• Anonym (.)

    Måste man vara beredd på detta i hemtjänsten?

    viseversa skrev 2020-08-05 19:03:53 följande:
    Hur kommer det sig att man ursäktar mäns beteende med att dom "inte vet bättre" att bli sexuellt trackasserad är lika obehagligt oavsett om det är demetna sven 85 eller Olof 40 som tafsar. Hur många dementa tanter klatchar manliga vårdare i rumpan? Att bli tafsad på är INGET man ska acceptera eller stå ut med. Varken av barn eller gamla gubbar. 
    För att det är så, människor med demens fungerar inte som du eller jag med normalt tänkande, normala spärrar eller normalt agerande. De är inte sig själva längre. Det är helt enkelt inte de som tafsar utan sjukdomen.

    Det är sällsynt med sexuella närmanden men det förekommer. Det förekommer både från gubbar och gummor. Så sent som förra veckan råkade en manlig kollega ut för det.
    Skillnaden ligger, enligt min uppfattning, i att manliga kollegor inte pratar om det så mycket för att det är skamligt att råka ut för det. Ungefär som det var för kvinnor för bara några år sedan.

    Det här är en av de mindre angenäma delarna av att arbeta i vården, man möter människor med demens och då kan i princip vad som helst hända. Samma risker finns i många andra jobb, som polis osv.
    Är det bara helt uteslutet att hantera underliga människor med underligt beteende ska man inte jobba med något som har social interaktion.
  • Anonym (.)
    viseversa skrev 2020-08-05 19:18:17 följande:
    Jag förstår massor då jag jobbat inom åldringsvården men vi lärse oss att sexuella trackasserier och tafsanden inte är accepterat oavsett vem som utför det. Har man en gubbe som itne kan hålla fingrarna i styr såg vi till att enbart män gick in till den gubben. Kvinnor ska inte behöva "stå ut med" att bli antastade på sitt arbete. 
    Det kan vara en bra utgångspunkt men den har stora brister. Bland annat den att man bränner ut männen. Svårt dementa människor kan vara oerhört krävande att ta hand om, att tvingas gå till en och samma under lång tid kan vara risk för att människor bränner ut sig.

    Det leder även till andra konsekvenser, att man kan vägra som personal att gå till en pensionär av många olika anledningar: tex att pensionären traksserar muntligt, är rasisk och gud vet vad.

    Det går varken att planera eller leda en sådan arbetsplats på ett vettigt sätt.

    Istället måste man ha en professionellt förhållande till de personer man vårdar. Det innebär att personalen måste vara kompetenta och professionella.
  • Anonym (.)
    viseversa skrev 2020-08-05 19:23:21 följande:
    Jag har inte sagt annat det jag säger att JAG som kvinna ALDRIG ska behöva acceptera att bli tafsad på i mitt arbete. 
    Jo, det är vad du säger.
    Jobba inte med något som innebär kontakt med andra människor är mitt råd.
  • Anonym (.)
    viseversa skrev 2020-08-05 19:23:21 följande:
    Jag har inte sagt annat det jag säger att JAG som kvinna ALDRIG ska behöva acceptera att bli tafsad på i mitt arbete. 
    Men männen ska acceptera att de blir tafsade på?
    Vilket kön du har är totalt ointressant i denna diskussion.
Svar på tråden Måste man vara beredd på detta i hemtjänsten?