• Thu 3 Sep 2020 16:43
    10814 visningar
    177 svar
    177
    10814

    Larm om att tjejer pressas till sex och att sex blivit allt hårdare

    I tråden "Pressa ner magen på tjejen under penetration" kommer debatten att handla om den artikel som en barnmorska skrivit, som handlar om att unga kvinnor söker för att sex gör ont. www.svd.se/barnmorskans-larm-unga-pressas-till-hart-sex. Artikeln handlar om att vissa tjejer ställer upp på sex, på hårt sex, samt att sex blivit allt hårdare.

    Några killar kände igen den sexuella jargongen och svarade på detta genom att göra en film.

    "

    "





    Varför har det blivit så här?

    Varför får tjejer ont av sex?

    Har det alltid varit så här?

    Vad har porren för roll?

    Hur ska vi komma till rätta med detta?


    Anyone can hate. It costs to love.
  • Svar på tråden Larm om att tjejer pressas till sex och att sex blivit allt hårdare
  • Anonym (porri­s)
    Tue 15 Sep 2020 13:25
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-15 11:46:42 följande:
    Nej, det är du som inte förstår skillnaden mellan åldersgränser gjorda genom stiftade lagar (t.ex. alkohol, tobak, soft air gun etc) och EULA. Du kan ha en åldersgräns genom EULA som inte får några som helst följder om den inte uppfylls.
    .
    Frågan är om det finns en åldergräns för PORR.

    Inte "internet-porr".

    Utan porr.

    All sorts porr.

    Du och den andra signaturen hakar upp er på porr via hemsidor på internet (som inte heller har någon enhetlig hantering av saken) när vilken unge som helst kan köpa en porrtidning på macken eller köpa sexnoveller på Amazon eller Adlibris.

    Det finns ingen åldergräns på PORR som fenomen även om vissa hemsidor frivilligt sätter en gräns.
  • Anonym (Infli­kning)
    Tue 15 Sep 2020 15:41

    Fast när du köper en tidning eller bok ingår du också i ett avtal, återigen EULA, som bland annat kan omfatta åldersgräns men också göra anspråk på vad du får använda materialet till.

    Görs inte åldersgräns på statlig nivå eller av en granskare, så är det upp till distributör/producent att sätta åldersgräns. Jag vet inga porrproducenter som inte är tydliga med att innehållet endast är avsedda för myndiga.

    För att handla på Amazon samt de flesta webbshoppar måste man väl vara myndig till och börja med? Alternativt låta målsman göra beställning.

  • Anonym (äkkel­gris)
    Tue 15 Sep 2020 15:52

    inget nytt där inte... kvinnor har alltid sagt att män är äkkel...
    nu går larmet också, så var rädd om era döttrar och lås in dom...
    äkkelmännen lurar därute...

  • Tue 15 Sep 2020 18:25
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-15 11:46:42 följande:

    Dels är ju mycket porr ganska monoton och den absoluta majoriteten tröttnar nog rätt fort. Och om man nu blir beroende i den grad att man får problem med jobb, sociala kontakter, mat, hushåll etc. så behandlar man det nog rimligtvis på samma vis som när man spenderar för mycket tid på sociala medier. Undantag förstås om det finns grava störningar i en sexualitet såsom pedofili.Det är väl läkare som väljer att skriva ut potensmedlen hellre än att unga frågar om det? En faktor kan vara att unga länge har haft problem som de först nu söker hjälp för, varpå utskrivningarna ökar.Prestationsångest kan absolut vara en faktor, vilket jag tror hör ihop med mansrollen i överlag. Men jag tror knappast att du löser det enbart genom att ta bort porr ur ungas liv, eftersom påverkan är så pass mycket större än så.Nu är ju porr inte en homogen kategori (det vore typ lika dumt som att säga att all serietidningar är detsamma som Kalle Anka) men mycket kommersiell porr ger en väldigt begränsad, märklig bild av hur människor och sexualitet fungerar, samt vilken påverkan ens sexliv har på en som person. Där tänker jag inte ens gå in i mer detalj.

    Jag ser porr som fiction. Kan själv tycka det är skitcoolt att se när någon slänger sig genom en glasruta i en actionfilm men absolut inget jag skulle vilja prova själv. Däremot kan jag förstås vilja göra något som känns lika energiskt, och då kanske jag nöjer mig med att åka fritt fall. Ganska svävande exemplen, men lite samma ser jag på porr.

    Jag är inte per automatik kritisk mot porrdebatten, utan snarare att man ger utrymme till vad som kan liknas med konspirationsteorier och utelämnar sexologer, forskare m.m. vilket ger en väldigt märklig diskussion. Rekommenderar verkligen den här artikeln av Tanja Suhinina.

    www.aftonbladet.se/debatt/a/WOLO3L/vaga-soka-hjalp-om-du-ar-beroende-av-porrBarn ska lära sig (i skolmiljö, naturligtvis) resonera kritiskt kring förlegade könsroller och även få förståelse för samtycke samt säkert sex. Att lägga ner resurser på det tänker jag har mycket bättre effekt än att försöka måla upp porren som någon slags hälsorisk.


    Jaha, så porren är monoton, så de flesta tröttnar? Är det så? Då borde inte porr vara så poulärt om de flesta tröttnar.

    Jag tror det finns människor som blir beroende av porr, som påverkas dåligt av porr. Finns helt klart exempel på det. Finns så klart även annat man kan bli beroende av, men tyvärr får man inte prata något negativt om porr. Det går helt enkelt inte att prata om porr utan att det blir svart eller vitt. Väldigt tråkigt.

    Nej det är inte bara läkare som skriver ut potensmedel. Det förekommer väldigt mycket illegal handel på nätet. Det är en väldigt stor ökning bland yngre och jag tycker det är en oroväckande trend. Jag tror att ökningen framför allt beror på mycket om förväntan på sig själv och på vad de tror kvinnor förväntar sig. Någon typ av prestationsångest.

    Så om män tar potensmedel, så är det bara en i den övriga mansrollen? Det är ändå läkemedel det handlar om, och det vet jag inte om det finns så många andra läkemedel män tar , men även om det är en del av mansrollen är det väl rimligt att fundera på hur denna prestationsångest påverkar sexlivet. Icke desto mindre viktigt att reagera på.

    Jag tycker inte att man ska förbjuda porr. Däremot tycker jag att man måste prata mer om porr. Hur den ser ut. Vad man reagerar på. Prata om vad som känns fel, eller erfarenheter som rör sex och porr, men det nästintill omöjligt. Man måste kunna prata om porr utan att ha forskning som stöd. Dessutom finns läkare/barnmorskor/psykologer/sexologer och forskare som är oeniga och har olika infallsvinklar. Vi måste prata ur hjärtat ur porr också även om sakkunniga också är viktiga.

    Du skriver :

    "kommersiell porr ger en väldigt begränsad, märklig bild av hur människor och sexualitet fungerar, samt vilken påverkan ens sexliv har på en som person. Där tänker jag inte ens gå in i mer detalj"

    Jag tycker inte alls att porr går att jämföra med andra filmer, eftersom det påverkar oss mer känslomässigt och fysiskt, samt att det inte finns i närheten av samma utbud när det gäller annat sex, och framför allt extremt lite filmer där människor har sex och berättar vad de känner. (kroppsligt och känslomässigt) I övrig litteratur finns det olika filmer och böcker som behandlar tankar och känslor med just detta existerar inte när det gäller sex och det gör att vi aldrig får samma bredd.

    Men vad ska vi då säga till barn som ser på porr. Hur ska de veta vad som är märkligt och begränsat? Vad?

    Så i skolan ska de "resonera kritiskt" om förlegade könsroller och lära sig om samtycke. Men om de fått detta hur ska de då tänka kring porr? På vilket sätt ska de resonera lite mer konkret på det de möts av?
    Anyone can hate. It costs to love.
  • Tue 15 Sep 2020 19:23
    Anonym (äkkelgris) skrev 2020-09-15 15:52:50 följande:

    inget nytt där inte... kvinnor har alltid sagt att män är äkkel...

    nu går larmet också, så var rädd om era döttrar och lås in dom...

    äkkelmännen lurar därute...


    Nej det var inte min tanke. Jag tror vissa kvinnor ställer upp på sex trots att mannen inte alls pressat henne. Mannen kanske inte alls hade velat att hon gjorde saker hon inte ville, om han hade förstått det. Han kan mycket väl vara en snäll kille.

    Ibland gör kanske en kille något "fel" med med bästa avsikten. Tex att ta någon hårt är med största sannolikhet något de flesta gör för att kvinnan ska gilla honom, samt för att få kvinnan att njuta.

    Varför ställer kvinnor upp på saker de inte vill, så att sex leder till smärta och obehag? Varför?
    Anyone can hate. It costs to love.
  • Anonym (Infli­kning)
    Tue 15 Sep 2020 19:45
    New Dawn skrev 2020-09-15 18:25:30 följande:
    Jaha, så porren är monoton, så de flesta tröttnar? Är det så? Då borde inte porr vara så poulärt om de flesta tröttnar.
    Det är svårt att dra förenklingar, men även om det finns många olika sorters porr så är mycket porr också ganska likartat. I princip all Hollywoodporr där kvinnor stönar så hårt de kan och killarna kör på i högsta hugg blir snabbt igenkännbar och ganska... Trist. Jag orkar aldrig kolla på det själv. Amatörporr brukar ha mycket mer varierande upplägg, kreativa iscensättningar, roligare lekar etc och det blir mer spännande. Men har man sett typ fyra avsugningar på raken blir den femte inte särskilt spännande.

    Går utmärkt att kika runt lite på t.ex. Pornhub för att få en egen, subjektiv uppfattning.
    New Dawn skrev 2020-09-15 18:25:30 följande:
    Så om män tar potensmedel, så är det bara en i den övriga mansrollen? Det är ändå läkemedel det handlar om, och det vet jag inte om det finns så många andra läkemedel män tar , men även om det är en del av mansrollen är det väl rimligt att fundera på hur denna prestationsångest påverkar sexlivet. Icke desto mindre viktigt att reagera på.
    Om män tar potensmedlen som är utskrivet av läkare, så tänker jag att det finns medicinska skäl till att åtminstone prova det. Och när jag nämner att det är en del av mansrollen så menar jag att det är en del av ett problem som är mycket större än att män inte kan få stånd, ty det prestationskravet som många killar upplever är så pass problematiskt.
    New Dawn skrev 2020-09-15 18:25:30 följande:
    Jag tycker inte att man ska förbjuda porr. Däremot tycker jag att man måste prata mer om porr. Hur den ser ut. Vad man reagerar på. Prata om vad som känns fel, eller erfarenheter som rör sex och porr, men det nästintill omöjligt. Man måste kunna prata om porr utan att ha forskning som stöd. Dessutom finns läkare/barnmorskor/psykologer/sexologer och forskare som är oeniga och har olika infallsvinklar. Vi måste prata ur hjärtat ur porr också även om sakkunniga också är viktiga.

    Jag håller absolut med om att man ska prata om porr och ser inget problem med att ha ett kritiskt förhållningssätt till porr. Men det är väldigt svårt när kritiker börjar dra så långsökta slutsatser som att elvaåringar som kollar på porr kommer att bli våldtäktsmän så fort de börjar gymnasiet. Med tanke på hur många som tittar på porr och vad den befintliga forskningen säger så verkar det helt enkelt orimligt. Däremot tycker jag det är bra att regeringen nu har tillsatt en utredning för att få en klarare bild av hur barn påverkas av porr, eftersom det ger möjlighet att se på problemen mer formellt än att låta anekdoter styra samtalen.


    New Dawn skrev 2020-09-15 18:25:30 följande:
    Jag tycker inte alls att porr går att jämföra med andra filmer, eftersom det påverkar oss mer känslomässigt och fysiskt, samt att det inte finns i närheten av samma utbud när det gäller annat sex, och framför allt extremt lite filmer där människor har sex och berättar vad de känner. (kroppsligt och känslomässigt) I övrig litteratur finns det olika filmer och böcker som behandlar tankar och känslor med just detta existerar inte när det gäller sex och det gör att vi aldrig får samma bredd.
    Vad menar du med detta? Hur påverkar vi fysiskt av att titta på porr? Och varför skulle man få en mer känslomässig reaktion av att se på porr än en traditionell spelfilm? Film som medium kan väcka enormt många känslor och de allra flesta kan hantera porr på ett ganska simpelt, odramatiskt vis.

    Nu råkar jag vara filmnörd och kan absolut säga att det finns gott som spelfilmer som berör sex på både grafiska och dramaturgiska vis. Några jag kommer att tänka på är Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare, Blue Velvet, Bitter Moon samt många av Imamura Shoheis filmer. Sedan finns det mer surrealistiska, kanske mindre samhällsaktuella filmer också såsom Belle de Jour och Nattportieren...
    New Dawn skrev 2020-09-15 18:25:30 följande:
    Men vad ska vi då säga till barn som ser på porr. Hur ska de veta vad som är märkligt och begränsat? Vad?

    Så i skolan ska de "resonera kritiskt" om förlegade könsroller och lära sig om samtycke. Men om de fått detta hur ska de då tänka kring porr? På vilket sätt ska de resonera lite mer konkret på det de möts av?
    Jag tänker att det är viktigt att vara tillgänglig att prata med barn om vad de har sett något de finner vara obehagligt. Och när det kommer till specifikt porr tänker jag att det är viktigt att förklara det på ett sådant sätt så att barn kan förstå det och dra liknelser. Typ att många vuxna gillar naket och vissa gillar det så mycket att de vill se filmer och bilder på andra nakna. Och vara tydlig med att det är i största delen på låtsas, på samma sätt som en sagobok de har läst.

    Om barn får de redskapen att lära sig förstå könsroller och hantera samtycke, så tänker jag att de genom det också kommer kunna reflektera kring porr - just eftersom en central del i ett sådant arbete utgår ifrån att förstå sig på problemen ur breda perspektiv. Många unga vill inte prata om sex och porr med vuxna och det tänker jag att man får respektera också.

    För att återkoppla så var jag själv nio år gammal första gången jag såg porr (hardcore, inspelat med en sunkig videokamera och ganska grått). Funderade en del på vad jag såg i efterhand men kände mig aldrig äcklad, rädd eller orolig. Om jag, strax därefter, hade fått se den "dokumentär" du hänvisade till i första inlägget så kan jag garantera dig att jag hade blivit livrädd och paranoid samt fått oerhörda skuldkänslor. Personligen oroar jag mig mer för hur barn och unga påverkas av diskussionen än av porren.
  • Wed 16 Sep 2020 10:21
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-15 19:45:06 följande:

    Det är svårt att dra förenklingar, men även om det finns många olika sorters porr så är mycket porr också ganska likartat. I princip all Hollywoodporr där kvinnor stönar så hårt de kan och killarna kör på i högsta hugg blir snabbt igenkännbar och ganska... Trist. Jag orkar aldrig kolla på det själv. Amatörporr brukar ha mycket mer varierande upplägg, kreativa iscensättningar, roligare lekar etc och det blir mer spännande. Men har man sett typ fyra avsugningar på raken blir den femte inte särskilt spännande.

    Går utmärkt att kika runt lite på t.ex. Pornhub för att få en egen, subjektiv uppfattning.Om män tar potensmedlen som är utskrivet av läkare, så tänker jag att det finns medicinska skäl till att åtminstone prova det. Och när jag nämner att det är en del av mansrollen så menar jag att det är en del av ett problem som är mycket större än att män inte kan få stånd, ty det prestationskravet som många killar upplever är så pass problematiskt.Jag håller absolut med om att man ska prata om porr och ser inget problem med att ha ett kritiskt förhållningssätt till porr. Men det är väldigt svårt när kritiker börjar dra så långsökta slutsatser som att elvaåringar som kollar på porr kommer att bli våldtäktsmän så fort de börjar gymnasiet. Med tanke på hur många som tittar på porr och vad den befintliga forskningen säger så verkar det helt enkelt orimligt. Däremot tycker jag det är bra att regeringen nu har tillsatt en utredning för att få en klarare bild av hur barn påverkas av porr, eftersom det ger möjlighet att se på problemen mer formellt än att låta anekdoter styra samtalen.

    Vad menar du med detta? Hur påverkar vi fysiskt av att titta på porr? Och varför skulle man få en mer känslomässig reaktion av att se på porr än en traditionell spelfilm? Film som medium kan väcka enormt många känslor och de allra flesta kan hantera porr på ett ganska simpelt, odramatiskt vis.

    Nu råkar jag vara filmnörd och kan absolut säga att det finns gott som spelfilmer som berör sex på både grafiska och dramaturgiska vis. Några jag kommer att tänka på är Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare, Blue Velvet, Bitter Moon samt många av Imamura Shoheis filmer. Sedan finns det mer surrealistiska, kanske mindre samhällsaktuella filmer också såsom Belle de Jour och Nattportieren...Jag tänker att det är viktigt att vara tillgänglig att prata med barn om vad de har sett något de finner vara obehagligt. Och när det kommer till specifikt porr tänker jag att det är viktigt att förklara det på ett sådant sätt så att barn kan förstå det och dra liknelser. Typ att många vuxna gillar naket och vissa gillar det så mycket att de vill se filmer och bilder på andra nakna. Och vara tydlig med att det är i största delen på låtsas, på samma sätt som en sagobok de har läst.

    Om barn får de redskapen att lära sig förstå könsroller och hantera samtycke, så tänker jag att de genom det också kommer kunna reflektera kring porr - just eftersom en central del i ett sådant arbete utgår ifrån att förstå sig på problemen ur breda perspektiv. Många unga vill inte prata om sex och porr med vuxna och det tänker jag att man får respektera också.

    För att återkoppla så var jag själv nio år gammal första gången jag såg porr (hardcore, inspelat med en sunkig videokamera och ganska grått). Funderade en del på vad jag såg i efterhand men kände mig aldrig äcklad, rädd eller orolig. Om jag, strax därefter, hade fått se den "dokumentär" du hänvisade till i första inlägget så kan jag garantera dig att jag hade blivit livrädd och paranoid samt fått oerhörda skuldkänslor. Personligen oroar jag mig mer för hur barn och unga påverkas av diskussionen än av porren.


    Så man blir alltså trött att se på avsugningar om man sett flera? Är det så med sex också? Om inte, varför måste porr vara mer "speciella scenssättningar" och "roliga lekar". Vad är det för roliga lekar du pratar om?

    ".Om det stämmer som du säger är det ju stor risk att människor som tittar på mycket porr går mot grövre och grövre porr, för att de "tröttnar".

    Män får potensmedel utskrivna om de beskriver att de har problem med erektionen. Det behövs sällan någon specifikt medicinsk förklaring.

    Ja det finns helt klart fler problem med mansrollen, men måste man ta upp allt möjligt mellan himmel och jord för att diskutera sexuella effekter som kommer av mansrollen?

    Debatten handlar inte om att 11 åringar som ser på porr blir våldtäktsmän. Var har du läst det?

    Att sex framställs på dramaturgiskt vis är väldigt vanligt och förkommer i mängder av filmer, men att  känslor kring sex beskrivs är ovanligt. Oika tankar, känslor och beskrivningar om fysiska reaktioner, och andra känslor kring sex, existerar nästan inte alls. Varken i böcker eller filmer. Vad du menar med grafiskt sex förstår jag inte.

    Porr handlar om sex och sex påverkar oss mycket mer än något annat. Det är biologiskt viktigt, att det sker på ett visst sätt. Det är viktigt för kärleksrelationer. Det är tom ofta avgörande för kärleksrelationer, och sex påverkar hälsan. Det går överhuvudtaget inte att jämföra med innehåll i andra filmer. Det betyder inte det inte finns annat som är viktigt, skrämmande, och berör oss känslomässigt, med det finns ju en helt annan bredd i utbud i annan film.

    Sex är också speciellt för att det gör människor upphetsande. Det, i sig, förändrar tänkandet. Att människor vi ser i porr ÄR upphetsande ger en annan bild också. Om du ser någon som ser ut att behöva kräkas på film, är det något motbjudande. Det illustrerar någon som mår dåligt. Om någon på spelfilm utövar våld är det för att skada. Om någon person njuter av att skada framställs den som obehaglig. Det skrämmande med porr är att detta ofta visas i ett upphetsande syfte, och det är verkligen en jättestor skillnad.

    Ojoj oj... Du skulle  förklara för barn att porr handlar om att "vuxna gillar naket" .

    Det var en väldigt blygsam och oskuldsfull beskrivning av porr. Du glömmer att man lika gärna kan se scener med sprut i ansiktet, eller analsex med efterföljande avsugning av samma kuk. Om man lärt sig om jämlikhet, samtycke och könsroller måste man plötsligt bortse från allt detta.

    Du påverkades inte av hardcore sex som 9 åring. Jag är  inte säker på att det är en "bättre" reaktion, än att må dåligt av det. (Jag menar inte att du är sämre som inte reaferar)

    Jag tror det är precis lika viktigt att reflektera över det man ser även om man inte reagerar. Det kan tom vara mer befogat att reflektera om man inte reagerar känslomässigt, utan ser det som okomplicerat att kvinnor blir slagna, ser ut att behöva kräkas osv. Även om vissa kvinnor njuter av smisk är det ändå något man måste hantera med särskild nogranhet.

    Så om människor mår dåligt av porr är det  inga problem.

    Du är mer oroad för att människor ska må dåligt av disskutionen där negativa effekter av porr kommer upp. Den inställningen är mycket problematisk. Både de som är för och de som är emot är väldigt låsta.
    Anyone can hate. It costs to love.
  • Anonym (äkkel­gris)
    Wed 16 Sep 2020 10:36
    New Dawn skrev 2020-09-15 19:23:00 följande:
    Nej det var inte min tanke. Jag tror vissa kvinnor ställer upp på sex trots att mannen inte alls pressat henne. Mannen kanske inte alls hade velat att hon gjorde saker hon inte ville, om han hade förstått det. Han kan mycket väl vara en snäll kille.

    Ibland gör kanske en kille något "fel" med med bästa avsikten. Tex att ta någon hårt är med största sannolikhet något de flesta gör för att kvinnan ska gilla honom, samt för att få kvinnan att njuta.

    Varför ställer kvinnor upp på saker de inte vill, så att sex leder till smärta och obehag? Varför?
    jag vet inte, och jag vill inte att tjejer ska känna smärta och obehag, jag vill att killar är snälla mot tjejer...
    jag läste om en japansk tjej som blev kidnappad och våldtagen, torterad, det är det värsta jag har läst, jag mår så dåligt nu, hade inte hört talas om det förut...
    snälla, var rädda om varandra...
    en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Junko_Furuta
  • Anonym (Infli­kning)
    Wed 16 Sep 2020 22:16
    +1
    New Dawn skrev 2020-09-16 10:21:58 följande:
    Så man blir alltså trött att se på avsugningar om man sett flera? Är det så med sex också? Om inte, varför måste porr vara mer "speciella scenssättningar" och "roliga lekar". Vad är det för roliga lekar du pratar om?
    Nu vill jag inte framstå som arrogant eller besserwisser men jag blir mycket provocerad av hur du helt okritiskt sätter porren i center oavsett vad samtidigt som du inte intresserar dig för att prata om problemen ur större perspektiv.

    En skriven text, inspelad film, producerad musik etc framställs ju likadant första samt hundrade gången du konsumerar det. Ser du hundra stycken svenska polisfilmer så lär inte den hundraförsta vara särskilt spännande. Då är det troligtvis mer intressant att kolla på ett polskt drama. Mer eller mindre samma sak med porr.

    För att dra fler liknelser: Äter du samma mat varje dag, året om? Lyssnar du på samma podcast jämt? Har du sex på samma sätt alla gånger? Ja, du förstår nog min poäng...

    Om mycket kommersiell porr är likartat så är det inte så konstigt att amatörporr blir mer intressant då de ofta erbjuder mycket mer nischat innehåll, just eftersom de inte är beroende av någon högt uppsatt producent utan har mer friheter.
    New Dawn skrev 2020-09-16 10:21:58 följande:
    Ja det finns helt klart fler problem med mansrollen, men måste man ta upp allt möjligt mellan himmel och jord för att diskutera sexuella effekter som kommer av mansrollen?
    Om man förminskar mansrollen till ett problem orsakat av porren så tar man inte ämnet på allvar utan bara söker en syndabock för att få fram simpla lösningar, skulle jag säga. Inte helt olikt hur många SD:are skyller alla problem på migration.
    New Dawn skrev 2020-09-16 10:21:58 följande:
    Debatten handlar inte om att 11 åringar som ser på porr blir våldtäktsmän. Var har du läst det?
    Det beskrivs ju tydligt i bland annat "dokumentären" du hänvisade till från första början. Även Nina Rung har tryckt på teorin att ökad porrkonsumtion i låg ålder ökar risken för att begå sexuella övergrepp när det i själva verket inte finns (mig veterligen) någon forskning som tyder den tesen.
    New Dawn skrev 2020-09-16 10:21:58 följande:
    Vad du menar med grafiskt sex förstår jag inte.
    Att sexakter visas upp i visuellt väldigt tydliga scener. Dvs att det inte sker under täcket. Tänker på t.ex. 9 Songs.
    New Dawn skrev 2020-09-16 10:21:58 följande:
    Porr handlar om sex och sex påverkar oss mycket mer än något annat. Det är biologiskt viktigt, att det sker på ett visst sätt. Det är viktigt för kärleksrelationer. Det är tom ofta avgörande för kärleksrelationer, och sex påverkar hälsan. Det går överhuvudtaget inte att jämföra med innehåll i andra filmer. Det betyder inte det inte finns annat som är viktigt, skrämmande, och berör oss känslomässigt, med det finns ju en helt annan bredd i utbud i annan film.
    Jag skulle snarare säga att du underskattar människors förmåga att styra sin egna sexualitet samt förenklar påverkan av kulturkonsumtion. För att förklara vidare på ett enkelt sätt...

    Det finns mycket tydliga normer i kommersiell kultur (film och musik i huvudsak) som kan ge oss mycket begränsande synfält för avvikelser om vi inte kan ta in förståelse från andra håll, även om kultur är fiction i grund och botten. Det gäller exempelvis representation av HBTQ-personer. Genom att belysa filmer med sådana teman kan man, åtminstone till viss del, få fler att bli förstående till de rådande heteronormer. Samtidigt kan också ett slentrianmässigt användande av heteropar i populärkultur cementera heteronormen ytterligare, vilket leder till mer marginalisering av HBTQ-personer.

    Att det skulle finnas "en helt annan bredd i utbud i annan film"... Ja, det säger ju ett och annat om hur lite porr du har sett.

    New Dawn skrev 2020-09-16 10:21:58 följande:
    Sex är också speciellt för att det gör människor upphetsande. Det, i sig, förändrar tänkandet. Att människor vi ser i porr ÄR upphetsande ger en annan bild också. Om du ser någon som ser ut att behöva kräkas på film, är det något motbjudande. Det illustrerar någon som mår dåligt. Om någon på spelfilm utövar våld är det för att skada. Om någon person njuter av att skada framställs den som obehaglig. Det skrämmande med porr är att detta ofta visas i ett upphetsande syfte, och det är verkligen en jättestor skillnad.
    Vad är det för fel i att tända på en porrfilm? Och även om nu tänkande skulle ändras, behöver det vara något dåligt? Porr kan innehålla så mycket mer än vad du tror. Och den som inte vill se på porr där någon blir slagen behöver inte heller. Det är valfritt.

    Är det skrämmande att gå igång på att bli slagen förresten? Jag tycker väldigt mycket om det och har gärna BDSM de gångerna jag har sex. Finns få saker som får mig att gå igång så mycket som att bli dominerad.
    New Dawn skrev 2020-09-16 10:21:58 följande:
    Det var en väldigt blygsam och oskuldsfull beskrivning av porr. Du glömmer att man lika gärna kan se scener med sprut i ansiktet, eller analsex med efterföljande avsugning av samma kuk. Om man lärt sig om jämlikhet, samtycke och könsroller måste man plötsligt bortse från allt detta.
    I grund och botten är porr till för att folk ska kunna bli kåta. Det är inte så mycket svårare än så...

    Så länge det finns samtycke har jag inga problem med att folk sprutar varandra i ansiktet eller har a2m. Fun fact så visste jag inte vad sistnämnda var förrän alla konservativa moralister blev helt besatta av det... :)
    New Dawn skrev 2020-09-16 10:21:58 följande:
    Du påverkades inte av hardcore sex som 9 åring. Jag är  inte säker på att det är en "bättre" reaktion, än att må dåligt av det. (Jag menar inte att du är sämre som inte reaferar)

    Jag tror det är precis lika viktigt att reflektera över det man ser även om man inte reagerar. Det kan tom vara mer befogat att reflektera om man inte reagerar känslomässigt, utan ser det som okomplicerat att kvinnor blir slagna, ser ut att behöva kräkas osv. Även om vissa kvinnor njuter av smisk är det ändå något man måste hantera med särskild nogranhet.
    Ursäkta men vad fan vet du om mitt nioåriga jag eller hur barn reagerar på olika sorters medier/innehåll?

    Om du läser vad jag skrev så fick jag ingen negativ reaktion, men nog reflekterade jag över vad jag såg. Det främsta jag tänkte och funderade över var exakt varför killen var naken, som att jag förväntade mig att tjejen skulle vara det. Den tanken säger väldigt mycket om hur pass ingraverade vi blir med förväntningar på kvinnor i samhället i stort.

    Statens medieråd visade i en rapport från 2019 att över hälften av de tillfrågade barnen som hade sett porr att de helt enkelt inte brydde sig. Av de resterande tyckte en del om det på olika sätt (t.ex. upplevde det som spännande) och några blev upprörda. Jag tror inte att det finns något sätt som är mer rätt att reagera på som barn, men generellt tänker jag att de flesta kan hantera porr utan svårigheter och vet att de är fria att stänga ner webbläsaren samt vända sig till vuxna om det blir jobbigt.
    New Dawn skrev 2020-09-16 10:21:58 följande:
    Så om människor mår dåligt av porr är det  inga problem.
    Men för i h... Du verkar ju avsiktligt missförstå allt som jag skriver.

    Om du mår dåligt av porr så har du ett ansvar att sluta med porr. I Sverige har vi fri sjukvård och det går utmärkt att kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk mottagning för hjälp med det. Ser inget konstigt med det egentligen. Men många av de som misstänker att porren är orsaken till deras ohälsa misstar förmodligen det.

    Ska ge dig ett simpelt scenario som jag ber dig lösa.

    Problem: En kille tittar på porr och har inga vänner. Han mår dåligt.
    Lösning 1: Skaffa vänner
    Lösning 2: Sluta titta på porr

    Vilken av lösningar tror du har bäst effekt (kliniskt)?
    New Dawn skrev 2020-09-16 10:21:58 följande:
    Du är mer oroad för att människor ska må dåligt av disskutionen där negativa effekter av porr kommer upp. Den inställningen är mycket problematisk. Både de som är för och de som är emot är väldigt låsta.
    Med tanke på hur debatten ser ut idag så tänker jag att "kritikerna" gör mer skada än nytta. Målar man upp porren som så skadlig som du gör (fastän det inte finns några belägg för det) är risken stor att man skambelägger många som tittar på porr och kommer längre bort från lösningar.

    Hade jag fått lyssna på dårar som Elsa Lantz eller Harry Skärlund som barn så hade jag själv förmodligen aldrig ens vågat kolla på porr eller ha sex.
  • Fri 18 Sep 2020 13:55
    Anonym (äkkelgris) skrev 2020-09-16 10:36:26 följande:

    jag vet inte, och jag vill inte att tjejer ska känna smärta och obehag, jag vill att killar är snälla mot tjejer...

    jag läste om en japansk tjej som blev kidnappad och våldtagen, torterad, det är det värsta jag har läst, jag mår så dåligt nu, hade inte hört talas om det förut...

    snälla, var rädda om varandra...

    en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Junko_Furuta


    Självklart finns det böcker och filmer du når dåligt av. Det är bra att reagera som du gör. Det är bra och sunt att reagera att må dåligt. Problemet är när liknande saker framställs i porr sker det som underhållning. För att ge upphetsning och njutnining.
    Anyone can hate. It costs to love.
Svar på tråden Larm om att tjejer pressas till sex och att sex blivit allt hårdare