• Anonym (Linn)
    Thu 6 Aug 2020 15:16
    6338 visningar
    212 svar
    212
    6338

    Ändra sitt liv genom mindset. Varför gör inte alla det?

    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-06 14:24:30 följande:

    Inte alls. Inte med i någon sekt alls utan älskar bara att utvecklas och välja att se möjligheter istället för hinder. Jobbat med mitt tankesätt i mer än 10 år.


    Tack för din tråd, jag hamnar lätt i ältande av det förflutna just nu och behövde läsa detta! Jag håller med dig om att man själv är sin egen största fiende. Och cellerna lyssnar på ens tankar...det har även Nobel-pristagare insett vid det här laget. Har du några mer tips på hur du jobbar med mindset i vardagen?
  • Anonym (Linn)
    Thu 6 Aug 2020 18:01
    #62
    Prillan skrev 2020-08-06 17:21:57 följande:

    Du har av dina inlägg att döma haft endast enklare svårigheter och/eller möjligen fötts med förmågor som kompenserar?

    Du känns väldigt osympatisk i din framtoning och arbetar nog inte professionellt med de här frågorna (tack och lov).


    Inom buddhismen och hinduismen pratar man mycket om att medvetandegöra sina egna tankar och skapa distans till dom genom meditation och mindfulness, även inom kristendomen finns såna idéer. Alla dessa religioner förespråkar även tacksamhet och att vända andra kinden till trots att man blivit illa behandlad (ej fastna i bitterhet och hat). Vad är skillnaden mot detta och Ts mindset?
  • Anonym (Linn)
    Tue 11 Aug 2020 09:18

    Nu skulle jag vilja bidra till tråden med nobelpristagaren Elizabeth Blackburns forskning om telomerer. Telomerer är dom byggstenar i kroppen som visar på vårt åldrande och vår hälsa. Ju längre telomerer man har i kroppen ju friskare är man och ju längre lever man. Men vad påverkar telomerernas längd? Enligt forskningen detta (ej i någon rankningsordning): 1. Vilka föräldrar man har. Dvs föräldrarnas genetiska förutsättningar samt föräldrarnas utbildningsnivå, socioekonomiska bakgrund och levnadsstandard. 2. Om ens mamma gick igenom något traumatiskt under graviditeten (stor sorg, svält, våld, flykt). Detta påverkar mer än vad man har trott tidigare! 3. Var man föds och var man växer upp, om man tex föds i ett tryggt välfärdsland och i ett tryggt bostadsområde. Att växa upp i ett otryggt bostadsområde med mycket våld påverkar negativt, mer än vad man tidigare trott. 4. Anknytningen till sina föräldrar och hur många traumatiska upplevelser man har som barn. Om ett barn upplever flera traumatiska saker i barndomen (dit räknas alkoholiserade föräldrar, våld i hemmet, övergrepp, psykisk ohälsa hos föräldrar, sorg, trauma, krig) så förkortas barnets telomerer för livet. Om ett barn upplever enbart en-två traumatiska saker i sin barndom så är barnet dock BÄTTRE rustad som vuxen än ett barn som upplevt noll traumatisk saker i sin barndom. Intressant va? 5. Livsstil. Dvs hur man väljer att forma sitt liv som vuxen med kostvanor, stresshantering, motion, sömn, socialt sammanhang, utbildningsnivå, vilket bostadsområde man väljer, vilken partner man väljer, familjebildning. Och här tenderar människor att välja om sina egna föräldrars val. 6. Viktigast av allt: MINDSET. Hur personen väljer att se på sitt liv, sina erfarenheter, sina förmågor. Detta var en jättegrej att upptäcka i Elizabeth Blackburns forskning. Hon kunde se att människor som hade en positiv grundinställning till livet TROTS enorma svårigheter och motgångar, hade en helt annan stressrespons än andra människor. Och de hade lika långa eller till och med längre telomerer än andra människor! Trots sina svårigheter i livet! Och de hade ofta jobbat medvetet med sin inställning i många år. De kände sig ofta lyckliga och tillfreds med livet, trots alla problem. Är det inte fantastiskt så säg? Om man vill fördjupa sig i detta heter boken Telomer-effekten.

  • Anonym (Linn)
    Tue 11 Aug 2020 10:35
    Anonym (Juli) skrev 2020-08-11 09:38:29 följande:

    Nämner hon VARFÖR vissa klarar att göra det och andra inte?


    Dels så skriver hon i boken om vikten av att ha en högre mening i livet och en tro, en känsla av att ens liv har ett syfte och en känsla av att ingå i någonting större. Människor som lever på detta sätt tenderar också att ha en mer positiv grundinställning till livet. Men det svarar inte på din fråga. Den forskning hon och Elissa Eipel har bedrivit följer mammor som vårdar sina svårt sjuka barn över lång tid. Det är en väldigt välgrundad forskning med många deltagare. Man vet sedan tidigare att en av de mest stressande och påfrestande saker man kan råka ut för här i livet är att ha ett kroniskt sjukt barn. Dessa mammor vårdar dygnet runt under många många år och har väldigt lite avlastning och möjligheter till eget liv. Dessutom oroar de sig konstant över om deras barn ska överleva. Samtidigt måste de ofta jobba med vanliga jobb och ta hand om övrig familj. Men deras telomerer är olika korta! Vissa av dom påverkas inte nämnvärt på cellnivå och visar en mycket stabil stressrespons samt en positiv grundinställning till sitt liv. Och långs telomerer. TROTS svårigheterna. I forskningen så framkommer att dom har JOBBAT med sitt eget mindset i åratal på olika sätt. Dvs dom har medvetet försökt att acceptera sin situation och trots det glädjas åt livet, eller nåt...
  • Anonym (Linn)
    Tue 11 Aug 2020 10:39
    Anonym (Juli) skrev 2020-08-11 09:38:29 följande:

    Nämner hon VARFÖR vissa klarar att göra det och andra inte?


    En annan grej som framkommer är att om du har goda förutsättningar i livet (föds på rätt plats med rätt föräldrar och går igenom en-två traumatiska saker i barndomen, inte mer) så är du bättre rustad för att bygga en positiv grundinställning till livet och göra medvetna val. Enligt boken har folk alltså helt olika förutsättningar (mycket orättvist). Det är dock intressant att folk som gör igenom noll traumatiska saker i barndomen blir sämre rustade för livet!
  • Anonym (Linn)
    Tue 11 Aug 2020 13:34
    Anonym (f) skrev 2020-08-11 11:16:54 följande:

    Fast då är frågan om det inte är så att det är till viss del genetiskt att HA en sådan grundinställning till livet. Mycket tyder på det. Även telomerers längd är från början genetisk, även om den kan påverkas av andra faktorer, så rent krasst kan du ha genetiskt kortare telomerer, och sedan utsättas för trauma så de blir ännu kortare. Eller tvärtom.


    Absolut. Forskningen visar på stor orättvisa. Blackburn kommer med vissa strukturella förslag för att motverka denna orättvisa, samt uppmanar till att gravida kvinnor borde skyddas mer med tanke på hur mycket mammans mående påverkar barnet i magen. Och dom ger dessutom råd i boken om hur man kan förändra sitt mindset, om man vill. Även om man har usla förutsättningar så kan man påverka sitt liv. Det är summa summarum. Det är också intressant att visst trauma verkar gynna människans förmåga till överlevnad. Noll trauma innebär svårigheter som vuxen.
Svar på tråden Ändra sitt liv genom mindset. Varför gör inte alla det?