• Anonym (Hjälp)

    Hjälp mig att hjälpa min vän (vars barn har kraftig övervikt)

    Snälla, hjälp mig!

    Min bästa vän har ett barn på 11 år. Barnet var smal, pigg, glad och aktiv upp till ungefär 9-års ålder.

    Strax innan hade barnet börjat lägga på sig lite vikt, men inget onormalt (bortsett från att det ÄR onormalt att barn i 6-8 års åldern blir tjocka).

    Detta var ett resultat av extremt mycket stillasittande, främst framför TV/platta, samt ett extremt intag av sockrig och fet mat.

    Idag mår barnet dåligt över sin vikt, men mamman förstår inte det. Hon förstår inte att barnet är lättretlig, småelak, totalt ointresserad av allt, vägrar bada, osv pga vikten. Hon SER det inte!

    Jag vet dock att så är fallet pga att hennes barn nämnt detta för mitt barn ett flertal ggr. Senast nu i början av sommaren när de skulle bada och hennes barn vägrade.

    Jag har gjort allt känns det som. Bjudit på mat som vi äter, givit recpet på de få maträtter av mina som hennes barn ätit och tyckt om, påpekat försiktigt om övervikt men aldrig nämnt hennes barn i exemplet utan alltid refererat till någon annan i hopp om att hon ska lägga ihop ett och ett.

    Men allt hon säger är att barnet äter knappt så hon är glad att barnet iaf får i sig glass, bullar och hamburgare.

    Barnet utsätts för mobbing i skolan, riskerar icke godkänt i gymnastik pga att barnet ej kan simma och även vägrar vara med på simlektionerna med skolan, riskerar andra hälsoproblem, känns som att barnet är less på livet (vid 11 års ålder), osv.

    Jag blir bara så ledsen! Främst för barnets skull men också pga min kompis tafatta ageranden.

    Hon hotar ofta med att gör du inte si och så, så slänger jag surfplattan. Tomma hot, för hon tar inte ens bort den från barnet.

    Jag har tipsat om massa olika glassar, godsaker och annat som inte innehåller socker, tipsat om mat som påminner om mat barnet gillar, fast i nyttigare versaler. Föreslagit promenader, att barnet följer med mitt barn på mitt barns träningar - jag har försökt ALLT känns det som! Jag har inga fler idéer.

    Skolan har också sagt till. Skolhälsovården har skickat barnet till dietist men dit gick dom inte ens. Mamman säger att det är pga den händelsen som hennes barn numera känner sig tjock och värdelös. Men så är det inte! Barnet har uttryckt flera ggr innan detta, att barnet mår dåligt över sin kropp - inte minst för mitt barn (glömde säga att dom är jämnåriga och bor grannar, men går inte i samma skola. De har känt varandra sedan dom föddes).

    Snälla, hjälp mig att hjälpa min vän! Framförallt hennes fina barn som var så pigg och glad på livet förut! Snälla!!!

  • Svar på tråden Hjälp mig att hjälpa min vän (vars barn har kraftig övervikt)
  • Anonym (Hjälp)

    Enligt skolsköterskan har barnet fetma. De kollar BMI på skolan (även på mitt barns skola).

  • Anonym (Anonym)
    Anonym (Hjälp) skrev 2020-07-29 13:26:09 följande:

    Enligt skolsköterskan har barnet fetma. De kollar BMI på skolan (även på mitt barns skola).


    Så bra, då vet du ju det. Konstigt då att mamman inte hörde det ordet.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (Anonym) skrev 2020-07-29 13:28:00 följande:

    Så bra, då vet du ju det. Konstigt då att mamman inte hörde det ordet.


    Det gjorde hon och säger att det är pga skolsköterskan som barnet nu känner sig fet och misslyckad pga att SS sa fetma och remitterade till dietist.
  • Skogssport
    Anonym (Hjälp) skrev 2020-07-29 13:27:35 följande:

    www.bmiraknare.nu/bmi-barn/

    23.73 i BMI med siffrorna från februari = fetma.


    Blir kraftig övervikt tjej och fetma kille. Antar att det är en kille då?
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (Hjälp) skrev 2020-07-29 13:29:37 följande:
    Det gjorde hon och säger att det är pga skolsköterskan som barnet nu känner sig fet och misslyckad pga att SS sa fetma och remitterade till dietist.
    Och ändå ser hon inte att dottern är kraftig? Ja, var och en sköter ju sina barn som de tror är bäst så enligt din kompis gör hon inget fel.
  • Anonym (Anonym)

    Du kan ju prata direkt med dottern istället, berätta för henne hur man äter på ett bra sätt, att hon ska låta bli godis och chips osv.

  • Vildbi

    Blir så sjukt arg när jag läser om små barn med övervikt eller fetma! Eller ser barnen ute för den delen. Jävla föräldrar, rent utsagt!

  • Vildbi

    I min värld är det lika illa som att se ett blåslaget barn. Det är misshandel att göda sitt barn så att barnet får fetma!

  • Anonym (nonym)

    Jag fattar faktiskt inte, hur kan folk INTE veta vad som leder till övervikt?? Har en bekant till en bekant som har en elvaårig pojke med fetma. De äter godis varje dag, snacks och glass också, väldigt lite "riktig" mat, och pojken gör inga aktiviteter utan sitter bara och spelar. Det måste ju ändå höra till allmänbildningen att den kosten inte är bra??

Svar på tråden Hjälp mig att hjälpa min vän (vars barn har kraftig övervikt)