• Thu 20 Aug 2020 15:40
    10302 visningar
    69 svar
    69
    10302

    Nekad byte av adhd medicin, ska jag överklaga?

    Jag började min första medicinering för ungefär 6 månader sedan, det blev ett snabbt byte från metylfenidat till elvanse då biverkningarna var ganska outhärdliga. Elvanse funkar mycket bra då den får mig väldigt lugn, organiserad, fokus och koncentration blir drastiskt bättre. Jämfört med metylfenidatet som gjorde mig speedad och skakig på något sätt. Hursomhelst, jag kraschar ordentligt efter 6 timmars elvanse i kroppen (från att den gett fullt effekt) Jag har haft sömnproblem som kommer sporadiskt. Kraschen mår jag inte psykiskt dåligt utav, ingen ångest eller att jag blir deppig. Jag blir bara extremt trött i huvudet och nästintill somnar (gjort det enstaka gånger) Detta påverkar ju helt klart min arbetsdag samt mina studier att jag dippar sådär runt 3 tiden på eftermiddagen, det tär ju både arbetsmässigt som resterande dag då jag är känner mig ganska apatiskt och slö, orklös, jag blir väldigt lättirriterad på det också. Jag vill ju åtminstone kunna fungera fram till 6-8 tiden på kvällen.

    Till problemet, jag får ingen tilläggsmedicin från min läkare av sådan sort som attentin (kortidsverkande), och jag erbjuds inga alternativ för att lösa dilemmat med rekyleffekten på eftermiddagarna.  Jag har goda argument för varför jag borde få en typ av booster för eftermiddagen, det handlar ju om arbetet och studierna som jag ska orka med istället för att nästan somna mitt under dagen. Dem har tagit blodtryck på mig och puls vilket hade goda resultat. Påpekas att jag tränar och äter ordentligt och har samma stabila vikt. Läkaren påpekar som lösning att jag borde träna, vilket jag redan gör (kondition styrketräning) och att dela upp min Elvanse dos, men det påverkar ju sömnen ännu mer då jag tar den senare, det funkar inte med andra ord.

    Alkoholmissbruk eller drogmissbruk är obefintliga dessutom.

    Borde detta överklagas ordentligt eller hur tycker ni jag ska göra i mitt fall? Jag har ALDRIG träffat eller pratat med min läkare, utan får istället träffa en sjuksköterska som vidarebefordrar det som sägs mellan sköterskan och mig.
    Borde jag byta klinik och testa hos en annan läkare som är förhoppningsvis mer förstående, eller är det också lönlöst? Jag förstår inte varför andra kan få en typ av booster medans jag nekas av anledning att det är beroendeframkallande och rent amfetamin, borde man inte åtminstone få testa? Det pratas ständigt om hur individuellt dessa mediciner är från person till person, varför får man inte möjligheten till att testa sig fram isåfall?

  • Svar på tråden Nekad byte av adhd medicin, ska jag överklaga?
  • Anonym (Q)
    Thu 20 Aug 2020 17:19
    #1
    +1

    Vad jag hade gjort i ett liknande scenario är att föreslå att du testar läkarens rekommendation i 14 dagar under förutsättning att ni därefter träffas för att  utvärdera om strategin fungerar eller om ni ska testa något annat. Jag hade väl dessutom bett att få träffa läkaren personligen så att ni kan faktiskt interagera (och du kan se om han/hon är något att ha eller om du bör söka dig till en annan läkare). Detta visar dels att du är samarbetsvillig och rationell och dels att du inte är lätt att bli av med och sopa undan. Om det senare var läkarens plan så kanske hon eller han kommer att försöka bespara sig lite jobb och skriva ut vad du föreslår istället.

    Att få den hjälp man behöver för att behandla adhd är definitivt inte en adhd-vänlig process. Som mamma till en tonåring med adhd är jag väl införstådd i det. 

  • Thu 20 Aug 2020 17:53
    #2

    Det låter inte bra. Du kan förstås byta mottagning. Det är en möjlighet. Det gjorde min son när den mottagningen där han gick inte skötte saker och ting på ett vettigt sätt.  

  • Anonym (X)
    Thu 20 Aug 2020 18:05
    #3
    Robinw skrev 2020-08-20 15:40:06 följande:

    Borde detta överklagas ordentligt eller hur tycker ni jag ska göra i mitt fall? 


    Tar du Elvanse samtidigt som fet mat t.ex. grekisk yoghurt? Annars testa det direkt.

    Attentin är bara godkänd för barn och unga dessutom har den stor missbrukspotential, så du kan nog inte "överklaga" någonstans. Dessutom är det läkaren som bestämmer behandlingen, du kan inte kräva en viss medicin.

    Sen finns det regioner som har totalförbud på nyinsättning av Attentin till vuxna (som Region Gävleborg).
  • Anonym (X)
    Thu 20 Aug 2020 18:23
    #4

    Kan tillägga att du kan testa att höja dosen också, högre dos på Elvanse betyder längre verkningstid.

  • Anonym (ADHD-­tjej)
    Thu 20 Aug 2020 18:46
    #5
    Anonym (X) skrev 2020-08-20 18:05:40 följande:
    Tar du Elvanse samtidigt som fet mat t.ex. grekisk yoghurt? Annars testa det direkt.

    Attentin är bara godkänd för barn och unga dessutom har den stor missbrukspotential, så du kan nog inte "överklaga" någonstans. Dessutom är det läkaren som bestämmer behandlingen, du kan inte kräva en viss medicin.

    Sen finns det regioner som har totalförbud på nyinsättning av Attentin till vuxna (som Region Gävleborg).
    Har haft Attentin i många år. Som vuxen. Och innan dess föregångarna, vad den nu hette. Det stämmer inte att bara barn har den.
  • Anonym (X)
    Thu 20 Aug 2020 23:20
    #6
    Anonym (ADHD-tjej) skrev 2020-08-20 18:46:12 följande:
    Har haft Attentin i många år. Som vuxen. Och innan dess föregångarna, vad den nu hette. Det stämmer inte att bara barn har den.
    Om du läste vad jag skrev så var det att den inte var godkänd för vuxna. Att vuxna ändå kan få det "off-label" är självklart och det vet jag, jag har det själv.
  • Anonym (f)
    Thu 20 Aug 2020 23:33
    #7

    Byt läkare om det går.

    Jag fick attentin av samma anledning. Trots att jag har missbruk i journalen. Har läkaren gett någon anledning till att inte medicinera dig? Be om en anledning.

  • Anonym (pigge­lin)
    Thu 20 Aug 2020 23:39
    #8

    Ja, testa byt läkare/klinik om det går, fortsätt byta till du hittar någon förstående som du kan jobba med för att hitta passadet medicinering.
    Det handlar ju om din livskvalitet och att du inte kan klara av studierna då du kraschar så hårt i trötthet.

    Tills du hittar rätt läkare kanske koffeintabletter kan hjälpa, men var försiktig och börja med låg dos. Koffein har ju också vissa biverkningnar. Är dock receptfritt och billigt.

    Hoppas du hittar lösning/schysst läkare!

  • Anonym (f)
    Thu 20 Aug 2020 23:48
    #9

    Vad har du för dos på elvanse förresten? Vet att behovet är individuellt, men har hört så många få så låga doser. jag är en kvinna som vägde 58 när jag fick elvanse och attentin (har gått upp lite i vikt sedan dess), men fick då 70 mg Elvanse och 40 mg attentin.

  • Fri 21 Aug 2020 10:44
    #10

    Hej! Tackar så mycken för svaren jag fått, förväntade mig inte så många, tack för ni förstår då det känns som min läkare inte vill förstå eller möta mig halvvägs.

    Jag har provat läkarens rekommendation, delat upp dosen och höjt dosen. Fortfarande sporadiska sömnproblem, varannan dag ungefär. Det tar på jobbet har jag försökt förklara till min sköterska, min kollega påpekande idag att jag ser tröttare ut än vanligt (inte bra) Jag har testat medicinen innan frukost och efter frukost. Jag äter havregryn, mjölk, jordnötssmör (för fettet) och lite proteinpulver så medicinen kan möjligtvis absorberas bättre. Jag har inget drogmissbruk alls som sagt, anledningen till att jag inte får en tilläggmedicin i form av attentin är just för den är beroendeframkallande,detta var den enda anledningen läkaren angav. Jag har specifikt add om ni undrar, jag är allmänt lugn, men blir lugnare av elvansen (haha) och som sagt metylfenidatet speedad och liksom pratar alldeles för fort, min mun hinner inte med så jag stammar istället.

    Dosen är 50 mg nu, har som sagt testat 70 (jätte bra effekt) men återigen får sömnproblem.

    Jag vågar inte ta kaffe då jag är väldigt känslig för koffein och tabletter, har slutat helt. När jag tog det och hade medicin i kroppen blev jag lite mer argare och skakade mer.

    Jag vill bara ha en fungerande vardag, funka på jobbet och inte somna som jag nästintill gör, jag har mål och drömmar precis som många andra, därför vill jag skapa mig dem förutsättningar med en medicin som inte påverkar min sömn och som kan få mig att orka med studierna efter jobbet (jag vill in på högskola) åtminstone till 18 hade varit perfekt. Konkurrensen har ökat mycket tack vare corona, pressen är stor för mig att studera och ha kvalitativ studietid, men jag kan inte. Medicin kanske inte är min grej trots allt, borde jag sluta? Även fast den hjälpt mig enormt med studierna, minnet delvis koncentration framför allt, allt har blivit så mycket roligare och motivationen är på topp, i förutsättning att jag kunnat sova mina 7,8 timmar. Tycker ni jag ska testa concerta, ritalin?

Svar på tråden Nekad byte av adhd medicin, ska jag överklaga?