• Tue 1 Sep 2020 10:29
    460 visningar
    12 svar
    12
    460

    Hur delar vi renoveringskostnaderna?

    Hej!

    Jag och sambon har nyligen köpt hus som är i behov av flera skönhetsrenoveringar. Då jag sedan tidigare ägt en bostad har jag gått in med en större del av insatsen och för detta ska vi skriva skuldebrev så att jag får ut "min" del vid eventuell försäljning. Vi äger huset 50/50 och delar alla löpande kostnader för hem och hushåll 50/50. Var och en betalar sin egen telefon, bil och övriga egna kostnader.

    Vi står nu inför en diskussion kring kostnader för förbättringsåtgärder på huset. Jag har en månadslön på ca 26000 netto medan sambon får ut ungefär 19000 netto. Vi har liknande utgifter, dock är min utgift för bensin högre då jag kör varje dag medan sambon arbetar hemifrån.

    Min sambo har inte möjlighet att betala 50% av de renoveringar vi gör på huset. Vi har haft hjälp i trädgården vilket betalades av mig (genom en gåva från en släkting), nu ska vi betala lagfart + pantbrev samt renovering inomhus och sambon landar på -1000 kr om han betalar 50% medan jag har kvar ca 100k. 

    Även för framtiden ser jag bekymmer med 50/50 principen då jag sparar dubbelt så mycket som sambon varje månad och konstant kommer ha mer pengar. Samtidigt vill jag skydda mina tillgångar och investeringar i huset bidrar till värdet och han äger ju också 50% av huset. 

    Hur hade ni tänkt? Någon som lever i liknande situation och vill berätta hur ni löst det?

  • Svar på tråden Hur delar vi renoveringskostnaderna?
  • Tue 8 Sep 2020 13:41
    #8

    Jag har också tänkt på att renoveringskostnaderna ska följa den som har minst tillgångar. Tyvärr trycker sambon på en del renoveringar trots ekonomin medan jag står mer som en bromskloss. 

    Skönhetsrenoveringar kan tyckas onödigt men var en fråga om praktiskt tänkande då vi ska slipa extremt mycket och ville göra det innan möbler flyttades in för att kunna skydda dem ordentligt. 

    En tanke som jag haft är att skriva skuldebrev, liksom vi gjort för kontaktinsatsen. Vill vi göra en dyrare renovering där jag betalar t.ex. 30k mer så skriver vi ett skuldebrev på det som endast aktualiseras om vi separerar eller sambon avlider.

Svar på tråden Hur delar vi renoveringskostnaderna?