• Anonym (Elin)
    Wed 5 Aug 2020 07:15
    6354 visningar
    212 svar
    212
    6354

    Ändra sitt liv genom mindset. Varför gör inte alla det?

    Vad innebär det?

    Jag har snarare brottats med att jag lägger för stort ansvar på mig själv, att allt dåligt som sker är mitt fel. Bara för att man tar på sig ansvaret för sitt liv så innebär ju inte det att man per automatik blir lugn och harmonisk, eller tar bra beslut.

    Något som jag däremot trorär bra för de flesta är att reflektera mer över sitt liv, vilka val man gör och varför. Vilka val man skulle vilja göra och varför.

    Att vi inte gör det mer beror nog dels på att vi är upptagna av själva livet och dels på ovana. Ibland kan jag tänka att det vore bra om alla nyblivna unga vuxna fick några samtal med terapeut/livscoach för att fundera över vem man är och vill vara och hitta verktyg för att kunna reflektera över sig själv och sina ha slingae i framtiden.

  • Anonym (Elin)
    Thu 6 Aug 2020 19:02
    #66

    Ts, jag är nyfiken på hur du "jobbar" med detta mindset i vardagen. Vad innebör det rent praktiskt för dig, vad gör du rent konkret?

  • Anonym (Elin)
    Thu 6 Aug 2020 19:27
    #71
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-06 19:18:12 följande:

    Utifrån mig själv? Jag läser mycket böcker framförallt och lyssnar mycket poddar. Sen har jag en man som också har samma tänk som jag. Så vi har ofta djupa diskussioner om detta. Eftersom jag kommit rätt långt i mitt tänk så kommer det mer naturligt nu än förr. Men mindfulness är bra och meditera. Sen medvetenhet kring sina egna tankar. När man känner de negativa tankarna komma så brukar jag börja tänka på det jag är tacksam för. Jag har en sten i fickan som påminner mig om att vara tacksam.


    Men det är väl mer för att komma fram till "rätt" mindset? Böcker och så?

    Jag tänkte mer konkret hur du jobbar med livsupplägget i din vardag.

    Har du nåt system för att göra "bra" val?

    Har du något upplägg för att reflektera över de val du gjort hittills och vad de lett till?

    Vilket ansvar du tagt och när du brustit i ditt ansvar?

    Har du något konkret upplägg för att ta tag i saker och göra prioriteringar?

    Tex att du har schemalagt en dag i veckan när du jobbar med detta?

    Eller jag kanske missförstod ts. Jag tolkade som att det handlade om att göra aktiva val, ta ansvar försitt liv och konkret ta tag i jobbiga saker och förändra dem.
  • Anonym (Elin)
    Thu 6 Aug 2020 19:54
    #73
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-06 19:40:57 följande:

    Ja alltså böcker gör att jag automatiskt blir mer medveten om mina tankar så det bör inte uteslutas. Men vad det gäller mina val i livet så har jag alltid gjort upp mål. Dom har vart viktiga att sträva efter för min del.

    Det har gett mig motivation framåt. Men som sagt att i vardagen tänka på dina mål och vad du vill åstadkomma med ditt liv.

    Annars är det svårt att direkt pinpointa exakt alla småsaker man gör för med tiden när man lär sig mer om det så kommer det mer och mer naturligt.


    Ok, så du kan inte förklara vad "det" är? (Det som kommer naturligt).

    När du har tagit fram dina mål, har du dåjobbat med livskompass eller liknande modell och tagit fram mål inom olika områden?

    Hurföljer du upp målen - tex om du har som mål att bli en mer inlyssnanade förälder (som exempel bara), hur följer du upp och utvärderar målet? Har du bara övergripande mål eller också många tidssatta delmål?
  • Anonym (Elin)
    Thu 6 Aug 2020 20:26
    #76
    Anonym (Kun) skrev 2020-08-06 20:19:14 följande:

    Jag förstår inte varför så många verkar ta illa upp. Jag håller helt med TS.

    Jag hade grova ätstörningar sedan tidig ålder, traumatisk barndom, mobbning och hade jag varit född sådär 10 -20 år senare hade jag garanterat haft en npf diagnos. När de skulle tvångsvårda mig för mina ätstörningar så gjorde jag mitt första och bästa val, jag stack, ja jag stack ifrån Sverige. Ifrån allt negativt och började om på nytt. I Sverige var jag alltid mina ätstörningar men jag tänkte inte definieras av dem och min historia i det nya landet. Bröt kontakten med släkt och vänner. Hade inga pengar först men slet och jobbade ihop en större summa pengar på några år. Levde snålt som fan. Utbildade mig. Idag plågas jag fortfarande av negativa automatiska tankar men går hos psykolog som hjälper mig.

    Jag tror också alltid att man har val.


    Jag tänker att man hela tiden har en himla massa möjliga val i livet och att det svåra är att veta vilket "val" som är rätt och att överhuvudtaget få möjlighet att reflektera innan man glr ett val. De allra flesta vardagsval reflekterar man inte kring förrän i efterhand.

    Men den typen av hanteringen av vardagen kanske inte har något med det ni kallar för "mindset" att göra? Jag har försökt googla men är lite oklart vad det betuder, är det sammasom "positivt tänkande"?
  • Anonym (Elin)
    Thu 6 Aug 2020 21:05
    #82
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-06 20:55:00 följande:

    Från början och mitt största livsmål var att inte bli som min mamma.

    Det står fast alltid.

    Men sen har jag att upp mål utifrån ålder. Typ satte jag upp mål att jag vid 25 år skulle ha en utbildning, fast jobb, vara gift och ha ett barn. Vid 30 ville jag ha en magisterutbildning, ha ett till barn och äga ett hus.

    Sen blev målen mindre fast ändå lika viktiga. Lägga om kost, börja träna, skaffa ett socialt nätverk osv. Alla dessa saker är ju ganska lätta att utvärdera. Sen är många utav mina mål kopplade till kunskap och tankesättet att man kan alltid bli bättre och kunna mer.

    Ju mer kunskap jag får om mindset desto mer sitter det i huvudet.


    Ja de flesta av dessa målen är ju väldigt övergripande och lätta att följa upp. För mig är inte den typen av mål så viktiga, jag tänker mer i termer av hur jag kan bli en bättre medmänniska osv och mer tankar på "vardagsnivå". Och det är lite flummigare och en massa som måste definieras först osv.

    Är "mindset" samma som "positivt tänkande"? Jag har försökt googla på vad det är men hittar inte så mycket konkret.
  • Anonym (Elin)
    Thu 6 Aug 2020 21:11
    #83
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-06 21:00:46 följande:

    Ja det är jätte svårt att säga exakt vad det är du ska göra i specifika situationer. Men att reflektera över sina val efteråt är absolut ett steg i rätt riktning.

    Det finns något som heter growth mindset som också är jätte bra att läsa om.


    Ja, det hittade jag. Det verkade handla om inlärning (mycket kring det pedagogiska) att människan har förmåga att utveckla sin personlighet, sina talanger osv och vikten att inte endast berömma barn för hur de är (du är smart) utan också för sina handlingar ( vad duktig du var som jobbade så bra med läxan).

    Jag hade inte hört det begreppet förut men själva innehållet är inte minsta nytt för mig. Det förhållningssättet har nog alltid känns självklart för mig.

    (men jag tror på ett biologiskt arv också, att vi har olika medfödda förutsättningar också, men att vi naturligtvis kan utvecklas åt olika håll.)
  • Anonym (Elin)
    Thu 6 Aug 2020 21:13
    #84
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-06 21:00:46 följande:

    Ja det är jätte svårt att säga exakt vad det är du ska göra i specifika situationer. Men att reflektera över sina val efteråt är absolut ett steg i rätt riktning.

    Det finns något som heter growth mindset som också är jätte bra att läsa om.


    Jag menade förstås inte att du ska kunna säga det :). Jag var mer nyfiken på om det ingick nån viss strategi för det inom denna metod.

    Det jag har arbetat en del med är det som kallas livskompass eller "värderingar". Tycker att det är ett helt ok verktyg.
  • Anonym (Elin)
    Thu 6 Aug 2020 21:22
    #86
    Anonym (Kun) skrev 2020-08-06 21:15:00 följande:

    Det är ingen som vet ifall valen de gör där och då är rätt val, men vad säger egentligen att det bara finns ETT rätt val? Livet är mer nyanserat än så, vill jag tro. Vi gör ju också valen vi gör utifrån våra förutsättningar där och då, och då gör vi så kallat rätt val då. I efterhand har jag ångrat val jag har gjort men det var de valen jag kunde göra med informationen känslorna och förutsättningarna jag hade då. Hade jag vetat jag jag vet idag hade jag inte gjort det valet. Här gör jag ett nytt val: antingen kan jag gräma mig över misstaget jag gjorde och ångra det som aldrig blev, eller så blickar jag framåt och försöker göra det bästa av det.

    Jag är själv inte bekant med mindset eller mindfulness, utan jag börjar i andra änden. Enligt min psykolog har jag något som kallas automatiska tankar och de är nog 90% av mina tankar. Man nästan har tränats upp att tänka negativt eller dömande. Googla automatiska tankar och se ifall det är något du känner igen dig i. Jag har börjat försöka upptäcka och definiera dessa tankar för att jobba på att förhindra och ändra dem.


    Ja, det du skriver i det första stycket har jag hört många gånger. Det är sånt som jag funderar en del kring. Man måste acceptera att man kommer att göra en massa småval i livet som inte är helt genomtänkta och som kan upplevas "fel" i efterhand. Och det var väl bland annat det jag var ute och for efter. Hur ts tänker kring det med tanke på att en av de viktiga byggstenarna i hennes "filosofi" verkar vara att man alltid har ett val.

    Jag tycker sånt här är jätteintressant. Intressant vad andra har för "filosofier" och hur det tacklar sina liv.
  • Anonym (Elin)
    Thu 6 Aug 2020 22:05
    #94
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-06 21:52:08 följande:

    Jag är beredd att hålla med kun i det. Just det där med vad som är rätt val vet man inte på en gång men att det i alla fall för mig är viktigt att reflektera över det.


    Ja. I praktiken är det ju ganska givet att man i väldigt många sammanhang inte kan veta säkert vad som är rätt val. Och att man dessutom gör en massa "val" utan att tänka på att man gör det.

    Så jag var nyfiken på hur du hanterar den delen av livet i relation till det som du skrev om att man "alltid har ett val". När nån säger så tänker jag att man antyder att personen borde haft vett att göra ett annat val och "får skylla sig själv". Men vi alla gör ju en massa val som inte är perfekta hela tiden. Du kanske inte alls menar så, men det vore intressant att få veta lite mer om vad du menar.

    Du behöver ju förstås inte berätta om hur du resonerar och hur det fungerar praktsikt, men efterso du startar en tråd som handlar om att du inte förstår att inte fler gör som du borde du väl tycka att det är roligt att dela med dig av dina tankar? Jag känner inte att du vill berätta så mycket.

    Det handlar ju inte om att du ska säga hur jag ska göra, jag har redan mitt eget förhållningssätt till livet, men jag är nyfiken på ditt. Vad detta som du kallar "mindset" och tycker är så bra innebär rent konkret.
Svar på tråden Ändra sitt liv genom mindset. Varför gör inte alla det?