• Sat 1 Aug 2020 23:03
    989 visningar
    27 svar
    27
    989

    Jag är för jämställdhet mellan kvinnor och män - fråga vad du vill

    Både kvinnor och män vinner på ett mer mänskligt och jämställt samhälle, eftersom ojämställdhet drabbar båda könen på olika sätt. Hoppas fler håller med, vill diskutera eller har frågor.

  • Svar på tråden Jag är för jämställdhet mellan kvinnor och män - fråga vad du vill
  • Sun 2 Aug 2020 00:07
    #2

    Intressanta frågor! Svar ja lika mycket värda, dömas på meriter också ja (görs ju tyvärr inte idag - i vissa sammanhang anses män automatiskt vara mer kompetenta och i andra är det tvärtom). Att man inte ska tvingas fylla roller som man inte vill låter ju rimligt, frågan är vad du menar. Om båda parterna är med på att en i relationen ska vara hemmafru/hemmaman t.ex. så tycker jag det är ok förutsatt att man först delat lika på föräldraledighet och VAB. Målet med att dela lika är att barnen har rätt till båda föräldrarna, båda föräldrarna har rätt att lära känna sina barn, samt att förutsättningarna på arbetsmarknaden för båda könen då kommer att jämna ut sig. Att få leva i den roll som passar en är viktigt, t.ex. att som man få gråta, vara svag, inte måsta vara macho om man inte vill - och som kvinna få vara s.k. manhaftig om det är det hon vill. Och förstås att kunna leva med den partner man vill och med den könsidentitet som känns rätt för en. Att samhället blir mer tillåtande när det gäller hur män och kvinnor (inkl HBTQ-personer) får vara. Att det är ok både att vara en tuff "pojkflicka" och en känslig tillbakadragen kille. Eller en rosaglittrig tjej och en tuff kille. Men jag hoppas och tror också att denna samhällsförändring kommer att leda till fler empatiska personer, mer diskussion om hur man vill ha det i sina relationer och mer empati, förståelse och respekt för varandra.

    Lika ekonomiska utfall: knepig fråga som mer handlar om resultatet av jämställdhet; jag tänker att med ökad jämställdhet, dvs att män o kvinnor har samma rättigheter och möjlighet så kommer det ekonomiska utfallet för kvinnor och män som grupper att bli mer jämnt. Sedan kanske det ändå inte blir millimeter-jämnt; det kan finnas biologiska skillnader till varför män och kvinnor gör olika val. Men jag tror att skillnaderna kommer att bli mindre när män och kvinnor får mer likartade möjligheter.

    Att kvinnor och män ska behandlas identiskt i samtliga sociala sammanhang, hmmm. Jag försöker komma på något sammanhang där de inte borde behandlas lika, kan du komma på något? När det gäller vissa saker kan det ta tid innan det är möjligt, eller behöva vara olika tror jag, samhället och könsrollerna förändras ju långsamt. Och vissa biologiska förutsättningar är ju olika, t.ex. kan jag tycka att det vore rimligt att män fick vara med i större utsträckning när det gäller beslut om abort men att det nog ändå måste vara kvinnan som har sista ordet eftersom det är hennes kropp. Vad tycker du?

  • Sun 2 Aug 2020 09:48
    #6

    MRAKas: återkommer med svar när jag sitter framför datorn. Kort svar: ja det finns både exempel och studier. Återkommer med längre svar.

    Manolito: nej på båda frågorna. Jag tycker både män och kvinnor ska kunna känna sig öppna för att ta initiativ, och att på dejt kunna erbjuda sig att betala, eller att dela på notan. Vad tycker du?

  • Sun 2 Aug 2020 10:06
    #8

    Ja jag tycker man borde satsa mer på mäns hälsa. Studier visar t.ex. att män (i genomsnitt som grupp) mer sällan går till läkare eller psykolog och att de satsar mindre på att förebygga ohälsa genom t.ex. hälsosam livsstil. Liksom att kvinnor får bröstcancerscreening borde män få prostatascreening.

    Det finns även satsningar som bör göras på kvinnors hälsa. Läkemedelsstudier har i det förflutna främst gjorts på män vilket gör att dosering, biverkningar mm inte blir rätt för kvinnor. Förlossningsskador och endometrios är exempel på sådant som vården är dåliga på att avhjälpa.

  • Sun 2 Aug 2020 10:39
    #10

    Ja det kan jag tänka mig. Jag har träffat på män som gärna delar men också män som blir litet förolämpade när jag föreslagit att vi ska dela, de vill bjuda.

    En rysk granne till mig tycker att männen i Sverige inte är "riktiga män", de bjuder inte, de ger inte blommor, de uppvaktar inte. Det finns fortfarande kvinnor och män som vill ha det så. Jag tycker det är trevligt med uppvaktning men vill gärna också kunna uppvakta. Blir obekväm när killen vill bjuda.

    Det som är viktigt för mig är att båda vågar visa att de uppskattar varann.

Svar på tråden Jag är för jämställdhet mellan kvinnor och män - fråga vad du vill