• Anonym (.)

    Sur på min pojkvän. Han förstår mig inte.

    Jag och min pojkvän ses bara på helger, på grund av distansen och jobb/studier vilket gör att jag vill prioritera vår tid tillsammans när vi väl ses. Jag åker till honom på fredag och åker hem söndag på kvällen. Oftast är det jag som åker till honom för att han har bättre boendesituation än mig.

    Förra helgen så skulle vi ses, som vanligt, så efter jobbet på fredag åkte jag till honom och längtade efter honom. När jag kommer dit så umgås vi ett tag, sedan säger han att han har lovat sin vän att han ska hjälpa honom att bygga på sitt hus (han håller på att renovera osv). Jag säger ?Okej men hur länge tar det då?? Han säger max två timmar. Jag tycker inte att det låter så farligt, så visst. Han åker iväg och jag väntar hemma hos honom på kvällen. Efter ett tag skriver han att det kommer att ta någon timme till och det slutar med att han är där i lite över fyra timmar totalt. Spendera alltså fredagskvällen ensam och när han kom hem var det i princip bara att gå och lägga sig. Hade ju jobbat så orkade inte vara uppe så länge heller.

    Blev lite sur på honom men jag släppte det och tänkte att vi har ju hela lördagen tillsammans och typ halva söndagen. Lördagen börjar bra. På dagen går han och tränar, men sedan visar det sig att han ska hjälpa sin syster att flytta. Jag blir lite less när han säger detta och jag säger då till honom att om jag visste att det skulle bli såhär så hade jag inte kommit. Han säger att han fattar det men att han vill hjälpa till. Han lovar mig att inte vara borta så länge men än en gång slutar det med att han är där i flera timmar. Fick äta middag ensam och sitta själv i hans lägenhet och glo på tv, vilket inte var jätteroligt...

    Söndagen åkte jag hem på kvällen och jag var väldigt upprörd efter detta. Jag sa till honom att jag tycker att hans beteende är respektlöst och att det är väldigt elakt av honom att låta mig sitta ensam i hans lägenhet medan han gör annat halva helgen. Sa till honom att för mig är det viktigt att vi prioriterar varandra när vi väl ses, eftersom att vi bara ses på helgerna. Han blev sur när jag sa det här och han tolkade det som att jag inte tycker att han ska hjälpa andra när de behöver hjälp.

    Vi tjafsar inte längre men det är fortfarande en sur stämning. Jag ska dit imorgon så jag hoppas verkligen inte att han gör om samma sak då. Han har lovat att han inte ska åka iväg någonstans nu när jag kommer, men jag känner mig fortfarande sur för jag har inte ens fått en ursäkt och han förstår mig verkligen inte i det här.

    Vad tycker ni? Är det jag som är helt ute och cyklar eller gjorde han faktiskt fel? Det är väl inte konstigt att jag blev upprörd?

  • Svar på tråden Sur på min pojkvän. Han förstår mig inte.
  • sextiotalist
    Anonym (. 2) skrev 2020-08-01 09:51:55 följande:

    Läs det jag skriver, tack.

    Jag har tom markerat så att du skulle ha lätt att förstå. Men klart att du inte förstår när du inte läser.


    Förstår fortfarande inte skillnaden. Ja, någon gång kunde vi träffas under veckan. Men precis som ts så var det mest under helgerna och mycket sällan hela helgen och lägg till, han hade barn och intressen som gjorde att vi, även när vi träffades, så var jag inte 100% I fokus.

    Dessutom var vi båda mycket på resande fot.

    Vi träffades nog mer sällan än ts sin sambo.

    Skillnaden är väl att ingen av oss varken krävde eller förväntade oss att vi skulle leva i en kokong när vi träffades
  • Anonym (H)

    Han är ute och cyklar. Har ni redan gjort upp planer för helgen så kan han såklart både snickra och agera flytthjälp, men får då prata med dig om det innan han lovar bort sig och se om det går att hitta en lösning, att du får följa med och vara behjälplig om du hellre gör det än väntar känns ju som den självklara lösningen. Om han redan hade lovat bort sig under helgen när ni bestämde att du skulle hälsa på så är det ju så, men då är det minsta man kan begära att han meddelar det så du kan välja, eller försöker att inkludera dig i de andra planerna.

    En gång är ingen gång, men händer det upprepat så hade jag valt bort att åka dit, oavsett boendesituation utan krävt att eftersom han inte klarar av att planera en helg på ett vettigt sätt så får han komma till mig när han har tid.

  • Anonym (. 2)
    sextiotalist skrev 2020-08-01 10:02:11 följande:
    Förstår fortfarande inte skillnaden. Ja, någon gång kunde vi träffas under veckan. Men precis som ts så var det mest under helgerna och mycket sällan hela helgen och lägg till, han hade barn och intressen som gjorde att vi, även när vi träffades, så var jag inte 100% I fokus.
    Dessutom var vi båda mycket på resande fot.
    Vi träffades nog mer sällan än ts sin sambo.
    Skillnaden är väl att ingen av oss varken krävde eller förväntade oss att vi skulle leva i en kokong när vi träffades
    Nä, jag förstår att du inte förstår, det är mycket tydligt.
    Tyvärr kan jag inte hjälpa dig att läsa och förstå text, det är något du måste arbeta med och är inte min uppgift att undervisa dig så att du kanske, eventuellt förstår det som skrivs.
  • jrockyracoon
    VickanD skrev 2020-08-01 07:31:18 följande:
    Ts skrev ju att detta har hänt flera gånger. Varför ska hon behöva hjälpa till med flytten? Hon kanske vill göra annat på sin lediga tid? Han kunde bara ha sagt detta innan, så hade hon inte ens behövt komma dit.

    Tycker att du överdriver. Klart att man får gnälla om det gäller något man är missnöjd med i sitt eget förhållande. Fullt rimligt.
    TS skrev såhär:
    "Han brukar inte hålla på såhär, men det har hänt några gånger tidigare."'

    Så det är absolut inte något han har satt i system som vissa i tråden verkar tolka det. Det är dessutom oklart om TS tidigare har bett honom att bli tydligare med att berätta om sina planer i förväg, eller om hon alls kommenterat om de tidigare händelserna. Kanske TS inte har upplevt det som ett stort problem förrän nu.

    Varför ska hon hjälpa honom med flytten? Ja, för att umgås med honom och lära känna hans syster. Jag tycker det låter som ett utmärkt aktivitet att umgås på ett annat sätt och lära känna varandra bra. Givetvis behöver hon inte bära tungt eftersom hon har ryggont.

    Men poängen är att om hon inte vill, så är det hennes eget val. Då väljer hon att sitta hemma och vara ensam några timmar, så varför klaga efter det? 

  • jrockyracoon
    Anonym (GreenEyes) skrev 2020-08-01 08:26:11 följande:
    Att ses 2,5 dagar per vecka är inte ofta. De som bor ihop ses varje dag. Är det för ofta, tycker du? Dessutom är det individuellt hur ofta man vill träffa sin partner. En del vill ses varje dag, andra mer sällan. Själv tycker jag det är lite konstigt med par som bara vill ses någon gång ibland. Jag undrar om de egentligen är kära i varandra. Att träffa kompisar hela tiden är inte heller något som alla har behov av. I synnerhet inte de som har en relation. Många par är helt nöjda med att träffa varandra varje dag och bara träffa vänner någon gång ibland.
    Det är absolut tillräckligt ofta för att pojkvännen ska behöva göra andra viktiga åtaganden. Det är orimligt att binda upp en människas lediga tid och tvinga personen att tillbringa 2,5 dag i veckan nonstop med sin partner, utan att tillåta denne att göra andra saker.

    Hade de träffats varannan helg, ja, då håller jag med om att TS kunde ställa hårda krav på pojkvännen att prioritera henne i alla lägen och vårda sina övriga relationer på den lediga helgerna istället.

    Sedan så handlar det inte om att pojkvännen inte vill träffa TS, utan om att TS vill ha honom helt för sig själv under dygnets alla timmar när hon är där.

    Det är väl ganska ointressant huruvida det finns personer som är villiga att ge upp sina vänskapsrelationer och sina nära band till sina syskon för sin partners skull. Det är ju uppenbart att pojkvännen vill ha kvar dem och det är förstås inget som varken du eller TS, ska ha synpunkter på. Det är tvärtom en varningsflagga att TS försöker isolera pojkvännen - det är sådant som psykopater/narcissister gör för att försätta sina offer/partners i ett hjälplöst tillstånd.
  • jrockyracoon
    VickanD skrev 2020-08-01 07:50:55 följande:
    Hur ska vi kunna veta om hon faktiskt är kontrollerande eller inte? Vi kan bara spekulera angående det, så vi lär inte komma någon vart.

    Tror inte att ts kräver att de ska vara med varandra varje helg, men det är väl det hon vill i ett förhållande och det är inte konstigt alls. Många vill träffa sin partner ofta och många träffas oftare än vad ts och hennes kille gör. Att bara ses på helgerna är inte mycket, enligt mig och kanske inte enligt ts heller. Hon kanske är van vid att man träffas ofta och inte bara på helgerna, för det är faktiskt inte mycket om man bara träffas på helgerna. Jag tycker inte det.

    Att vilja vara nära sin älskade är knappast konstigt. Det är inte direkt så att de träffas varenda dag. Klart att hon pratar här om att göra slut. Varför skulle det vara kontrollerande? Om hon är i ett förhållande där de tycker olika och hon inte trivs med hur de har det så är det väl inte så konstigt att man börjar fundera på att göra slut. Väldigt märkligt att tycka att det tyder på kontrollbehov. Det är rätt vanligt att man funderar på att göra slut om man är oense om saker i ett förhållande. Varför ska hon behöva stå ut med ett beteende hon inte uppskattar?

    Det är också rätt långdraget att börja snacka om att hon kanske är på väg att börja isolera honom. Come on liksom, hon träffar sin kille endast på helgerna. Vi vet ingenting om hur han är som person. Han kanske inte visar mycket känslor, de kanske ofta umgås tillsammans med andra. Dessutom har detta hänt upprepade gånger och då är det klart att man känner sig bortprioriterad?

    Jag tror inte att ts pojkvän prioriterar henne och då är det inte konstigt att man funderar på att göra slut. Jag menar inte att man bara ska prioritera sin partner, men om man har ett förhållande där man bara ses på helgerna så får man faktiskt se till att ägna största delen av helgen åt sin partner. Annars får man väl vara beredd på att man kanske måste gå skilda vägar, om man tycker helt olika. Det handlar ju också om att hitta någon som är lite som en själv. Det kommer aldrig att fungera om man är för olika.

    Jag tar inte parti för ts bara för att hon är en kvinna eller för att jag identifierar mig med henne. Jag hade tyckt likadant om det hade varit en man som hade startat träden. Min åsikt hade inte varit annorlunda och det kan jag säga i ärlighetens namn.

    Dessa saker han hjälpte till med nu kanske inte behövde göras just nu, menade jag. Han kanske skulle kunna göra det under någon av dagarna då han inte är med sin flickvän, exempelvis.

    Han måste naturligtvis inte umgås med sin flickvän, det är ju hans eget val men då får han också acceptera att det kanske tar slut mellan dem. Det står honom fritt att umgås med sina vänner och familj hur mycket han vill. Det kanske räcker för honom att umgås med ts varannan helg, eller tre av fyra helger, men det kanske inte räcker för ts och då kanske de måste göra slut. Ibland är man för olika och det är väl inte ts fel att hon vill träffa sin partner på helgerna. Att endast ses på helgerna är inte ens mycket.

    Han får väl träffa någon som vill ses ibland, när det passar, precis som han själv.

    Sjävklart ska man inte alltid prioritera sin partner över allt annat. Det jag menar är att jag tror att ts känner sig bortprioriterad, vilket inte är konstigt med tanke på hans upprepande handlingar. Ts kanske är en person som vill ses ofta och det är inte konstigt alls. De flesta vill träffa sin partner ofta.

    Om man bara ses på helgerna så får man ändå se till att prioritera sin partner högt, om man nu vill att förhållandet ska hålla, men jag tror inte att ts pojkvän prioriterar henne högt. Naturligtvis måste man ibland få prioritera annat eller andra personer, men om ens partner ofta inte prioriteras så blir det ju inget vidare bra förhållande och då är det inte konstigt att man funderar på att göra slut.

    Det blir liksom obalans om ts vill umgås ofta, medan ts partner hellre gör andra saker. Det blir ett förhållande som ts inte kommer må bra i. Hon kommer att känna sig bortprioriterad och den känslan är inte rolig att känna.

    Scenariorna du pratar om nu är scenarion som inte hade inträffat speciellt ofta och det är två ganska extrema fall, så ja, sjävklart hade jag duschat först och sjävklart hade jag sett till att gipsa benet. Detta är liksom inte något som hade hänt upprepade gånger och det är två ganska extrema fall.

    Eftersom att ts pojkvän har hållit på såhär flera gånger förut så är det annorlunda. Det är då inte alls konstigt att ts börjar bli less på att han gör såhär.

    Vi kan inte veta om hon är kontrollerande eller inte, och då får vi förhålla oss till vår okunskap till dess att vi vet mer. Det betyder att vi inte kan utesluta det, men heller inte antaga att det är sant. I ditt fall så konstaterar du att man inte kan veta huruvida det är sant eller inte, och sedan resonerar du i din text som om det är sant att det inte vore så. Det är inte att förhålla sig till okunskapen utan tvärtom att dra slutsatser utan att veta. Det är inte ett sunt förhållningssätt.

    TS har en kille som "inte brukar hålla på" att träffa andra när hon besöker honom. Att hon redan nu börjar prata om att göra slut med honom, är ganska omoget. I en relation pratar man om problem som uppstår på ett moget sätt. I ett värsta scenario är hot om separation en strategi hon använder för att isolera och försvaga honom. Det vet vi förstås inte, men möjligheten finns, det är ett av de små tecken på kontroll jag pratade om tidigare.

    Av all information vi fått om TS kille, så uppfattar jag inga varningsklockor. Han verkar vara mer förstående för TS situation än vad TS är för hans, i och med att han säger att han "fattar" att det är jobbigt för TS när hon påpekar att hon inte vill behöva vara ensam några timmar. Det är rimligt att han behöver uppfylla sina åtaganden som han dock glömt informera henne om. Det är också rimligt att bli sur när TS är sur på honom, det är ett normalt beteende i en konflikt. Om det skulle vara så att killen inte kan prata om det eller fortsätter vara sur under en lång tid, då tycker jag han gör fel. Men det vet vi inte. Vi vet inte alls, som du implicerar, att TS kille inte prioriterar henne eller att han inte månar om henne. Utifrån informationen att han är villig att hjälpa både sin syster och sin kompis trots att han vet att han riskerar att få ovett från sin flickvän, visar på en plikttrogenhet och en hjälpsamhet utöver det vanliga.

    Självklart känner sig TS bortprioriterad, men frågan är om hennes krav på pojkvännen är rimliga. Man behöver förstå att en annan människa har många olika behov. Det är ogint att kräva att man själv i varje situation ska sättas i det första rummet, även om man är någons flickvän. Jag tror att det är nyttigt för TS att inse att ibland behöver hennes behov vänta till förmån för någon annan. Om t.ex. TS och pojkvännen får barn senare vore det vidrigt om hon fortfarande krävde att TS skulle ge henne all uppmärksamhet istället för att ta hand om barnens behov. 

    För mig som har barn som gör att jag och min fru aldrig får någon egentid, blir hennes krav på sin kille väldigt löjliga, även om jag förstår att det är annorlunda när man inte har barn. Hon har honom mer än 50% av helgen, men fyra timmar hjälper han sin kompis och ett antal timmar till sin syster. Envis som hon är, vägrar hon följa med till någon av dem.

    Det är inte kul att känna sig bortprioriterad, men vi pratar om vuxna här. En normal vuxen person kan härbärgera en sådan känsla och inse att den inte är befogad i vissa fall. Men du har rätt i att det finns en gräns. Jag kan inte se att den gränsen är nådd här eftersom TS sagt just: "Han brukar inte hålla på såhär, men det har hänt några gånger tidigare.."

    Mina exempel var extrema för att visa dig att man inte kan prioritera en annan person i alla situationer. Det finns alltså en gråzon när man pratar om att prioritera sin partner. Det finns många viktiga saker som behöver prioriteras i en människas liv, och det är givet att umgås med sin partner ska finnas långt upp. Men det är inte samma sak som att man behöver tillbringa varje ledig minut med den personen när man träffas 2,5 dag varje vecka.

    Det finns säkert många par som tillbringar mindre än 2,5 * 24 = 60 timmar per vecka fastklistrade vid varandra, även om de inte lever på distans utan bor i ett gemensamt hushåll. Det betyder inte att de känner sig bortprioriterade eller oälskade, utan de inser antagligen att man i ett långsiktigt förhållande behöver ha egna intressen, egna vänner och egna äventyr. Finns forskning som visar att par som tillåter varandra att ha egna upplevelser som de sedan kan berätta om, har en minskad risk för skilsmässa och ett lyckligare äktenskap än de som vuxit ihop alltför mycket.


  • sextiotalist
    Anonym (. 2) skrev 2020-08-01 10:11:30 följande:

    Nä, jag förstår att du inte förstår, det är mycket tydligt.

    Tyvärr kan jag inte hjälpa dig att läsa och förstå text, det är något du måste arbeta med och är inte min uppgift att undervisa dig så att du kanske, eventuellt förstår det som skrivs.


    Nej, jag förstår inte ts. I min värld är det orimliga krav.

    Fast jag har förstått att du anser inte att vi inte levde som särbos. Att vi inte ens hade möjlighet till en hel helg tillsammans utan barn eller annat som bröt, utom en helg innan vi flyttade.

    Det räknas väl inte. Men skillnaden är att vi accepterade situationen.
  • VickanD
    korngryn skrev 2020-08-01 08:32:12 följande:

    För att det var den dagen pojkvännens syster fick tillträde till den nya lägenheten och skulle lämna ifrån sig den gamla antar jag? När man flyttar mellan lägenheter är det ju normalt att det måste göras på en dag om man inte vill stå med dubbla hyror.

    Jag försöker se detta ur systerns perspektiv också, eftersom världen inte kretsar runt ts. Om min bror hade hjälpt mig att flytta och han berättade att hans flickvän var på besök men att hon valt att hellre sitta ensam i lägenheten istället för att hjälpa till, hade jag undrat vad det var för arbetsskygg kvinna. Och oroat mig för hur det skulle bli för min bror i framtiden om han gick vidare med den relationen.

    För det är ju så att när man dejtat ett tag brukar man vilja ta nästa steg och se hur vardagen fungerar. Träffa varandras familjer och vänner osv.

    Att hjälpa till meden flytt är väl ett utmärkt sätt att kombinera allt detta. Och nej, allt flyttjobb är inte tungt för ryggen. Man måste inte bära möbler och städa ugnen, mn kan t ex köra flyttbilen, packa in glas i bubbelplast eller gå och köpa pizza till hela gänget (eftersom man ofta inte har tillgång till något kök när man flyttar)


    Men då kan han lära sig att berätta om sina planer, INNAN han lurar dit sin flickvän.

    Systern har inget med deras förhållande att göra. Vissa personer kanske inte vill hjälpa andra att flytta på sin lediga tid? Det är inget fel med det. Ts kanske kände för att göra något annat. Jag har hjälpt vänner och familj med saker flera gånger, utan att min pojkvän har följt med. Han kan ha stannat hemma och spelat på datorn, eller liknande. Är varken konstigt eller fel.
  • VickanD
    jrockyracoon skrev 2020-08-01 10:31:04 följande:

    TS skrev såhär:

    "Han brukar inte hålla på såhär, men det har hänt några gånger tidigare."'

    Så det är absolut inte något han har satt i system som vissa i tråden verkar tolka det. Det är dessutom oklart om TS tidigare har bett honom att bli tydligare med att berätta om sina planer i förväg, eller om hon alls kommenterat om de tidigare händelserna. Kanske TS inte har upplevt det som ett stort problem förrän nu.

    Varför ska hon hjälpa honom med flytten? Ja, för att umgås med honom och lära känna hans syster. Jag tycker det låter som ett utmärkt aktivitet att umgås på ett annat sätt och lära känna varandra bra. Givetvis behöver hon inte bära tungt eftersom hon har ryggont.

    Men poängen är att om hon inte vill, så är det hennes eget val. Då väljer hon att sitta hemma och vara ensam några timmar, så varför klaga efter det? 


    Det har ändå hänt tidigare och det lär troligtvis hända igen, så det är inte konstigt att ts börjar tröttna.

    Varför ska hon ens behöva be honom att berätta om sina planer i förväg? Det borde han väl ändå förstå själv? Om jag väntar främmande så berättar jag liksom i förväg om jag ska göra vissa andra saker också. Jag förväntar mig inte att de ska fråga mig om det, utan man borde fatta att berätta det själv.

    Hon kanske redan har träffat systern tidigare och känner henne väl? Eller så kanske hon inte gillar systern?

    Tycker inte att det är ett dugg konstigt att man inte vill följa med och flytta på sin lediga tid. Jag har flera gånger hjälpt min familj och vänner med olika saker, utan att min sambo har följt med. Han har gjort annat hemma och jag ser inget fel i det.

    Poängen är att han får lära sig att berätta om sina planer INNAN ts kommer dit, så kan hon välja om hon ens ska komma överhuvudtaget. Hade hon vetat om hans planer hade hon kunnat göra valet att stanna hemma, men den möjligheten fick hon inte. Klart att man klagar om ens partner lurar en att komma för att sedan vara på annat håll halva helgen. Då hade man liksom kunnat stanna hemma.
  • smulpaj01

    Jag tycker ts krav är helt orimliga. Det rörde sig om ett par timmar på en hel helg.

    Sedan tycker jag det är fjantigt att stanna hemma och tjura istället för att åka med till systern och umgås.

    Till sist undrar jag hur det går denna helg?

Svar på tråden Sur på min pojkvän. Han förstår mig inte.