andra?

  • Svar på tråden Förbjuda slöja?
  • Anonym (Kvinna)
    Pilsner skrev 2020-07-28 12:37:36 följande:

    Du förstår inte vad jag skriver heller...

    Kort sammanfattat:

    För att skydda vissa begränsas andras möjligheter.


    Ok, men jag håller inte med dig iallafall.

    Hederskultur, som inte har med religion att göra, kommer varken minska eller försvinna om man förbjuder slöjan. Däremot skapar det andra problem.
  • Anonym (Religionsfritt överallt)

    Religionsfriheten vi har i Sverige är något varje invandrare ska få som förhållningsregler i sitt medlemskap och sitt uppehälle här. Hedersförtryck är olagligt här och ska bestraffas hårt. Men som någon skrev i tråden så är det hedersutövarna (männen främst) i deras kultur som måste straffas eftersom är de som kontrollerar sina döttrar med järnhand. Sen hör slöja inte hemma i arbetsliv, skolor, politik osv, heller inte i den offentliga bilden i ett jämställt samhälle, men rätten att ha på sig vad man vill på sin fritid bör ju så klart uppmuntras.

    Vi i Sverige måst bli extremt mycket hårdare och tydligare med att värna om vårt religionsfria samhälle, genom att hålla olika former av  islam, judendom och andra extrema former av religionsutövande borta från statsbilden och vår kultur. Tror tyvärr redan det är för sent. Är det någonstans Sveriges slapphet blir tydlig är det i den muslimska utbredningen som sker framför våra ögon so får vårt samhälle att bli hotfullt och kännas främmande.

  • Anonym (Ställ krav.)

    Jag är helt emot hur religionsutövning i vårt samhälle ska få praktiseras utan några som helst motkrav från staten. Det är otroligt skrämmande och särskilt när vi har en feministisk regering att detta fortfarande tillåts fortskrida under religionsfrihetens täckmantel verka för fortsatt ojämställdhet, och bristande respekt för alla människors lika värde.

    Alla religiösa församlingar som vill utöva sin religion här:

    * Ska vara HBTQ-certifierade. Ingen församling ska få könsbestämma personer som vill delta i bönestunder/gudstjänster. 

    * Ska ha jämsställdhetsplaner för att alla ska kunna få samma möjligheter att få t ex predika/leda bönestunder på lika villkor.

    * I dag är barnkonventionen lag och det innebär respektera barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Hur ska det kunna ske om det tillåts finnas med statligt finansierade religiösa friskolor?

    * Varför tillåta klockringningar/böneutrop i vårt gemensamma samhällsrum? Från början var det en metod (teknik) för att påkalla uppmärksamhet till att nu är det gudstjänst etc. Men idag finns annan teknik. De kan skicka sms/mail till de som vill veta att det är dags att be nu! Böneutrop t ex: Det fanns inte högtalare när Mohammed levde, alltså så kan religion förändras.

    Finns ingen anledning myndiga människor ska förbjudas använda slöja i privata sammanhang eller för all del i arbetssammanhang så länge det inte hindrar eller diskriminerar någon.

    Finns det fler som börjar resonera som mig?

  • pyssel
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-28 12:03:29 följande:

    Håller med, det går absolut inte ihop men det inser de inte.

    Dessutom förstår de inte att de redan förtryckta kvinnorna kommer isoleras, men ÄVEN kvinnor som själva vill bära slöjan. Är det verkligen värt det?


    Hur ska barn isoleras från skolplikten menar du?
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Inte hela problemet) skrev 2020-07-28 12:12:58 följande:

    Tyvärr glömmer man bort alla andra tjejer som lever under hedersförtryck inte ens är muslimer.

    Fadime Sahindals familj var inte muslimer, glöm inte det! Pelas pappa var emot islam.


    Insatta glömmer ingenting.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Maryam) skrev 2020-07-28 12:18:13 följande:

    Men HUR har du tänkt att de problem nmed destruktivt hedersförtryck du nämner där ska kunna fixas genom att tvinga tjejer att klä av sig ett klädesplagg?

    Varför inte isåflal ist jobba med dem problemen på redigare sätt, som tillexempel genom att försöka sprida mer moderna och liberala värderingar genom undervisning, föredrag, väl gwnomarbetade integrationsprojekt etc, ist för at leka duktiga genom att skapa tvångsregler som i praktiken kommer riskera inenbära förnedrande avklädningstvång..??


    Vill du diskutera seriöst så kan du ju lägga ner dina egna hittepå-motiv. Brukar du själv leka duktig, eftersom det verkar vara ett motiv som ligger dig varmt om hjärtat? Gör du det just nu? F.ö så utesluter inte det ena det andra när det gäller hållningsskapande arbete och att lämna religiösa symboler utanför skola och förskola.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Inte hela problemet) skrev 2020-07-28 12:39:58 följande:

    Finns så många andra från osynliga " kulturer" som gifts bort. Vet många unga tjejer med romsk bakgrund som gifta bort, knappt 15år. Inför svenska myndigheter och andra kallar de "sambos". Varför har man inte rättvist alla under lupp, hör enbart om islam fast problemet är drakoniskt större än så.


    Det beror på om du har örat riktat mot IFO och rättssystemet eller ligger och lipar med örat mot forum fulla av främlingsfientligt dravel.
    #inteensamaldrigglömd
  • Anonym ((R)ationell)
    Anonym (Inte hela problemet) skrev 2020-07-28 12:39:58 följande:

     


    Det verkar som att du om och om igen försöker avleda uppmärksamheten genom att påpeka att det finns brister även på andra håll. Visst finns det det. Men det rationella är att koncentrera sig på åtgärder där problemet är som störst och ta itu med det andra sedan.

  • Anonym (Religionsfritt överallt)
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-28 12:48:02 följande:
    Ok, men jag håller inte med dig iallafall.

    Hederskultur, som inte har med religion att göra, kommer varken minska eller försvinna om man förbjuder slöjan. Däremot skapar det andra problem.
    Säkert sant men slöjan är deras symbol för ojämnställdhet och att kvinnors frihet är värda mindre än mannens. Deprimerande och skrämmande plagg som inte hör hemma i Sverige. Dessutom skapar det orättvisor eftersom inga andra huvudbonader tillåts inomhus eller vid strikt klädkod som på de flesta kontor, varuhus, vården osv.
  • Anonym (Kvinna)
    pyssel skrev 2020-07-28 18:49:16 följande:

    Hur ska barn isoleras från skolplikten menar du?


    Nu svarade jag angående ett förbud allmänt och inte enbart för tjejer i grundskolan. Men just grundskolan kan jag tänka mig att det skulle bli mycket mer skolk för att man inte vill vara där utan sin slöja.
Svar på tråden Förbjuda slöja?