• Anonym (Feminist ja visst)

    Jag är feminist, fråga vad du vill

    Jag är inte en "feminazi" utan som de flesta feminister, en helt vanlig person som tycker att män och kvinnor borde kunna leva på lika villkor, och jag hoppas att det kan bli så en dag. Alla feminister är inte likadana men har du några frågor så ska jag försöka besvara dem, utifrån mitt perspektiv :) Försök hålla en trevlig ton bara.

  • Svar på tråden Jag är feminist, fråga vad du vill
  • Anonym (Ecco Homo)

    Hej.
    Om man har problem med att män o kvinnor skall ha ett jämställt liv/förhållande, tja då bör man inte kalla sig för feminist.

    Om hen däremot faktiskt tycker att vi ska leva jämställt och jämlikt oavsett om vi har en snopp eller snippa, så förstår jag inte varför hen inte kan kalla sig för feminist.

    En del har gjort detta till en höger/vänsterpolitisk fråga, och har därför svårt att använda detta epitet för sin egen person, om hen har en mer högerpolitisk grundsyn, då det oftast är just personer med en mer vänsterorienterad grundsyn, vilka historiskt och idag strävat för ett jämställt  och jämlikt samhälle.

    Ordet feminazer som nyss plitades ned av en person i detta forum och tråd,(med ett syftande på de främsta förkämparna bland kvinnor i dessa frågor),visar på problemet med oss mäns motstånd mot lika villkor för snoppar o snippor, pga det faktum att även vi här i Sverige har en lång väg att gå innan vi kan betrakta oss som värda lika mycket.

    Vad i likheten mellan feminismens förkämpar och nazister skulle ligga i, är för mig helt omöjligt att förstå, utan handlar mest om ett demoniserande av framför allt kvinnor som står upp och inte räds den viktiga kampen för kvinnors rätt till lika villkor.

    OBS! för sakens skull...det handlar inte om att exakt i detalj dela på alla förekommande sysslor och ansvar i ett förhållande, ty det ansvarar vi tillsammans för hur vi delar på det.

    När vi kommer till familjens ekonomi, så borde det vara självklart att  den ingående summan pengar från båda parter, också tillhör båda parter lika att fördela utifrån de gemensamma utgifterna, och i ett ev sparande, samt att den som tjänar mest, pytsar in en del av inkomsten till partnerns framtida pension.

    Förutom arbetsfördelningen i förhållandet som oftast skevar till mannens fördel,
    (kvinnor utför ca 45 min mer arbete/dag än mannen av de eg gemensamma arbetsuppgifterna), så är ofta utjämningen av de ekonomiska förutsättningarna, där den med högst inkomst(oftast män), ett problem.
    Om kvinnan dessutom tar ut det mesta av föräldraledigheten, samt vabbar oftare, så sker ytterligare ett ekonomiskt tapp i nuet och i underlaget till den framtida pensionen.
    Dessutom kan det bli riktigt illa vid en skilsmässa/separation för kvinnan som då står med ett ofta lågt betalt deltidsarbete och en framtida mycket låg pension, medans mannen flyter på som vanligt. kram

  • Anonym (Garberoben)

    Jag har alltid varit skeptisk till feminism och att det skulle finnas orättvisor mellan könen i Sverige idag. När jag började läsa en utbildning på universitetet så kom jag in på ämnet och började läsa och förstå. Det inte längre om lagar och rättigheter från staten utan om sociala normer och påtryckningar som orsakar problem i Sverige. Att kvinnor vallas i en fåra och män i en annan från födseln. En viss överlappning är tillåten men sen blir det jobbigt för individer som är normbrytande.

    Jag tycker att du uttrycker dig väldigt väl och har ett enormt tålamod i den här tråden även om jag inte håller med om allt.

    Har du någon litteratur att tipsa om? Eller aktiva feminister att följa som inte är feminazis?

    Vad har du för tankar om Instagramkontot "mansbebisar"? Jag följer det och det har hjälpt mig mycket att inse att mannen jag var gift med var ett hopplöst fall. Samtidigt tycker jag att tonen kan bli toxisk där det bara handlar om att allt alltid är mäns fel.

    Vad tycker du om kritiken från ickevita kvinnor om att feminism ofta bara fokuserar på vita kvinnors orättvisor? Vad tänker du kring intersektionalitet?

    Tappar du hoppet ibland? När du ser att så många derailar, missförstår med flit, inte bryr sig eller avfärdar problemen du ser och vill prata om?

  • KlantSmurfen
    Anonym (Feminist ja visst) skrev 2020-07-30 09:31:10 följande: #58
    KlantSmurfen skrev 2020-07-30 09:24:39 följande:
    Tror du på det själv?
    När det gäller psykisk och fysisk misshandel mot barn ligger inte kvinnor så långt efter, vilka uttalanden tror du det beror på?
    Det är inte en fråga om att tro, det är bevisad statistisk som finns en kort googling bort om man vill veta mer. Det är ett faktum, som de flesta borde veta vid det här laget, att män är överrepresenterade inom kriminalitet som helhet och våldsamma brott i synnerhet. Anledningen till att kvinnor står bakom flest fall av barnmisshandel har inte med olika uttalanden kring kön att göra utan det enkla faktum att kvinnor är de som är mer hemma med barnen. Om män hade varit hemma i samma utsträckning hade det istället varit män som hade stått även för den typen av brott.
    " Det är inte en fråga om att tro, det är bevisad statistisk som finns en kort googling bort "
    Vad du säger om statistisk säget inget men "googla själv" brukar säga en hel del.
    Jag tror det är bättre om du länkar till forskning om uttalanden kring kön.

    " Anledningen till att kvinnor står bakom flest fall av barnmisshandel har inte med olika uttalanden kring kön att göra utan det enkla faktum att kvinnor är de som är mer hemma med barnen "
    Har du en förklaring till varför män är våldsamma och en helt annan för kvinnor?

    Jag har missat studien/studierna som säger att kvinnor står bakom flest fall av barnmisshandel, vill du länka?

    " Det är ett faktum, som de flesta borde veta vid det här laget, att män är överrepresenterade inom kriminalitet som helhet och våldsamma brott i synnerhet "
    Har kriminalvården tagit del av forskningen om "uttalanden kring kön"?
    Det skulle kanske skulle hjälpa vid rehabilitering om de våldsamma männen fick bättre ordförråd.

    Jag har läst lite själv om andra saker...
    KlantSmurfen skrev 2020-05-03 14:31:23 följande: #187
    En procent av befolkningen ansvariga för 63 procent av våldsbrottsdomarna - Göteborgs universitet
     
    Terrie Moffitt's developmental theory of crime | Psychology Wiki

    T.E. Moffitt's research works | Duke University, North Carolina (DU) and other places - ResearchGate


    2013-267 Orsaker till kriminalitet - Kriminalvården

    impact of neighbourhood deprivation on adolescent violent criminality and substance misuse: A longitudinal, quasi-experimental study of the total Swedish population | International Journal of Epidemiology | Oxford Academic

    Tänk om kriminalitet sitter i generna?
    kit.se/2017/06/16/88686/del-3-tank-om-det-sitter-i-generna/ Våld i nära relationer - Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) - Uppsala universitet
    Mäns utsatthet för våld i nära relationer - Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) - Uppsala universitet
    Män som våldtäktsoffer - Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) - Uppsala universitet
    Utökat uppdrag våld i samkönade relationer - Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) - Uppsala universitet
    VÅLD MOT BARN 2016

    I en undersökning genomförd av Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK), där ett mycket stort urval av kvinnor och män i åldern 18-74 år ingick, rapporterade drygt 15 procent av kvinnorna att de i barndomen blivit utsatta för fysisk misshandel (inklusive hot om våld) av sin pappa och 12 procent av sin mamma. Av männen rapporterade 19 procent att de blivit utsatta för fysisk misshandel av sin pappa och åtta procent av sin mamma. Två procent av kvinnorna och en halv procent av männen rapporterade att de hade blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp av sin pappa, styvpappa eller mammans sambo/särbo under barndomen. Erfarenheter av att under uppväxttiden ha sett eller hört våld mellan föräldrarna rapporterades av 15 procent kvinnor och 13 procent män (Heimer, Andersson, & Lucas, 2014 

    www.allmannabarnhuset.se/wp-content/uploads/2017/08/Vald_mot_barn_2016-en-_nationell_kartlaggning.pdf
    Våld i nära relationer är inte en könsfråga - nyheter24

    Kunskaper att låta oss vägledas av saknas inte i ämnet. I det som kommit att kallas PARTNER ABUSE STATE OF KNOWLEDGE PROJECT (PASK), världens största forskningsdatabas rörande just relationsvåld, sammanfattas inte mindre än 1700 stycken vetenskapliga rapporter i ämnet våld i nära relation. I stort sett samtliga skiljer sig i sina slutsatser från den trötta könsmaktsanalys som regeringen återigen fick presenterad för sig.

    När en sådan ansenlig mängd forskning solideras framträder tydliga och intressanta mönster. Ett är att våld inom familjen, snarare än att vara könsbundet, tycks vara ett ärftligt generationsproblem. Att då fortsätta blunda för skadorna på de barn som idag utsätts för våld är ett enormt samhälleligt svek. Vi dömer dem därmed att upprepa de mönster de lärt sig av sina föräldrar och i förlängningen hela vårt samhälle att fortsätta dras med enorma kostnader både i pengar och personligt lidande.

    nyheter24.se/debatt/801568-eva-solberg-moderaterna-vald-i-nara-relationer-ar-inte-en-konsfraga
    domesticviolenceresearch.org/domestic-violence-facts-and-statistics-at-a-glance/
    domesticviolenceresearch.org/17-full-pask-manuscripts-and-tables-of-summarized-studies/
  • Anonym (Frågor)

    Så du vill att det ska vara jämställt för alla saker i samhället eller bara där kvinnor missgynnas?

    Tycker du män är skyldiga att ge orgasm på kvinnornas villkor? (kvinnliga orgasmglappet)

    Om en man skulle klaga på att han bara får orgasm bara genom analsex, ska då kvinnan ställa upp för att det ska vara ömsesidigt sex?

  • KlantSmurfen
    Anonym (Garberoben) skrev 2020-07-30 14:51:29 följande: #82

    Jag har alltid varit skeptisk till feminism och att det skulle finnas orättvisor mellan könen i Sverige idag. När jag började läsa en utbildning på universitetet så kom jag in på ämnet och började läsa och förstå. Det inte längre om lagar och rättigheter från staten utan om sociala normer och påtryckningar som orsakar problem i Sverige. Att kvinnor vallas i en fåra och män i en annan från födseln. En viss överlappning är tillåten men sen blir det jobbigt för individer som är normbrytande.

    Jag tycker att du uttrycker dig väldigt väl och har ett enormt tålamod i den här tråden även om jag inte håller med om allt.

    Har du någon litteratur att tipsa om? Eller aktiva feminister att följa som inte är feminazis?

    Vad har du för tankar om Instagramkontot "mansbebisar"? Jag följer det och det har hjälpt mig mycket att inse att mannen jag var gift med var ett hopplöst fall. Samtidigt tycker jag att tonen kan bli toxisk där det bara handlar om att allt alltid är mäns fel.

    Vad tycker du om kritiken från ickevita kvinnor om att feminism ofta bara fokuserar på vita kvinnors orättvisor? Vad tänker du kring intersektionalitet?

    Tappar du hoppet ibland? När du ser att så många derailar, missförstår med flit, inte bryr sig eller avfärdar problemen du ser och vill prata om?



    511%2Bb1IyTBL._AC_SY400_.jpg

    www.amazon.com/Who-Stole-Feminism-Women-Betrayed/dp/0684801566
  • Anonym (Tänkvärt)

    Varför är svenska feminister så undfallande mot hur islam behandlar och förtrycker kvinnor? En slags beröringsskräck som ibland tar sig pinsamma uttryck t.ex inom vår feministiska regering.

  • farman

    Varför tar ni inte ordentligt avstånd från hederskultur?
    Utan bara fördömer vita  mäns våld som inte ens finns i vår kultur eller kristendom?
    Mig veterligt förekommer inte bortgifte eller stening hos svenska män.
    Medans den oerhört grymma hederskulturen hos invandrare in fördöms.

  • nihka
    Anonym (Frågor) skrev 2020-07-30 15:59:02 följande:

    Så du vill att det ska vara jämställt för alla saker i samhället eller bara där kvinnor missgynnas?

    Tycker du män är skyldiga att ge orgasm på kvinnornas villkor? (kvinnliga orgasmglappet)

    Om en man skulle klaga på att han bara får orgasm bara genom analsex, ska då kvinnan ställa upp för att det ska vara ömsesidigt sex?


    Jag tycker absolut att man kan ge mannen analsex om han bara får orgasm genom analsex, antingen genom att be en manlig vän att hoppa in eller med en strap on.
  • nihka
    Anonym (Feminist ja visst) skrev 2020-07-29 08:57:47 följande:

    Jag är inte en "feminazi" utan som de flesta feminister, en helt vanlig person som tycker att män och kvinnor borde kunna leva på lika villkor, och jag hoppas att det kan bli så en dag. Alla feminister är inte likadana men har du några frågor så ska jag försöka besvara dem, utifrån mitt perspektiv :) Försök hålla en trevlig ton bara.


    Jag är inte feminist eftersom jag inte särskilt vill att kvinnor ska bli jämställda män utan vill att alla bara ska vara jämställda. Jag förstår ändå tanken att särskilt prioritera områden där kvinnor släpar efter män eftersom det traditionellt varit där det största glappet funnits, men hur ser du exempelvis på områden där män släpar efter kvinnor?
  • farman
    farman skrev 2020-07-30 16:30:58 följande:

    Varför tar ni inte ordentligt avstånd från hederskultur?
    Utan bara fördömer vita  mäns våld som inte ens finns i vår kultur eller kristendom?
    Mig veterligt förekommer inte bortgifte eller stening hos svenska män.
    Medans den oerhört grymma hederskulturen hos invandrare in fördömshttps://www.vlt.se/artikel/sakine-madon-det-ar-vansterpartiet-som-misstankliggor-dem-som-kampar-mot-hederskultur


Svar på tråden Jag är feminist, fråga vad du vill