• Anonym (Japp)
    Wed 5 Aug 2020 17:06
    3491 visningar
    52 svar
    52
    3491

    Måste man vara beredd på detta i hemtjänsten?

    Jag har jobbat inom hemtjänsten och ja det kan hända. När jag vart med om det så har det vart personer med demenssjukdomar som gjort närmanden/rört vid ställen som de kanske inte gjort om de vart vid sina sinnens fulla bruk.

  • Anonym (Japp)
    Wed 5 Aug 2020 19:16
    #9
    viseversa skrev 2020-08-05 19:03:53 följande:

    Hur kommer det sig att man ursäktar mäns beteende med att dom "inte vet bättre" att bli sexuellt trackasserad är lika obehagligt oavsett om det är demetna sven 85 eller Olof 40 som tafsar. Hur många dementa tanter klatchar manliga vårdare i rumpan? Att bli tafsad på är INGET man ska acceptera eller stå ut med. Varken av barn eller gamla gubbar. 


    När jag jobbade i hemtjänsten så var det även många av mina manliga kollegor som fick diverse närmanden/sexuella anspelningar. Av dementa kvinnor.
  • Anonym (Japp)
    Wed 5 Aug 2020 20:55
    #26
    viseversa skrev 2020-08-05 19:23:21 följande:

    Jag har inte sagt annat det jag säger att JAG som kvinna ALDRIG ska behöva acceptera att bli tafsad på i mitt arbete. 


    Fast bara för att det kan hända så betyder det ju inte att det är samma sak som att det är okej eller att det är accepterat. Men samtidigt kan det ju vara svårt att hindra det när det handlar om en dement person som inte vet bättre, som inte har samma gränser som gemene man. Det gäller ju även andra saker, som att de kan säga elaka saker eller slåss.

    Där jag jobbade om något hände som inte var okej så gick man två till den personen. Då är man inte själv om något händer och man har ytterligare möjligheter att avleda att något händer eftersom den andra kan skoja och prata om annat när vårdtagaren får hjälp att sköta sin personliga hygien exempelvis. Men man kan inte räkna med att det bara är att säga ajabaja till personen och så kommer den aldrig mer göra om det.
  • Anonym (Japp)
    Wed 5 Aug 2020 21:03
    #31
    EpicF skrev 2020-08-05 21:01:08 följande:

    Man löser det genom dubbelbemaning och att sätta gränser. Ex gå ifrån om det bli obehagligt. Låta ex manliga vårdare gå till personen. Det spelar ingen roll om personen har frontallobsdement och är i behov av omvårdnad, ett sådant beteende ska aldrig accepteras. Man får sätta in åtgärder för att förebygga att det händer igen.


    Ja precis. Men det kan fortfarande hända, och att det kan hända är inte samma sak som att man måste tycka det är okej att bli tafsad på.
Svar på tråden Måste man vara beredd på detta i hemtjänsten?