Inlägg från: Anonym (H) |Visa alla inlägg
  • Anonym (H)

    Nytt jobb & gravid v. 19

    Vad har du för anställningsform? De har inte rätt att säga upp dig pga graviditet. Ej heller neka dig förlängt vik eller visstid. Det går som diskriminering.

    Om de är vettiga människor förstår de att en graviditet är en kort period i livet och värderar dig högre än så.

    Du bör inte räkna med att kunna ha med barnet på arbetet. Dels så har din atbetsgivare ett ansvar. Om jag var bonde skulle jag inte tillåts detta pga risker. Utöver detta kan du inte räkna med att få ett barn som det fungerar med att ha med. Men visst kan det gå om du har tur.

    Bondens försäkringar täcker knappast barnet, så jag skulle inte tro att de vill ta den risken. De exempel du sett är troligtvis personer som själva driver gården och inte arbetar som anställda.

    Arbetar du på mjölkgård bör du kunna få graviditetspenning från och med vecka 32 pga tungt arbete. Jag har själv arbetet på mjölkfård och skulle aldrig i mitt liv utsätta mig för det tunga arbetet som höggravid och riskera att förstöra min kropp totalt.

    Utöver detta bör du kolla upp bullernivån på arbetet. Från vecka 26 ska du inte arbeta i arbetsmiljö med ljud över 80 db. Skulle inte förvåna mig om ljud från mjölkmaskin och vacuumtank överstiger detta.

    Det enda rimliga är att berätta nu på en gång så att din arbetsgivare får möjligheten att faktiskt ta sitt ansvar för arbetsmiljöriskerna

  • Anonym (H)

    Gissningsvis bör du heller inte hantera de rengöringsmedel i form av diskmedel och liknande som används. Använder ni stalosan eller liknande i kalvboxar? Det bör du troligtvis inte hantera. Läs på.

    Utöver detta och att arbetet är tungt så är monotona rörelser (Såsom mjölkning) inte heller lämpligt som höggravid och skäl för gravpenning.

    Ge din arbetsgivare en ärlig chans att ta ansvar. De har som sagt inte rätt att neka dig arbete pga graviditet

  • Anonym (H)
    huipph skrev 2020-08-06 13:22:09 följande:

    Tackar för dina tankar! Mycket värt 

    Det är ett nytt stall med robot, samt är allt det som i andra stallar anses som tungt jobb skött maskinellt på detta ställe. Ljudnivån är inget bekymmer för barnet. Allt sådant här har jag givetvis kollat upp. Jag har arbetat många år inom yrket och ser mer fördelar än nackdelar. Jag kan själv styra upp med vila eller liknande mellan förmiddag och eftermiddag. Är inga tunga lyft ens med i rutinerna.  Kemikalier och rengöring fylls på utan någon kontakt med medlen då det sköts genom datorer och maskiner. Skulle det dyka upp något jag inte kan hantera så är det inte värre än att jag undviker det.

    Ringde upp arbetsgivaren i förmiddags faktiskt och känns mycket bättre nu som väntat. Han blev väl såklart lite förvånad, men tog det bra och vi skulle komma fram till bra lösningar för oss båda när jag väl är på plats. Han hade haft anställda tidigare som vart med om min sits. 

    Med rätt människor omkring sig så löser sig ju det mesta!


    Bra att du har koll. De allra flesta verkar tyvärr inte ha det.

    Hoppas allt går bra för dig nu! Och grattis till bebisen!
Svar på tråden Nytt jobb & gravid v. 19