Inlägg från: Anonym (Gudrun) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Gudrun)

    Inatt när jag gick och la mig så slog det bara mig att jag inte orkar studera

    Jag känner inte dig och vet inte hur dina förutsättningar är, men om du känner att du inte orkar Komvux med grundskolekärnämnen blir jag lite bekymrad av att du är så inriktad på högskolestudier. Jag kan så klart inte veta, men funderar över om det inte är att ta dig vatten över huvudet. Högskolestudier är periodvis tuffa, så var rädd om dig så att du inte sliter ut dig. Boka en tid hos studievägledaren så kan hen hjälpa dig att göra en bedömning av vad som är rimligt.

    Jag vill också råda dig att ta reda på vilka yrken som är möjliga efter genomgånget socionomprogram och ta reda på exakt vad de gör på dagarna. Jag jobbar själv med helt andra saker men men min erfarenhet är att de flesta jobb som kräver högskoleutbildning innefattar mycket skrivbordsarbete, rapporter, skriftlig dokumentation, läsa in sig på material, tolka förordningar och lagtexter mm. Är det i så fall vad du vill göra? Om inte, hör dig för om det finns andra yrken där man gör mer av det du vill, och mår bra av, att göra.

    Hur det funkar att använda folkhögskolebetygen vet jag inte, men när jag själv gick särskilda kurser på folkhögskola var mina vänner på allmän kurs generellt väldigt nöjda med sin utbildning.

    Att bo på ett folkhögskoleinternat är ockdå ofta ett fint sätt att lära känna nya människor och få nya perspektiv. De flesta fhsk har någon särskild inriktning och ofta finns möjlighet för de som går allmän kurs att delta i de kurserna på ett hörn. Du kan mao få möjlighet att på fritiden få umgås med folk som har samma intressen som du, tex friluftsliv, musik, journalistik eller vad det kan tänkas vara.

  • Anonym (Gudrun)
    Anonym (F.d särskoleelev som gått i särskolan av misstag!) skrev 2020-09-13 11:33:21 följande:

    Det kan ha hänt att jag har varit otydlig och jag hinner inte läsa hela eran inlägg. Jag läser tråden sen. Men jag känner att jag vill vara förtydliga mig innan fler missförstår.

    Det är inte själva studierna i sig som får mig känna mig utmattad. Utan det är själva sitsen. Där det är meningen att man skall gå på en högstadie och gymnasieskola för att sedan in till högskolan. I mitt fall har jag gått i skolan sedan jag var ett barn och skall fortsätta gå i skolan ochdärefter in till högskolan. Det hade inte varit såhär.

    Så det är inte studierna i sig. Utan själva sitsen + studielånen som bara stiger och stiger. Jag blir orolig över alla pengar som jag lånar.

    Säg till om ni inte förstod så skall jag förtydliga mig när jag har mer tid :)


    Ok. Om det är någon tröst är vi många som pluggar länge, trots vanligt gymnasium. Själv behövde jag gå ett år på komvux och två år på folkhögskola för att kunna söka det högskoleprogram jag ville gå (där jag sedan läste i fyra år). Och jag känner många fler som gjort i princip likadant.

    Försök sluta tänka på det dåliga utan fokusera på det positiva - att vi har möjligheten att läsa på komvux och folkhögskola.

    Det är inte lätt att vända sitt sätt att tänka, och du har dessutom en svår familjesituation som jag förstår är sorgesam. Försök hitta pepp och stöd i dina nya komvux-kompisar. Eller som sagt, folkhögskola är en miljö som i högre grad än komvux ser till hela personen och som ofta kan ge ett fint stöd och individanpassad utbildning.
  • Anonym (Gudrun)
    Anonym (F.d särskoleelev som gått i särskolan av misstag!) skrev 2020-09-13 12:27:34 följande:

    Du skriver att du gick på Komvux. Började du sen på Allmän kurs? :)


    Nej, jag läste naturvetenskapligt basår på komvux och gick sen två år särskild kurs på fhsk i ett ämne som var förkunskapskrav för det jag sen gick på högskolan.
  • Anonym (Gudrun)
    Drottningen1970 skrev 2020-09-13 23:29:55 följande:

    Jag vidhåller mitt påstående att komvux är tuffare. Högre studietakt och oftast ämnen som man läser bara för att man måste och som man har svårt med. Universitetsstudierna var en promenad i parken i jämförelse. Myten om att det är så jäkla märkvärdigt på högskola och universitet är nåt som några vill upprätthålla av nån slags prestige. Har man väl tagit sig in så är det inte tuffare än valfritt högstadie..


    Min erfarenhet är att olika högskoleutbildningar har väldigt olika tempo. Så förmodligen har ni rätt båda två. För min del var KomVux-studierna mycket fridfulla jämfört med min yrkesutbildning på högskola, och då läste jag ändå mer än heltid på KomVux. Men jag har också gått kurser på högskola som varit lugna, så, som sagt, det skiljer sig.
  • Anonym (Gudrun)
    Anonym (F.d särskoleelev som gått i särskolan av misstag!) skrev 2020-09-14 10:29:02 följande:

    Det har fallit mig att Komvuxstudierna handlar mer om att jag måste ha dessa för att komma in i programmet men ingenting jag kommer ha med i själva programmet. T.ex matten kommer man inte syssla med alls i programmet. Så som andra beskriver det så är nog Universitetet mycket roligare. Jag läste någonting i tråden (Vet inte om jag läste fel) att man kan fokusera på de ämnena som man tycker är roliga. Då kommer nog Universitetet vara extra roligt för min del tror jag.Åhh..Viket surt äpple :(

    Känner liten påfrestning att jag skall behöva låna så mycket! Det handlar inte om att det är kämpigt i skolan rent akademiskt. Utan mer kämpigt av att jag bara vill komma in på det programmet nu med en gång och framförallt inte ha så hög studielån. Jag ser på CSN-Login hur mycket pengar jag har lånat. Jag mår dåligt. Det är det som fått mig att jag inte ''orkar''.


    Stressa inte upp dig över lånet. Vi är många som klarat gymnasiet och ändå var tvugna komplettera med KomVux, folkhögskola eller liknande innan vi kunde söka till högskola. Då på grund av särskilda intagningskrav. Det är helt normalt att läsa studieförberedande utbildningar innan högskoleutbildning. Vad gäller det är inte du särskilt utsatt och drabbad.
Svar på tråden Inatt när jag gick och la mig så slog det bara mig att jag inte orkar studera