• Sat 8 Aug 2020 22:33
    3633 visningar
    13 svar
    13
    3633

    Personalvetare utan högskoleutbildning?

    Håller helt med om det som Ylva skriver.
    YH eller liknande diplomutbildningar är inte samma sak som en universitetsutbildning i det här gebitet känner jag.

    Alla på min arbetsplats som är HR-specialister, den HR-generalist vi har och den person som är HR-administratör för tillfället är personalvetare.
    För att förklara lite vad de gör; specialisterna är chefsstöd gentemot sina specifika områden, de har "sina" chefer som de supportar inom allt från individärenden och arbetsmiljö till frågor om hot&våld. Generalisten verkar ha som uppgift att jobba mycket med digitalisering av HR-processer och även en del framtagning av material, mallar för olika saker och så.
    Och HR-administratören "äger" ett antal av de system som enheten använder sig av (rekrytering, LAS-beräkning, inrapportering av arbetsskador och tillbud mm), har hand om medarbetarundersökningen årligen samt löneöversynen i samarbete med de fackliga parterna.

    Men som sagt, de alla är personalvetare och har pluggat minst tre år. Såvitt jag vet har vi alltid som skallkrav att man ska vara högskoleutbildad när vi rekryterar och det är inga problem att få sökande med rätt kvalifikationer. En person med YH-utbildning skulle tyvärr sorteras bort om vi rekryterade idag, sett till de befattningar som vi har. Det är möjligt att man skulle få behov av en mer junior medarbetare där det kunde "räcka" med en kortare och inte så djup utbildning. Men jag tror samtidigt att man minst lika gärna skulle välja en nyutexad personalvetare istället för hen skulle ha mer att bygga på, skulle kunna bli specialist så småningom tex, eftersom hen hade sin utbildning i ryggen.

    Jag skulle råda dig att läsa på lite, tex kolla jobbannonser i området där du bor, på tjänster som lockar dig. Vad har de för krav på utbildning och bakgrund?

  • Sun 9 Aug 2020 19:45
    #7
    funderaren93 skrev 2020-08-09 16:49:38 följande:

    Tack snälla för alla svar!

    Efter mycket funderande igår kväll kom jag fram till att jag får göra det på de ?rätta? sättet & studera 3 år på högskola.

    Nu har jag en till fundering!

    Att komma in på PA känns omöjligt, de är extremt stor konkurrens och kommer givetvis söka men tror inte på mina chanser. Jag hoppades på HP, men de har avlyst de igen..

    Funderar på sociologprogrammet, sedan välja till på valbara kurserna (arbetsrätt 30 poäng).

    Är detta något som ni anser är ?ok? inom HR branschen?


    Om du plockar ihop din egen kandidatexamen genom valbara kurser eller går själva programmet skulle inte göra någon skillnad hos oss. Huvudsaken du har en examen som är relevant inom området. Och beroende på vilken inriktning du sen söker dig emot och vilken typ av tjänst du är ute efter så kan ju olika ämnen väga olika tungt. Vissa är inte alls intresserade av rekrytering tex utan det är bara en kurs man måste bocka av, medan andra som läser programmet tar alla chanser att bygga på med valbara kurser inom just det. Andra fokuserar mer på organisation, ledarskap och psykologi medan den tredje riktar sig mot arbetsrätt och juridiska spörsmål. Det finns hur mycket som helst att välja bland.
Svar på tråden Personalvetare utan högskoleutbildning?