• Anonym (.)
    Wed 5 Aug 2020 11:33
    3337 visningar
    84 svar
    +2
    84
    3337

    "100 spänn på att de gör det för pengarnas skull"

    Jag pratar nu om mina erfarenheter och mina fördomar.  TS, jag anklagar dig absolut inte men försöker förklara varför du upplever det du gör.

    Jag har/har haft flera bekanta som varit familjehem. Varenda eviga gång så har det handlat om pengar, att de har hittat ett "fiffigt" sätt att finansiera något de egentligen inte har råd med.
    Vanligast har varit att de ville vara hemmafruar och löste det genom att ta lite fosterbarn.
    En annan finansierade sina biobarnas dyra privatutbildningar, någon ett bättre boende. Någon har sett till att fylla på sitt sparande på banken.

    Så skulle vi mötas så skulle jag självklart tro att även du gör det för pengarna. Å andra sidan är jag ordentligt uppfostrad och skulle aldrig i livet ens andas om det. Skulle inte säga något även om du diskuterar varför ni valt att göra som ni gör. Jag menar, det är mina tankar och mina fördomar och man vinner inget på att lägga det i knät på någon annan. Istället, skulle du prata och förklara skulle jag lyssna och ta till mig, kanske skulle jag ändra fördomar, kanske skulle jag inte göra det.

  • Anonym (.)
    Wed 5 Aug 2020 16:39
    #31
    Fjäril kär skrev 2020-08-05 16:20:35 följande:
    Argumenterar du med dina vänner på samma sätt som du gör med oss här genom att dra långa utlägg om hur er ekonomi och utgifter ser ut? I så fall är det ju därför du inte blir trodd.
    Om pengar inte är det primära så sluta berätta om just er ekonomi och hur barnen ska få sitt. Varför är det viktigt att stapla upp era utgifter och vart pengarna går inför oss och era vänner?
    Nu svarade TS mitt inlägg som i stort sett endast handlade om den ekonomiska aspekten.
    Jag har fördomar och erkänner det men tycker inte du är riktigt juste i din argumentation.
  • Anonym (.)
    Wed 5 Aug 2020 16:44
    #32
    +1
    Anonym (Mamma till två plus en) skrev 2020-08-05 15:56:20 följande:
    Absolut och jag förstår ditt resonemang. Det finns olika sorters människor helt enkelt. Men för mig som är väldigt känslotyrd tar det hårt när någon tror fel om oss. Jag arbetat fortfarande, med ett arbete jag älskar. Min man också. Vi bodde i huset innan hen flyttade in. Och har liksom inte ändrat på något vad gäller det ekonomiska.

    Självklart blir det dyrare med en femte person oavsett om det är en middag ute eller två veckor i utlandet. Detta gör att vår "lön" för arvodet dels täcker upp för ett långsiktigt sparande till placering, och en del som heter "resekassa". Den tredje delen går till att betala extra skatt. Och den sista lilla biten, (1500kr, det är det jag har kvar) den försvinner på resekostnader till umgänge, och förlorad arbetsinkomst de dagarna jag behöver vara ledig för dessa träffar. Alternativt utbildningar osv osv.

    Vet inte varför jag försvarar mig. Spelar nog ingen roll vad jag skriver när de flesta redan har sin bild klar. Och jag vill vara säga att jag är ledsen, för de barn som placeras i hem där det inte sker av rätt orsak. Där dessa inte prioriteras jämlikt med de biologiska barnen, där de gång på gång ställs utanför "kärnfamiljen".
    Tack för att du tar dig tid att svara och tack för att du förstår mig.
    Samtidigt förstår jag dig och inser att fördomar är inget annat än fördomar.
    Skulle tro att dina ord här kommer att finnas i mitt bakhuvud nästa gång jag stöter på någon som valt att ta emot fosterbarn.

    Samtidigt som det finns de som tar emot dem av fel orsaker finns det sådana som du. Det är jag otroligt glad och tacksam för. Att vi i samhället har resurser att ta hand om barn som av olika anledningar inte kan bo i sina biofamiljer.  (Ja, jag hör själv att jag är mycket dubbelmoralisk).

  • Anonym (.)
    Wed 5 Aug 2020 17:54
    #39
    Anonym (L) skrev 2020-08-05 17:32:04 följande:
    Jag vet en familj som slängde ut sin egen dotter för att kunna ge hennes rum till ett fosterbarn då undrar man. Dottern fick hjälp av soc. Dessa föräldrar hade låga inkomster. Jag tror att de som har dålig ekonomi och dessutom låga utbildningsnivå och tar in fosterbarn kanske är de som utnyttjar arvodet och lägger det i egen ficka och inte ger barnen det de behöver, men nu är jag också fördomsfull.
    Jag känner flera som är familjehem. Samtliga har minst en varit högutbildad. Mycket vill ha mer...
  • Anonym (.)
    Wed 5 Aug 2020 19:37
    #52
    Anonym (L) skrev 2020-08-05 19:27:48 följande:
    Fast har de stoppat mycket av pengarna i egen ficka och inte varit så bra familjehem som man hade önskat?
    Jag vet också de som varit familjehem men de som haft det bra ställt själva har också verkat varit ganska bra.
    Jag kommenterade enbart påståendet om att familjehem som gör det primärt av ekonomiskt intresse är lågutbildade med låglönearbeten.
    Inget annat.

    Hur "bra" de var som familjehem kommer inte att gå att diskutera eftersom det är en diskussion mellan hemmen och soc. Alltså inget en pöbel och folkdomstol på familjeliv ska sitta och spekulera i.
Svar på tråden "100 spänn på att de gör det för pengarnas skull"