• Fågel Flax

    Corona - restriktioner ända tills årskiftet? Vad tror ni? Jul/nyår, hur ska man göra då?

    Vi i vår familj tänker också på hur det ska bli, det är vi nog många som gör...

    Men icke att förglömma är julen årets ensammaste dag för en del, som år efter år är isolerade från gemenskap, och för dem blir det ingen direkt skillnad.

    Antagligen får vi i familjen fira på ett mer medvetet och kreativt sätt. I vanliga fall myser vi inomhus, och det blir mycket mat, tv och paketer.

    Kanske förlusten av tv inte är det värsta, ändå? Kanske vi kan införskaffa bävernylonoveraller! Och fira antingen med uppdukat bord i trädgården, eller packa ner stormköken och ge oss ut i naturen, det finns trevliga vindskydd i närheten? Bjuda in till jul-tipsrunda i skogen? ...

    Klä ut oss till tomtar och ta några varv utanför folks hus, sjungandes julsånger...

    Göra och ge julklappar eller julkort till närmsta äldreboende? För det har varit eller är en tuff tid, och en hälsning och en tanke kan värma!

    Det finns säkert mycket mycket mer, och det går kanske att hitta inspiration från forna tider i Sverige, eller från andra länders jultraditioner. Kasta in en halmbock i grannens trädgård (skojar lite nu... men bara lite... )

    Åka skridskor, träffa hästar; om något sådant tillfälle finns?

    Fokusera mer på pyssel och mys hela december, och inte storsatsa på bara den dagen det är julafton?

    Kolla vinter- och jultips på pinterest, planera något överraskande?

    För barnen blir det förhoppningsvis julrelaterat i förskola och skola, så de får firat lite där. Vi vuxna kan köpa en mysig bok med vinterkoppling och krypa upp i soffan med en pläd och varm choklad (vegansk, med pepparkakskryddor i, förstås).

    Skicka julpaketer med posten! Fullpackade med hemgjorda godsaker och något pyssel till mottagaren, kanske?) Låt snigelposten få leva!!

    Inför eller utöka en andlig dimension av det hela, där kanske någon annan kan inflika?

    Det skulle vara så roligt med fler tips i denna tråden! Vi sitter ju många i lite samma båt med att julen kanske blir påverkad av pandemin...

    På sätt och vis är det ju i sig en gemenskap, mellan oss alla.

    Kanske vi kan hitta på något så kul och mysigt att det blir en ny tradition?

    Allt kan inte passa alla, och kanske vi kan tillsammans komma på en massa varierade saker här i tråden!

    ***

    En sak är säker, ett annorlunda år kan bli annorlunda dåligt, och eller annorlunda bra... vi kan väl sikta på det sistnämnda, för det förstnämnda kan vi inte kontrollera...

    Men denna period varar inte för evigt, och detta året kommer vi att komma ihåg, på gott och ont. Så det är ett bra tillfälle att skapa något lysande varmt att minnas, på egen hand eller i gemenskap.

    Antagligen kommer redan nästa jul att komma som vanligt, det handlar också om lite extra tålamod, bara. Även vi som älskar julen behöver påminna oss om detta, och inte göra det här för stort, även om vi skulle helt snuvas på konfekten i år, det klarar vi.

    Sitter en släkting ensam så skicka ett jättepaket med personliga och sysselsättande och glada presenter. Ha videosamtal om det går.

    Är det du som är ensam, köp paket till dig själv och slå in redan nu, och planera det bästa mest omtänksamma du kan för dig över julen. Något som gör dig glad.

    Ta hand om er, var rädda om er.

    Kram

Svar på tråden Corona - restriktioner ända tills årskiftet? Vad tror ni? Jul/nyår, hur ska man göra då?